Investeringstips - Champagne - 26. april 2022

Nyeste frigivelse: 2014 Bollinger Grande Année triumferer i champagnetoppen

Tårnhøje scores, imponerende Grande Année-afkast og champagnetørke i horisonten. Invester i seneste frigivelse af Bollingers prestige cuvée

“I drink it when I’m happy and when I’m sad. Sometimes I drink it when I’m alone. When I have company I consider it obligatory. I trifle with it if I’m not hungry and drink it when I am. Otherwise, I never touch it—unless I’m thirsty.” – Madame Lily Bollinger 

Bollingers seneste prestige-skud

Ovenstående citat kan overføres til nutidens vinelskeres påskønnelse af - og efterspørgsel på -champagne. Når der er champagne i sigte, handles der. Det oplever vi i RareWine Invest, og det oplever resten af verden.  

Nu er årgang 2014 af Bollingers Grande Année frigivet, og allerede nu kan vi løfte sløret for, at denne bliver en referenceårgang for champagnehuset. Dette investeringstip handler om en fantastisk frigivelse, solide afkast på forgængerne, samt en forestående champagnetørke.  

Et champagnehus. Madame Bollinger. En verdenssucces

Champagnehuset Bollinger kom til verden i 1585, og efter de spæde første to århundrede, da Hennequin de Villermont, Paul Levieux Renaudin og Jacques Bollinger stiftede huset Ranaudin Bollinger i 1829, var huset vokset fra babystadiet.  

Der skulle dog gå et helt århundrede mere, før huset for alvor fik verdens øjne til at hvile på den boblende kvalitet. Og dette skyldes særligt en kvinde. Hendes navn var Emily Law de Lauriston Boubers (Lily Bollinger). Hun giftede sig ind i bollingerfamilien, og efter sin mands død i 1942 dedikerede hun sig champagnepromoveringen. Hun udvidede forretningen og rejste verden rundt. Hun gjorde Bollinger til en verdenssucces.  

Bond booster kendskabet til Bollinger

Succes kommer ikke af sig selv. Først kommer produktet, som er nødt til at indeholde store mængder kvalitet. Dernæst kommer markedsføring. Markedsføring er nøglen, og derfor er det en genistreg, at Bollinger er blevet synonymt med James Bond siden 1973. Og hvem ønsker ikke at drikke det samme som verdens mest populære superspion?  

Bollinger Grande Année Bollinger Grande Année

Prestigecuvéen Grande Année

Bollinger er i dag særlig berømt for den prestigecuvéen Grande Année, enkeltmarkschampagnen V.V.F (Vieilles Vignes Françaises) og den eksklusive, sent degorgerede Bollinger R.D. (Récemment Dégorgé). Førstnævnte er hovedperson i nærværende investeringstip, og den fremstilles kun i årgange, hvor kvaliteten tillader det. 

Det er vanskeligt kvalitativt at skille ovenstående udgaver fra hinanden, da alle er placeret i den absolutte champagnetop. Og denne 2014 Bollinger Gramnde Année slår tilmed Vinous-rekord.  

Også champagneguruen lovpriser 2014 Bollinger Grande Année

Richard Juhlin er velbevandret i verdens mousserende champagnelandskab. Derfor kan det betale sig at være lydhør, når han afsiger sin dom. Han tildeler 96 point til 2014 Bollinger Grande Année. Wine Advocate giver 95 point, og Vinous tildeler formidable 98 point, hvilket på tværs af de tre scores giver et gennemsnit på 96,3 point.   

Denne er kun overgået én eneste gang – i årgang 2008 (96,7 point på tværs af ovenstående kritikere), hvilken står som en både sublim og legendarisk årgang i Champagne.  

Interessant bliver det især, at Juhlin også tildelte Grande Années årgang 2008 96 point. Det samme gør sig gældende med årgang 2002 og 1996, der ligeledes står som fyrtårnsårgange i Champagne. 2014 Bollinger Grande Année leger altså ifølge Juhlin med de største.  

Læg hertil, at Vinous aldrig tidligere har tildelt 98 point eller derover til en Bollinger Grande Année. Samt at drikkevinduet først egentligt begynder i 2024 og varer helt frem til 2044: ” In fact, it is one of the best recent editions I can remember tasting […] I can’t recommend the 2014 highly enough. It’s a total knock-out”, siger Antonio Galloni fra Vinous.  

Champagnetørke 

En pandemi rystede verden, og Champagne gik ikke fri. I dag er det blevet mere vanskeligt at opdrive champagne, og ifølge Comité Interprofessionnel du Vin de Champagne (CIVC) faldt efterspørgslen på champagne i 2020 som en reaktion på Covid. Det betød, at salget i 2020 faldt med 18 % målt på volumen, sammenlignet med året forinden. 

