Artikler - RareWine Academy

Opbevaring af vin: Den ultimative guide

De bedste vine bliver endnu bedre, hvis de opbevares korrekt – og det samme gør deres potentielle salgsværdi. Læs med her og få en komplet guide i, hvordan vin opbevares

Langt de fleste vine bliver købt og drukket inden for meget kort tid. Hvordan disse vine opbevares, er derfor ikke af afgørende betydning. Vigtigt bliver det først, når det kommer til vine i den dyre ende af skalaen, som kun bliver bedre, hvis de får tid til at modnes. Hvordan skal disse behandles?

Denne artikel belyser vinopbevaringens mange facetter, så du kan blive klogere på, hvordan de dyrebare dråber skal behandles.

Opbevaring af vin

Der kan være flere årsager til, at vin ønskes opbevaret i en kortere eller længere periode. De to primære årsager til at gemme vin vil enten være for at drikke den senere, eller for at sælge med en økonomisk gevinst til andre, der ønsker at drikke den. Uanset formål er der visse aspekter, der bør overvejes, så vinen ikke mister sin økonomiske og smagsmæssige værdi.

Vin er en levende organisme, hvilket bør respekteres, hvis den skal smages og nydes på det optimale tidspunkt. Vinen består primært af, cirka 14 % alkohol og 1-2 % tørstof. Det er balancen mellem disse elementer, som er af afgørende betydning for udviklingen af vinen. For at vinen skal have den optimale smagsmæssige værdi, skal den have lov til at udvikle sig under optimale betingelser.

Sådan kan du sikre vinens økonomiske værdi

Optimale betingelser er ikke kun en fordel for vinens smagsmæssige betingelser. De er også afgørende for, at vinen opretholder sin økonomiske værdi. Ved køb og salg af dyrebar vin er det afgørende for prisen, at vinen har været opbevaret ved optimale betingelser, og en potentiel køber vil ofte forlange dokumentation for dette.

Det kunne være et drømmescenarie, hvis alle originale flasker blev solgt direkte fra slottets kælder, som det eksempelvis gjorde sig gældende ved salget af de sidste vine fra Henry Jayers kælder. Denne unikke mulighed er dog langt fra hyppig. Slet ikke, når det kommer til ældre vine.

Den anden mulighed er at have vinen opbevaret i egen eller ekstern vinkælder, hvor vinen opbevares ved rette temperaturer og forhold i øvrigt. Det vil desuden være optimalt, hvis temperatur og luftfugtighed kan dokumenteres. Det vil give vinen optimal værdi og den dag vinen skal sælges, vil det være en sikkerhed for køber.

vinopbevaring

Ikke alle vine har gemmepotentiale

Det er ikke alle vine med et årstal på etiketten, der egner sig til at blive gemt for at udvikle sig både smagsmæssigt og økonomisk. Det er en overraskende lille del af det samlede vinmarked, som egentlig besidder de elementer, der skal til, for at denne udvikling kan foregå.

Før en vins smag kan udvikle sig i en positiv retning, skal den indeholde visse elementer fra fødslen. Ofte tales der om, at vinen skal have meget tannin, syre, sukker eller alkohol. Dette er vigtige og gode elementer af have, men det kræver samtidig, at vinen har den rette balance, så elementerne udvikler sig korrekt i forhold til hinanden.

Historisk set er der visse områder, som fremstiller vine, der har god mulighed for at udvikle sig, men dermed ikke sagt, at alle vine fra det pågældende område kan udvikle sig positivt. I Bordeaux er de bedste vine eksempelvis i stand til at udvikle sig smagsmæssigt positivt i mere end 100 år, hvorimod de mere ordinære vine smager glimrende, når de rammer markedet, men ikke egnes til at blive gemt i flere årtier.

Mængden af vine der kan udvikle sig

Hvert år fremstilles der i omegnen af 260 millioner hektoliter vin på verdensplan. Af disse vil omkring  reelt blive bedre smagsmæssigt ved at blive gemt i mere end 10 år fra høståret. Og dette kun, hvis de er opbevaret ved optimale betingelser. Af disse vil det kun være en brøkdel, der vil stige markant i værdi. De andre vine på markedet er tilpasset et konsummarked, hvor vinen skal være drikkeklar, når den bliver sat til salg.

