Investeringstips - Champagne - 8. september 2022

Mulighederne for investering i 2008 Dom Pérignon svinder ind

2008-champagnerne dominerer handlen på det sekundære marked. Invester i 2008 Dom Pérignon, hvis pris ikke matcher den tårnhøje kvalitet. Bliv klogere her.

Forventningerne var tårnhøje allerede år inden, 2008-champagner drypvis blev lukket ud på verdensmarkedet. Alligevel har langt de fleste prestigecuvéer fra denne noget nær perfekte årgang imponeret. Tårnhøje point og tårnhøj efterspørgsel har været centralt for benchmark-årgangen, og det er heldigvis endnu ikke for sent at investere i 2008-champagne fra ypperste skuffe. Men mulighederne bliver kun færre.

Her kommer dog en af de muligheder og endda på en af de mest efterspurgte. 2008 Dom Pérignon, der udover at placere sig øverst på podiet også synes for lavt prissat sammenlignet med de andre 2008-champagner – kvaliteten taget i betragtning.

Læs med, og bliv klogere på, hvordan 2008 Dom Pérignon prismæssigt har performet, hvordan den klarer sig blandt konkurrenterne, og hvordan fremtiden synes.

 

Legendemunk og luksuskoncern i lukrativ forening

En munk ved navn Dom Pierre Pérignon lagde kimen til det, verden i dag opfatter som et af de bedste champagnehuse i verden. Han var revolutionerende i sin måde at lave champagne på, hvorfor hans navn og arv har opnået legendestatus i både Champagne og hele verden.

Husets prestigecuvée ved samme navn kom på markedet første gang i 1936 med deres årgang 1921, og kvaliteten har siden stadfæstet sig op gennem tiden – frigivelse for frigivelse.

Den uanfægtelige kvalitet er formentlig også derfor, LVMH Group i dag har taget ejerskab over Dom Pérignon, som er synonymt med både luksus og ekstravagance. Derfor passer champagnehusets image perfekt ind i luksuskonglomeratets portefølje, der også tæller Krug, Clos des Lambrays.

LVMH Group yder munken ret og tilfører distributions- og markedsføringskræfter til et champagnehus, der leverer champagne, hele verden efterspørger.

2008 Dom Pérignon 2008 Dom Pérignon

“Unquestionably the finest Dom Pérignon of the decade”

William Kelley fra Wine Advocate står bag citatet ovenfor, hvor han sætter ord på sin opfattelse af 2008 Dom Pérignon. Han kvitterer de rosende ord med 96 point, og faktiske er denne bedømmelse fra august 2022. Den dugfriske score overgår den sidste vurdering fra Kelley, af samme vin, som endte på 95+. En sådan opjustering af en vurdering lover rigtig godt for gemmepotentialet.

Richard Juhlin tildeleler 97 point, og det har han ikke givet en Dom Pérignon siden årgang 1976. Vinous topper, og tildeler hele 98 point, hvilket sidestiller den med årgang 2002. Dermed lander 2008 Dom Pérignon på 97 point på tværs af de tre kritikere, hvilket er den højeste score nogensinde. Et lignende niveau findes seneste i årgang 1964, hvor den gennemsnitlige score også er 97 point, om end der ikke er en score fra Wine Advocate.

Pris vs. kvalitet i miraklernes år

2008 er allerede gået over i historiebøgerne som en benchmark-årgang i Champagne, hvorfor alle prestigecuvéer fra denne årgang principielt tiltrækker opmærksomhed fra verdens vinelskere- og investorer. Men udover dette er et ekstra købssignal dukket op, hvis man kigger på pris vs. kvalitet. Dette er visualiseret herunder på tværs af de prestigecuvéer, RareWine Invest tidligere har behandlet.  

 *scores på tværs at Richard Juhlin, Wine Advocate og Vinous (foruden Belle Epoque, der kun har fået scores af Juhlin). Ovenstående tager udgangspunkt almindelige flasker, i hele kasser. Clos des Goisses og Krug Vintage er teknisk set ikke prestigecuvéer, men vurderes at høre til i denne sammenligning.

