Investeringstips - Champagne - 12. december 2023

2014 Bollinger La Grande Année | Champagnedarling med attraktiv prissætning

Bollinger er blandt de 50 mest eftertragtede vinbrands i verden… La Grande Année har leveret flotte afkast, og årgang 2014 er blandt de bedste frigivelser – nogensinde.

”In fact, it is one of the best recent editions I can remember tasting […] I can’t recommend the 2014 highly enough. It’s a total knock-out”

- Antonio Galloni, Vinous.

Champagnehuset Bollinger

Bollinger Champagne havde sin spæde start i 1585 midt i Champagne-regionen i Frankrig og har siden vævet en fortælling om tidløs finesse og vedvarende ekspertise. Lige fra starten har dette berømte champagnehus været en vogter af traditioner og en bannerfører for kompromisløs kvalitet.

Bollingers historie udfolder sig for alvor i de omhyggeligt plejede vinmarker i Aÿ i 1829, hvor husets grundlægger, Hennequin de Villermont sammen med Joseph Bollinger og Paul Renaudin lagde grunden til en arv, der skulle give genlyd gennem århundreder. Med et urokkeligt engagement i at fremstille exceptionelle mousserende vine høstede Bollinger fremtidig anerkendelse.

Det var dog først et helt århundrede senere, at verden for alvor fik øjnene op for Bollinger, og det skyldes særligt en kvinde ved navn Emily Law de Lauritston Boubers (Lily Bollinger). Hun havde giftet sig ind i Bollinger-familien, og da hendes mand døde i 1942 fik champagnepromovering hendes fulde fokus. Hun rejste verden rundt og spredte Bollinger-navnet.

“I drink it when I’m happy and when I’m sad. Sometimes I drink it when I’m alone. When I have company I consider it obligatory. I trifle with it if I’m not hungry and drink it when I am. Otherwise, I never touch it—unless I’m thirsty.”

– Madame Lily Bollinger

Bollingers vej til international berømmelse tog desuden en ikonisk drejning, da Bollinger blev den foretrukne champagne for den fiktive britiske hemmelige agent, James Bond. Et filmisk partnerskab styrkede således Bollingers status som indbegrebet af sofistikeret klasse og raffinement blev styrket. Associeringen med Bond tilføjede et lag af luksus til brandet og skabte en forbindelse mellem spionageverdenen og Bollinger-champagnens sprudlende tiltrækningskraft.

Prestigecuvéen La Grande Année

Bollinger er særligt blevet berømte for deres enkeltmarkschampagne V.V.F (Vieilles Vignes Françaises), den sent degorgerede Bollinger R.D. (Récemment Dégorgé) og deres prestigecuvée La Grande Année, som er tilgængelig til investering gennem dette investeringstip. Det kan nærmest ikke lade sig gøre kvalitetsmæssigt at adskille de tre udgaver fra hinanden, da de alle hører til i toppen blandt verdens absolut bedste champagner – hvilket denne 2014 La Grande Annéee er et klasseeksempel på.

2014 Bollinger La Grande Année – one of the vintage’s rare hits

“Overall, this is an extremely beautiful and complex Bollinger in the finer and more elegant half of the hole. I love how you find new little details in a harmonious simplicity with each new sip. Fascination and beautiful already, grand as R.D. in 10 years or more and without a doubt one of the vintage’s rare hits”, - Richard Juhlin om 2014 Bollinger La Grande Année

Richard Juhlin er begejstret for 2014 Bollinger La Grande Année, og tildeler den 96 flotte point. Det betyder således, at han sidestiller den med de fantastiske årgange: 2008, 2002 og 1996, hvilket er en blåstempling af dimensioner.

Wine Advocate tildeler 95 point og Vinous tildeler hele 98 point, hvilket er den højeste score, Vinous nogensinde har tildelt en Bollinger La Grande Année. På tværs af scores fra de tre kritikere får 2014 Bollinger La Grande Année således 96,3 point, hvilket kun er overgået af 2008 Bollinger La Grande Année, der får 96,7 point. Årgang 2014 er således et mulehår fra at være den bedste Bollinger La Grande Année nogensinde.

Til sammenligning koster en 2008 Bollinger La Grande Année lige nu €165. Din pris på 2014 Bollinger La Grande Année er €100.

Diagram-bollinger-scores.png

Sådan performer Bollinger La Grande Année

Første gang du kunne investere i Bollinger La Grande Année her, var tilbage i september 2019, hvor 2008 Bollinger La Grande Année var tilgængelig. Investerede du dengang, havde du i dag opnået et afkast på 94%.