Det kræver stor viden om vinmarkedet at gennemskue, hvilke vine, der kan gemmes for egen fornøjelses skyld, og hvilke, der kan opbevares for økonomisk vindings skyld.

vinopbevaring

De optimale betingelser til vinopbevaring

Som sagt vil de mest optimale omgivelser for vinopbevaring være i en slotskælder. Det er selvsagt kun få forundt at besidde et slot med kælder, så lad os se lidt på alternative muligheder for lagring af vin.

Fem punkter er essentielle i jagten på de bedste betingelser for vinopbevaring, og herunder udfoldes de hver især:

  • Temperatur
  • Fugtighed
  • Lys
  • Rystelser
  • Sikkerhed

Temperatur

Den rette temperatur er vigtigste faktor, når vi taler om opbevaring af vin. Temperaturen skal først og fremmest være stabil. Jo lavere den er, jo langsommere vil udviklingen af vinen være. Det optimale er en temperatur mellem 12 og 14 grader. Her vil vinen udvikle sig, som vinbonden ønsker det. En kold kælder med 4 – 6 grader vil holde vinen ung i længere tid. Er din opbevaring til vinen 20 grader, vil udviklingen ske markant hurtigere, end hvad der står i lærebøgerne.

Fugtighed

Fugtighed er især væsentlig, hvis der er tale om vine med korkprop. Med en korkprop er det vigtigt at sikre, at proppen ikke tørrer ind udefra, når flasken ligger ned, og vinen holder den fugtig indefra. Hvis proppen tørrer ind, kan der uheldigvis komme ilt til vinen. I værste fald vil flasken blive utæt og vinen oxidere. Det er anbefalelsesværdigt at have 70 – 80 % luftfugtighed ved opbevaring af vin. Ved højere fugtighed kan etiketter tage skade, men det vil trods alt kun være af kosmetisk karakter, men opbevares vinen med øje for salg kan der være mange tusinde kroner til forskel hvis etiketten er beskadiget.

Lys

Der er en grund til, at vin ofte opbevares i en kælder, hvor lyset har svært ved at trænge ind. Lys skader nemlig vinen, fordi det nedbryder både enzymer og farvepigment. Hvis du skal have lys i dit vinrum, skal det være uden skadelige UV-stråler, som nedbryder vinen. Det anbefales at beholde vinen i lukkede kasser eller at slukke lyset i lokalet.

Rystelser

Vin har brug for ro for at udvikle sig optimalt. Derfor skal man tilstræbe at undgå rystelser i nærheden af vinen. Det er svært hundrede procent at klargøre, hvilken konsekvens rystelser har for vinens udvikling, men vin er levende, og rystelser kan få vinen til at udvikle sig hurtigere end ønsket. Derfor har de fleste vin liggende i et vinkøleskab, hvor kompressoren er dæmpet, så vinen ikke rystes. Opbevaring i en bygning i umiddelbar nærhed af en trafikeret vej eller tung trafik frarådes.

Sikkerhed

Når det kommer til bekostelige vine, er sikkerheden selvsagt ekstremt vigtig. Ønsker du at opbevare vin i større mængder i eget hus, kan det absolut anbefales at tale med dit forsikringsselskab for at sikre optimal forsikring af vinene. Vinen kan også opbevares i et eksternt lager beregnet til vinopbevaring. Også her anbefales det at undersøge lagerets dækningsgrad ved eventuelle skader eller tyveri af vinen.

Optimal vinopbevaring kan sagtens lade sig gøre

Det kræver heldigvis ikke et slot for at give vin gode betingelser. Så længe der er taget højde for ovenstående fem punkter, er din vin i gode hænder.

Find et sted med en stabil temperatur. I eget hus kan det eksempelvis være i bunden af dit klædeskab eller i kælderen eller i et nordvendt rum med minimal sol. Læg vinen i lukkede kasser, og giv den fred. Vær opmærksom på store temperatursvingninger på kort sigt – det er ikke optimalt for vinen. Svinger temperaturen fem grader fra sommer til vinter, er det ok. Større temperaturudsving kan være kritisk.  

Jo bedre forhold en vin opbevares under, des langsommere og bedre vil udviklingen foregå. En skiftende temperatur kan ødelægge selv den bedste vin i løbet af få uger. Derfor vælger de fleste også at investere i et vinkøleskab, der giver konstant temperatur, ideelt lufttryk, minimal rystelse og beskyttelse mon UV-stråler.

Den gode vin fortjener de bedste rammer. Både til lagring, modning og konsumering og sågar investering.

Bliv kontaktet af RareWine Invest

Udfyld formularen, så kontakter vi dig hurtigst muligt - ganske uforpligtende naturligvis.