Ovenstående tabel fastslår, at forholdet mellem pris og kvalitet ingenlunde stemmer overens hos 2008 Dom Pérignon. Særligt taget i betragtning af, at den kvalitetsmæssigt kun kan se sig overgået af 2008 Cristal, men prismæssigt ligger nummer fem blandt de otte champagner her.

Men selvom scores generelt er høje for 2008-champagnerne, er der selvfølgelig andre faktorer, der spiller ind for prissætning, eksempelvis brand value, efterspørgsel, hype og markedsføringskræfter. Disse elementer kan alle knyttes til Dom Pérignon og kombineres dette med, at årgang 2008 ganske enkelt synes for billig i relation til kvalitet og kollegaernes udgaver, er der her tale om et klart købssignal.  

Redundant men bestemt relevant: ”2008 vintage leads Champagne trade in 2022”

Investerede du første gang, RareWine Invest tilbød 2008 Dom Pérignon til investering (januar 2019), har du i dag opnået et afkast på 84,6 %. Derfor vil et nærliggende spørgsmål være, om der stadig er prisstigninger i sigte. Ovenstående tabel er én indikation. Og efterspørgslen er den næste.

Ifølge Liv-ex dominerer 2008-årgangen champagnehandlen på det sekundære marked. Og i maj 2022 var 2008-champagnerne den mest handlede årgang. Læg hertil, at 2008-årgangen har været den mest handlede i 2022 og tegner sig for hele 18 % af den samlede handel med champagne.  

2008-champagnerne kan derfor tage en stor del af æren for, at underindekset Champagne 50 er steget 50,6 % det seneste år. Og på et år er prisen på 2008 Dom Pérignon ifølge Liv-ex steget 56 %.

Der er dermed intet, der tyder på, at 2008-hypen er aftagende.

Men vil 2008-årgangen fortsat toppe listen over mest handlede årgang? Næppe. Mængderne forsvinder løbende fra markedet, og mens nye årgange tager over, bliver det kun sværere og sværere at finde de gamle legendariske årgange – og historisk set er det først her, prisstigningerne plejer at tage fat.

RareWine Invest mener

Forventningerne til 2008-champagnerne er stadig tårnhøje. Siden frigivelsen er andre årgangschampagner kommet til, og 2008 Dom Pérignon markerer sig alligevel som den bedste. Og der vil altid være efterspørgsel på verdens bedste, om end mængderne ikke vil blive ved med at være tilgængelige.

Derfor er dette en perfekt mulighed for at sikre dig investeringsegnede mængder til din portefølje. Før markedet er støvsuget. Før prisen forventeligt fortsætter opad.

Historien har gang på gang cementeret, at de største prisstigninger ses på lang sigt. 2008 Dom Pérignon er stadig ung, og de flotte kortsigtede afkast har givet den en fantastisk start og blot understreget den massive efterspørgsel.

Dom Pérignon er ikke hvem som helst. Årgang 2008 er ikke hvad som helst. LVMH Group er ikke hvem som helst.

Vi forventer stor interesse for denne, hvorfor det som altid er først til mølle.

Invester i 2008 Dom Pérignon

Kontakt os via kontaktformularen nederst på siden, hvis du vil høre mere om dine muligheder for investering, eller bestil vinene direkte igennem formularen.

ÅRGANGVINVOLPAKNINGPRIS/FL.*
2008Dom Pérignon750OC6€ 240
*Alle priser er i EUR ex. told, afgift og moms ved levering til toldoplag. Priser inkl. told, afgift og moms sendes på forespørgsel. Vinene sælges kun i hele kasser, medmindre andet er angivet og prisen er pr. flaske. Mindste ordrestørrelse € 2.500. Forudsætter en samlet portefølje på min. € 10.000 (75.000 kr.). Prisen på disse vine kan have ændret sig siden udgivelsen af denne artikel. Der tages forbehold for fejl.

Bliv kontaktet af RareWine Invest

Udfyld formularen, så kontakter vi dig hurtigst muligt - ganske uforpligtende naturligvis.