Investeringstips - Bourgogne - 10. november 2022

Investering i 2020 Rossignol-Trapet Chambertin Grand Cru med attraktiv pris/kvalitet-ratio

I økonomisk tilbagegang søger forbrugere ”affordable luxury” – og det er, hvad Rossignol-Trapet Chambertin kan tilbyde. Og så outperformer Bourgogne aktiemarkedet med længder…

Luksus, læbestift og lækker vin

Bourgogne synes bastant både i og uden for inflationstid, og i nærværende investeringstip handler det netop om investering i Bourgogne. Tilmed i grand cru-ikonet, Chambertin, der figurerer blandt verdens bedste vinmarker. 2020 Rossignol-Trapet Chambertin tilbyder investoren en billig, men attraktiv mulighed for at føje Chambertin til porteføljen.  

Ifølge Liv-ex steg Liv-ex Fine Wine 50 med 1,3 % i tredje kvartal, og fine wine holdt sig dermed stabilt i Q3. Fine wine viser dermed soliditet og stabilitet overfor både råvarer og globale aktier, der i samme periode faldt ind i et bearmarked. Så selvom stigende inflation og frygten for recession lurer, er der stadig efterspørgsel på fine wine. Burgundy 150 indekset har YTD desuden været det bedst performende underindeks med en vækst på 27 %, og faktisk er de bedst performende vine i Liv-ex 1000 indekset også fra Bourgogne.

Essensen af dette investeringstip er selvsagt vin i verdensklasse. Men det er også en fortælling om bourgogneinvestering i et historisk perspektiv, lipstick index og affordable luxury. Læs meget mere potentialet herunder.

En introduktion: Rossignol, Trapet og Chambertin i formidabel forening

Rossignol-trapet er en formidabel forening af to familier, hvis DNA hovedsageligt består af vinfremstillingens kunst. Siden det 16. århundrede har Rossignol dyrket vin i Volnay, mens Trapet-familien har dyrket vin i Gevrey-Chambertin siden det 18. århundrede. Jacques Rossignol og Mado Trapet giftede sig og fik sønnerne David og Nicholas, og i 1990 arvede Mado halvdelen af Trapet-familiens vinbesiddelse i Gevrey-Chambertin. Den resterende halvdel tilfaldt hendes nevø, Jean-Louis Trapet, som i dag også er et bredt anerkendt domæne i Bourgogne.

I 1990 blev Domaine Rossignol-Trapet således en realitet med David og Nicholas i spidsen. Domænet ejer unikke vinperler i Bourgogne, hvoraf deres 1,6 hektar på den legendariske Chambertin-mark er deres absolut bedste.

Og Chambertin vil altid være anbefalelsesværdig som langsigtet investering uanset producent, fordi den netop har status af luksus. Herunder bliver 2020 Rossignol-Trapet Chambertin flettet ind i fortællingen om bourgogneinvestering, men vi starter et helt andet sted, nemlig hos Jeremy Siegel.

Siegels konstant og Bourgogneinvestering

Beskæftiger du dig bare en lille smule med investering, har du nok set lyset: Investorer, der påtager sig lidt (kalkuleret) risiko, vil over tid blive belønnet økonomisk, modsat dem, der gemmer pengene i madrassen og således over tid taber købekræft til inflationen. 

Den vel nok mest berømte advokat for ovenstående er den amerikanske økonomiprofessor, Jeremy Siegel, der i sin bog ”Stocks for the long run” fra 1994 påviste, at netop investorer, der har påtaget sig risiko over lang tid har opnået betydelig større gevinst, end dem, der tog mindre eller ingen risiko. 

Siegel regnede sig eksempelvis frem til, at havde man i 1802 investeret en dollar i guld, var den i 1992 blevet til 1,42 dollars. Var den blevet sat i langsigtede statsobligationer, var købekræften blevet 52 gange så stor, mens den var forøget med 86.100 gange hvis dollaren var sat i aktier, og gevinsterne løbende geninvesteret. 

Resultatet af denne undersøgelse er imidlertid i finansverdenen blevet døbt ”Sigels konstant” og lyder på, at afkastet på aktier over lang tid konstant er på 6,5-7 % pr. år.

Der findes desværre kun valid vin-data tilbage til januar 2004. Men kigger vi på dette frem til 1. oktober 2022 (altså knap 19 år) er det gennemsnitlige årlige afkast på Bourgogne* 12,5 %.

Er dette dit tegn til at vende aktiemarkedet ryggen? Ingenlunde. Men det er ganske tankevækkende. 

*Liv-ex Burgundy 150-index

Lipstick index og Bourgogne Grand Cru

Ovenstående understreger, at priserne på den gode bourgognevin i det lange perspektiv stiger ganske betragteligt, uanfægtet af høj- og lavkonjunkturer, hvorfor vi til stadighed anbefaler investering i kategorien, når de rigtige investeringsmuligheder byder sig.

Lige nu stiger inflationen, hvilket betyder, at der er færre, der efterspørger det allerdyreste, men i stedet søger alternativer – du kender det måske endda fra dit eget forbrug. Dette fænomen beskrives i den finansielle sektor som ”Lipstick Indexet”. Leonard Lauder, som er arving til kosmetikvirksomheden Estee Lauder, bemærkede, at salget af hans produkter steg i perioder med lavkonjunktur, hvor forbrug ellers i mange henseender ofte falder. Dette som en konsekvens af, at forbrugeren søgte såkaldt affordable luxury. I stedet for den ypperste luksus som eksempelvis designertasker, søgte forbrugeren luksus til overkommelige priser, hvilket i dette tilfælde var dyr makeup.