Pandemiens greb løsnedes heldigvis, og i slutningen af 2020 steg efterspørgslen igen på den boblende vin. Denne tendens fortsatte ind i 2021 og medførte prisstigninger og rekordafkast for investorer, men en ny udfordring opstod. CIVC sætter nemlig årligt grænsen for, hvor meget champagne, der må produceres. Som reaktion på den faldende efterspørgsel reducerede de champagneproduktionen med 25 % i 2020 sammenlignet med 2019. 

Denne reducering i produktion kan ikke bare lige ændres over natten og reduceret produktion og stigende efterspørgsel gennem 2021 har skabt et skævt forhold mellem efterspørgsel og udbud. Ydermere har forsyningsproblemer ramt stort set alle, hvilket betyder, at selv hvis produktionen blot kunne øges, så skaber mangel på eksempelvis glas og emballage store udfordringer for producenterne. Gabe Barkley, der er CEO i LMVH-koncernen, forudser, at den reducerede produktion vil påvirke markedet i mange år fremover.

Læs vores analyse af vinmarkedet her.  

Sådan er det gået med Bollinger La Grande Année hos RareWine Invest

Bollinger er en gammel og kærkommen kending hos RareWine Invest. Første gang vi tilbød Bollinger Grande Année til investering var tilbage i september 2019 med årgang 2008. De der investerede dengang, har opnået et afkast på hele 88,9 % – et bemærkelsesværdigt resultat på under tre år.  

Læs vores anbefaling fra dengang: Bedste Grande Année nogensinde: Bollinger leverer solidt champagnepotentiale

I juli 2020 kunne vi tilbyde 2012 Bollinger Grande Année til investering. Investerede du dengang, havde du i dag opnået et afkast på 26,6 %. Champagneudbuddet pr. årgang reduceres hurtigt, da der ikke er en nævneværdig gemmetradition. Når udbuddet er lavt og efterspørgslen høj vil det afspejles i prisen, hvilket formentlig er en af årsagerne til de flotte champagneafkast.  

Ovenstående afkast er ikke til at tage fejl af. Og 2014 Bollinger Grande Année har fået en drømmestart med flotte scores, der altså placerer den lige i hælene på den allerbedste årgang 2008.  

Læg hertil, at underindekset champagne 50 hos Liv-ex i 2021 havde en rekordhøj stigning på 40 %, hvilket særligt var drevet af stigende priser på store champagner – herunder Bollingers 2005 Grande Anné.  

RareWine Invest mener

2014 er blevet medlem af den eksklusive klub for husets bedste årgange, der kun tæller få andre. Bollinger befinder sig blandt verdens bedste champagnehuse, og derfor er de garante for kvalitet. 2014 Bollinger Grande Annèe har dog placeret sig lige niveauet over sine forgængere (foruden sublime årgang 2008), hvilket gør denne case mere end interessant.  

Ydermere validerer afkast på tidligere årgange Bollinger Grande Année under administration af RareWine Invest potentialet i Bollinger. Den forestående champagnetørke gør ikke dette potentiale mindre, da den formentlig betyder, at efterspørgslen intensiveres – særligt på modne årgange.   

Der er noget, der tyder på, at fremtidig tørke allerede har fået efterspørgslen i vejret. I hvert fald oplever vi massiv interesse, når champagne er tilgængelig til investering. Derfor anbefaler vi at handle hurtigt, hvis du har interesse i den nyeste frigivelse Bollinger Grade Année fra 2014.  

Invester i 2014 Bollinger La Grande Année

Kontakt os via kontaktformularen nederst på siden, hvis du vil høre mere om dine muligheder for investering, eller bestil vinene direkte igennem formularen.

ÅRGANGVINVOLPAKNINGPRIS/FL.*
2014Bollinger La Grande Année750OC6€ 115
*Alle priser er i EUR ex. told, afgift og moms ved levering til toldoplag. Priser inkl. told, afgift og moms sendes på forespørgsel. Vinene sælges kun i hele kasser, medmindre andet er angivet og prisen er pr. flaske. Mindste ordrestørrelse € 2.500. Forudsætter en samlet portefølje på min. € 10.000 (75.000 kr.). Prisen på disse vine kan have ændret sig siden udgivelsen af denne artikel. Der tages forbehold for fejl.

Bliv kontaktet af RareWine Invest

Udfyld formularen, så kontakter vi dig hurtigst muligt - ganske uforpligtende naturligvis.