Investeringstips - Champagne - 4. april 2023

Bollinger slår alle tidligere rekorder med helt ny R.D. – 2008 Bollinger R.D. endelig tilgængelig til investering

2008 Bollinger R.D. tilhører en eftertragtet benchmark-kategori. Dens kvalitet er sublim, produktionen limiteret og frigivelsen er dugfrisk. Vær med fra start.

”It is extremely fascinating how strong the scent memory can be. My experience was so intense that for a few seconds I really found myself in another era. Considering that after the 79' I have tasted hundreds of R.D. bottles from twenty or so other vintages, I initially found it remarkable and extremely fascinating.”

– Richard Juhlin

Richard Juhlin udtaler ovenstående efter at have smagt 2008 Bollinger R.D. Han sammenligner den med årgang 1979, om end 2008 får et point mere, og den placerer sig således som den bedste Bollinger R.D., Juhlin har vurderet.

2008 Bollinger R.D. er tilgængelig til investering, og den er ikke blot husets bedste R.D.-frigivelse til dato. Den er også en del af den svært eftertragtede, ekstraordinære og elitære 2008-kategori, som allerede har opnået benchmark-status i Champagne. En kategori, hvor der kun er ganske få nye frigivelser tilbage at komme efter. Læs meget mere om potentialet her. 

Bollinger – karisma, kompleksitet og kvalitet

Champagnehuset Bollinger kan dateres helt tilbage til 1585, men navnet Bollinger blev først koblet på, da huset Renaudin Bollinger blev stiftet af Paul Levieux Renaudin, Hennequin de Villermont og Jacques Bollinger i 1829. Og siden dengang, har huset produceret fantastiske, komplekse og raffinerede champagner.

Grundstenene er således blevet hærdet gennem århundrede. Hærdet og vist, at fundamentet og husets traditioner er solide, rige og stålfaste. Men først i midten af det 20. århundrede tog husets succes form og fart. Her stod Jacques Bollinger ved roret, og særligt hans giftermål skulle vise sig særligt afgørende for formen på det Bollinger-hus, vinverden kender og elsker i dag.

Jacques giftede sig med Emily Law de Lauriston Boubers (Lily Bollinger). Og da Jacques døde i 1941, besluttede Lily sig for at føre huset videre – og det gjorde hun til perfektion. I efterkrigstiden påbegyndte hun sin globale Bollinger promoveringsrejse tilsat karisma og stor professionalisme.

I dag er Bollinger særligt berømte for vintagechampagnen Grande Année, enkeltmarkschampagnen V.V.F (Vieilles Vignes Françaises) og den eksklusive sent degorgerede prestigecuvée Bollinger R.D. (Récemment Dégorgé). Disse tre har alle iboende høj kvalitet og ditto efterspørgsel. R.D. er blot lidt mere unik, da den kun produceres i de allerbedste årgange, hvorfor den siden 1952 kun er frigivet 26 gange.

Lily Bollinger blev således kvinden bag husets succes. Og så står hun desuden som afsender på dette citat, som altid tåler en gengivelse:

“I drink it when I’m happy and when I’m sad. Sometimes I drink it when I’m alone. When I have company, I consider it obligatory. I trifle with it if I’m not hungry and drink it when I am. Otherwise, I never touch it—unless I’m thirsty.”

– Lily Bollinger

En ekstraordinær årgang – en ekstraordinær Bollinger R.D.

Årgang 2008 i Champagne har allerede opnået legendestatus. Ifølge The Wine Advocate Vintage guide har kun tre årgange i champagnekategorien kæmpet sig op i den bedste klassificering: ”Extraordinary”, der kræver en rating på 96-100 point. Wine Adocate giver årgang 2012 96 point, 2008 99 point, og årgang 1996 97 point.

Til sammenligning kan det nævnes, at hele 22 årgange placerer sig i næstbedste kategori: ”Outstanding”, der kræver en rating på 90-95 point. Årgang 2008 i champagne placerer sig således ikke kun i den sjældent besatte ”Extraordinary”-kategori. Den placerer sig helt i top – kun et point fra perfektion. Det er selvsagt sådan, at en legendestatus kommer i kølvandet på kvalitet. Langt de fleste 2008-champagner får fantastiske scores fra de mest velansete kritikere, og 2008 Bollinger R.D. er ingen undtagelse.

Med 97 point fra Richard Juhlin, 98+ point fra Wine Advocate og 96 fra Vinous placerer 2008 Bollinger sig som den absolut bedste Bollinger R.D. nogensinde. Læg hertil, at Richard Juhlin kun én gang tidligere har givet en Bollinger R.D. 97 point, og det var til årgang 1996, som også betegnes som en sublim benchmark-årgang i Champagne.

Der vil naturligvis være 2008-frigivelser, der soler sig i prædikatets succes, men 2008 Bollinger er ikke en af dem. 2008 Bollinger R.D. lever op til årgangens fortjente rygte og slår endda sin egen point-rekord, der før tilfaldt forgængeren 2007 Bollinger R.D.