I juli 2020 kunne du investere i 2012 Bollinger La Grande Année, og havde du investeret dengang, havde du i dag opnået et afkast på 33%. I april 2022 kunne vi så for første gang tilbyde 2014 Bollinger La Grande Année til investering, og her har prisen ikke rykket sig frem. Tværtimod. Og det er der potentiale i. Mere om det lige om lidt.

ifølge Liv-ex har de seneste 10 årgange*, der har været på markedet i fem år, desuden over de seneste fem år givet et gennemsnitligt afkast på 78,3%. Dette svarer til et gennemsnitligt årligt afkast på 12,3%.

Ovenstående afkast har sat agendaen. Og her har vi altså at gøre med en årgang 2014, som ligger lige i kvalitetsslipstrømmen på 2008.

*Årgang 2007, 2005, 2004, 2002, 2000, 1999, 1997, 1996, 1995 og 1993.

Priskorrektioner tilbyder attraktiv købsmulighed

Tilbage i februar 2023 var 2014 Bollinger La Grande Année den bedst performende vin i Liv-ex´100 indeks med en prisstigning på hele 11,1% siden måneden før, hvilket betyder, at 2014 Bollinger La Grande Année er genstand for stor efterspørgsel. På dette tidspunkt lå vurderingen på netop denne vin hos RareWine Trading på €115.

Men som bekendt har 2023 været et år, hvor udbuds- og efterspørgselsdynamikken har ændret sig, og priskorrektioner er foretaget. Priskorrektioner, der også har påvirket 2014 Bollinger La Grande Année, der lige nu koster €100 og dermed tilbyder investoren en attraktiv købsmulighed.

Det er ikke første gang, vi har plæderet for attraktive købsmuligheder det seneste halve år, og det er formentligt heller ikke sidste gang lige foreløbigt. Der er flere årsager til, at markedet lige nu tilbyder helt unikke muligheder for investorer, hvilke blandt andet skyldes: En hidtil uset ro på markedet, Igangværende korrektion, udvikling i velstandsdemografien og begrænset udbud.

Læs meget mere om de unikke fordele, det nuværende marked tilbyder i vores artikel: Hvad alle vininvestorer bør vide om det nuværende marked

2014 Bollinger La Grande Année

Bollinger: Blandt verdens mest efterspurgte vinbrands

At 2014 Bollinger La Grande Année i februar tog førstepladsen som mest handlede vin på Liv-ex stemmer fint overens med Bollingers placering på den nyligt offentliggjorte power 100-liste fra Liv-ex.

Power 100-listen er en rangering af vine, der blandt bliver målt på brand value, handlet værdi og handlet volumen. Bollinger befinder sig på plads nummer 41, og kan således kalde sig blandt de 50 bedste og meste efterspurgte vinbrands i verden. Læg hertil, at kun ét andet champagnebrand (Louis Roederer) har en placering højere end Bollinger på årets liste (plads nummer 33).

Bollinger kan således sole sig i efterspørgsel, og se konkurrenter som Krug, Dom Pérignon, Taittinger og Jacques Selosse besætte pladser længere nede af listen, hvor der i øvrigt kun i alt figurerer 8 champagnebrands.

Bollinger er eftertragtet.

RareWine Invest mener

Med et drikkevindue på 2024-2044 (Vinous) har 2014 Bollinger La Grande Année et langt liv foran sig. Den har allerede vist sig værdig til verdens opmærksomhed: både som enkelt årgang, men også under sin egen brand-paraply.

Juhlin kalder den et sjældent hit for årgangen, og Antonio Galloni erklærer den højest anbefalelsesværdig. Kvalitetsmæssigt er den helt i top, om end der fortsat prismæssigt er lidt vej op til prisen på den sidestillede årgang 2008. Tror du på, 2014 Bollinger La Grande Année genvinder sin pris på €115? I så fald er nuværende investeringspris særligt attraktiv for dig.

Forgængere har performet, og for en stund er 2014 Bollinger La Grande Année sendt tilbage til start. En pris på €100 tillader fortsat et stort konsum. Og hvem ønsker ikke at smage på en vin med 98 point? Juhlin gør. Vinous gør. I februar gjorde hele verden.

Invester i 2014 Bollinger La Grande Année

Kontakt os via kontaktformularen nederst på siden, hvis du vil høre mere om dine muligheder for investering, eller bestil vinene direkte igennem formularen.

ÅRGANGVINVOLPAKNINGPRIS/FL.*
2014Bollinger La Grande Année750OC6€ 100
*Alle priser er i EUR ex. told, afgift og moms ved levering til toldoplag. Priser inkl. told, afgift og moms sendes på forespørgsel. Vinene sælges kun i hele kasser, medmindre andet er angivet og prisen er pr. flaske. Mindste ordrestørrelse € 2.500. Forudsætter en samlet portefølje på min. € 10.000 (75.000 kr.). Prisen på disse vine kan have ændret sig siden udgivelsen af denne artikel. Der tages forbehold for fejl.

Bliv kontaktet af RareWine Invest

Udfyld formularen, så kontakter vi dig hurtigst muligt - ganske uforpligtende naturligvis.