Mekanismen kan overføres til markedet for luksusvin. Der vil altid være nogen, der efterspørger det ypperste, mens flere i lavkonjunktur vil søge den næstbedste luksus. Her har du mulighed for at investere i vin fra grand cru-marken Chambertin, hvilken sammen med bl.a. Musigny og Romanée-Conti omtales som de absolut bedste marker i Bourgogne. Chambertin er dermed en ypperlig luksus, og der vil fortsat være efterspørgsel på både Leroy Chambertin, Rousseau Chambertin og Dujac Chambertin, mens billigere alternativer som Rossignol-Trapet Chambertin kan blive ekstra populære valg.

2020 Rossignol-Trapet Chambertin 2020 Rossignol-Trapet Chambertin

Rossignol-Trapet Chambertin: Affordable luxury

Nogle af de bedste producenter udøver vinmagi på Chambertin, hvoraf Madame Leroy må betegnes som værende den absolut bedste. Herefter kommer producenterne i tabellen herunder, og som scores indikerer, er der kvalitetsmæssigt ikke stor forskel på dem – bevares, to point i denne ende af skalaen er en del, men det er prisforskellen bestemt også. 2020 Rossignol-Trapet Chambertin, som er tilgængelig til investering i dette investeringstip, har endnu kun fået barrelscore fra Burghound og Vinous på henholdsvis 92-95 og 95-97 point. Som det ser ud lige nu med en score på 94,8 point på tværs af BH og VI er den kun overgået af 2010 Rossignol-Trapet Chambertin, som kun har fået scores af Burghound (95p).

Det mest iøjnefaldende er dog her, at Rossignol-Trapet er markant billigere end sine naboer, om end kvaliteten ligeledes er ekstraordinær. Rossignol-Trapet er derfor et seriøst bud på den affortable luxury, forbrugeren søger i lavkonjunktur. Og med i kun i omegnen af 7.800 flasker produceret i en gennemsnitlig årgang, vil der som vanligt i et bourgognenarrativ ikke være nok til alle. Læg hertil, at udbyttet for 2020 Rossignol-Trapet var 15 procent mindre end vanligt.

2020 ChambertinAVG Score*Pris
Rousseau96,8€ 5.000
Dujac95,5€ 4200**
Denis Mortet96,2€ 1500**
Jean-Louis Trapet95,7€ 600
Rossignol-Trapet94,8€ 275
*Score på tværs af scores fra Burghound, Wine Advocate og Vinous **Hverken 2020 Dujac Chambertin eller 2020 Denis Mortet Chambertin er endnu frigivet, hvorfor disse er kvalificerede estimater på vores forventninger til prisen.

RareWine Invest mener

Hos RareWine Invest holder vi selvfølgelig nøje øje med verdenssituationen, men uanfægtet af denne, er det en kendsgerning, at vin og herunder Bourgogne har været en attraktiv investering, uanfægtet af konjunkturer, hvorfor det selvfølgelig er interessant at få et investeringstip som dette placeret i et større perspektiv.

Det er selvfølgelig væsentligt, at det gennemsnitlige årlige afkast på Bourgogne har været 12,5 % siden 2004. Og det er interessant, at forbrugerne søger affordable luxury i lavkonjunktur, hvilket sender forbrugerpilen hen på en vin som 2020 Rossignol-Trapet Chambertin.

I virkeligheden er det dog en fornærmelse at beskrive 2020 Rossignol-Trapet Chambertin som noget, der er næstbedst, da sekundær placering i hierarkiet kun skyldes navne som Leroy og Rousseau. Hertil er det også væsentligt at holde for øje, at Rossignol-Trapets 2020 Chambertin er blandt de bedste, domænet har frigivet. Samtidig afspejler prisen dog ingenlunde, at den pointmæssigt lægger sig lige i halen af sine mægtige Chambertin-naboer.

Dette er derfor en unik adgang til Chambertin: En af verdens bedste vinmarker.  

Invester i 2020 Rossignol-Trapet Chambertin

Kontakt os via kontaktformularen nederst på siden, hvis du vil høre mere om dine muligheder for investering, eller bestil vinene direkte igennem formularen.

ÅRGANGVINVOLPAKNINGPRIS/FL.*
2020Rossignol-Trapet Chambertin750OC6€ 275
*Alle priser er i EUR ex. told, afgift og moms ved levering til toldoplag. Priser inkl. told, afgift og moms sendes på forespørgsel. Vinene sælges kun i hele kasser, medmindre andet er angivet og prisen er pr. flaske. Mindste ordrestørrelse € 2.500. Forudsætter en samlet portefølje på min. € 10.000 (75.000 kr.). Prisen på disse vine kan have ændret sig siden udgivelsen af denne artikel. Der tages forbehold for fejl.

Bliv kontaktet af RareWine Invest

Udfyld formularen, så kontakter vi dig hurtigst muligt - ganske uforpligtende naturligvis.