2008 Bollinger R.D.

Historiske afkast på Bollinger RD

Der har været flotte historiske afkast at hente hos Bollinger. Over de seneste fem år har de seneste fem årgange af R.D., der har været på markedet i minimum fem år*, ifølge Liv-ex givet et gennemsnitligt afkast på 91,4 % – altså næsten en fordobling på bare fem år.

Havde du desuden investeret i 2007 Bollinger R.D. gennem RareWine Invest, da den havde status som ”bedste til dato” samt ”ny frigivelse” i marts 2021 ville du i dag have opnået et afkast på 33,3% - på trods af at den indtil nu var den nyeste i markedet og rent faktisk tilgængelig.

2008 har nu overtaget begge titler, og dens årgang har tilmed også legendestatus, hvilket er en titel, den aldrig kan frarøves. 

*1997, 1999, 2000, 2002 og 2004.

Bollinger R.D. – en mikroproduktion i champagneland

Det er langt fra de færreste champagnehuse, der reklamerer med den eksakte størrelse på husets champagneproduktion. Dog udtalte Bollingers tidligere kældermester, Gilles Descôtes, til Decanter i 2018, at Bollinger står for mindre end 1 % af alt produceret champagne, og R.D. for mindre end 1 % af hele Bollingers produktion.

Der produceres cirka 300 millioner flasker champagne om året. Det vil altså sige, at Bollinger ifølge Descôtes udtalelse producerer tre millioner flasker og 30.000 flasker Bollinger R.D. pr. årgang.

Dennis Bunner, der er den nye kældermester hos Bollinger, udtaler at husets årgangschampagne La Grande Année i årgang 2008 blev frigivet i 2019, mens nogle af dem blev holdt tilbage – enten for at blive frigivet et år senere som Grande Année eller til at blive brugt senere som R.D.. Bunner siger, at husets Grande Année normalt rækker til to år, men at det var anderledes med årgang 2008. Her vurderede Bollinger nemlig, at den havde et fantastisk lagringspotentiale, hvorfor de valgte kun at sælge Grande Année i et år, og lægge resten til side til R.D.. Selvom Bunner ikke sætter tal på sit citat, kan vi udlede, at der formentligt er produceret mere Bollinger R.D., end der plejer – tilmed med et fantastisk lagringspotentiale.

Og selvom sund skepsis er passende jævnfør ovenstående udregning, er det værd at have i mente, at begge udtalelser altså kommer fra Bollinger selv – Bollinger R.D. er eksklusiv og sjælden: Også selv hvis produktionen af 2008 Bollinger R.D. er lidt større end de normalt 30.000 producerede flasker pr. årgang.

RareWine Invest mener

Det er ikke hver dag, vi kan tilbyde muligheden for at være med fra start. Slet ikke, når det kommer til prestigechampagne fra et af verdens bedste champagnehuse. Men sådan en mulighed foreligger her.

2008 Bollinger kan bryste sig af at tilhøre en massivt eftertragtet og exceptionel årgang i Champagne (faktisk den bedste ifølge Wine Advocate). 2008 Bollinger R.D. kan endda bryste sig at være den bedste nogensinde.

Bollinger R.D. har vist flotte historiske afkast – både på længere og kort sigt, produktionen er ekstremt lilimiteret for en champagne at være. Et 2008-prædikat går aldrig af mode, men mængderne bliver ikke ved med at eksistere. Dette er derfor en unik mulighed for at være med helt fra start.

Du behøver hverken at være den store Bollinger-fan eller sen degorgerings-aficionado. 2008 Bollinger R.D. har de gode egenskaber, den nu har, men mest af alt har vi snart set alle store frigivelser fra årgang 2008. Der er kun ganske få tilbage, så det er ved at være sidste udkald for at være med fra start.

Invester i 2008 Bollinger R.D.

Kontakt os via kontaktformularen nederst på siden, hvis du vil høre mere om dine muligheder for investering, eller bestil vinene direkte igennem formularen.

ÅRGANGVINVOLPAKNINGPRIS/FL.*
20082008 Bollinger R.D.750OC6€ 250
*Alle priser er i EUR ex. told, afgift og moms ved levering til toldoplag. Priser inkl. told, afgift og moms sendes på forespørgsel. Vinene sælges kun i hele kasser, medmindre andet er angivet og prisen er pr. flaske. Mindste ordrestørrelse € 2.500. Forudsætter en samlet portefølje på min. € 10.000 (75.000 kr.). Prisen på disse vine kan have ændret sig siden udgivelsen af denne artikel. Der tages forbehold for fejl.

Bliv kontaktet af RareWine Invest

Udfyld formularen, så kontakter vi dig hurtigst muligt - ganske uforpligtende naturligvis.