Investeringstips - Italien - 31. oktober 2023

Benchmark-barolo: 100 point til 2019 Vietti Ravera

”Off the charts”: Investeringsblikket er intensiveret mod Barolo, og her troner Vietti som en af de bedste producenter. Her får du både toppoint og mikroproduktion.

"Vietti’s 2019s are off the charts"

- Antonio Galloni, Vinous

Italieneksperten Antonio Galloni kvitterer ovenstående citat med 100 perfekte point til Viettis Barolo Ravera, der dermed placerer sig øverst på sejrsskamlen. Ikke blot i egne rækker – men i hele Barolo.  Der er nemlig stort set ikke nogen 2019-Baroloer, der ikke er blevet frigivet, og Vinous har smagt sig gennem lige i underkanten af 200 af dem. Kun én har fået de maksimale point, og det er 2019 Vietti Ravera. Læs mere her.

Vietti - en af de fineste vingårde i vinregionen Langhe

Vietti-vingårdens historie går tilbage til 1800-tallet, men det var først i begyndelsen af 1900-tallet, at de begyndte at tappe deres egne vine. Vingården ligger i den lille landsby Castiglione Falletto i den berømte vinregion Langhe i Piemonte. Herfra fremstilles verdenskendte vine i en moderne og traditionel symbiose.

Indtil januar 2023 stod Luca Currado i spidsen, og han havde et stort fokus på både terroir og økologisk landbrug på Viettis mere end 25 enkeltmarker - han mener, at en stor vin er 80 % terroir, mens de resterende 20 % er fordelt mellem passion, dedikation og held.

Luca Currado var femte generation på den prestigefyldte Barolo-ejendom, men i 2016 solgte han Vietti til amerikanske Kyle Krause, men i flere år forblev Luca og hans hustru Elena Penna ved roret. I år besluttede parret så at trække sig tilbage, hvilket kom som en overraskelse for vinverdenen. Luca er en stjerne i Barolo, og hvad hans Vietti-exit kommer til at betyde, vil fremtiden vise.

Dog hat Luca selv udtalt, at kvaliteten vil forblive intakt. Vinmagerteamet og de administrative medarbejder bliver hos Vietti. Og Beppe Caviola fortsætter som ekstern ønologkonsulent.

Vietti er den eneste ejendom i Piemonte, der ejer vinmarker i alle elleve Barolo-producerende kommuner - med parceller beliggende på nogle af regionens mest historiske steder. Huset er kendt for sit arbejde med Nebbiolo-druen, og Vietti var et af de første vinhuse i 1960'erne, der producerede enkeltmarksversioner for at hylde de forskellige nuancer af Nebbiolo - deres versioner af Ravera, Brunate, Rocche di Castiglione og Lazzarito er smukke eksempler på dette – men de kræver tålmodighed, da de bliver smukkere, jo længere de ældes. Vietti er en af de fineste vingårde i vinregionen Langhe.

2019 Vietti Ravera

Vietti Barolo Ravera

Druerne til Viettes Barolo Ravera kommer den anerkendte Ravera-vinmark. Fra 2,1 hektar tilplantet med 34 år gamle vinstokke producerer Vietti årligt kun omkring 7.500 flasker af deres eftertragtede Ravera.

Høsten er manuel, og marken plejes efter biodynamiske forskrifter. Selv månekalenderen er i spil, når Ravera produceres. I 2010 valgte Vietti at producere Ravera i sin egen separate flaske, og siden har verden set 10 frigivelser – og Vietti Ravera har imponeret kritikerne.

Tre-cifret dominans. Igen.

Scores i nedenstående diagram cementerer Luca Currados stjernestatus. Hele fire gange er en Vietti Ravera Barolo blevet lovprist med de ultimative 100 point fra italienseksperten Vinous – senest til årgang 2019, der foruden perfekte trecifrede point også ser sig 1:1 sammenlignelig med både årgang 2016 og 2013, der alle tre lander på en AVG-score på 98,3 point. De højeste gennemsnit, en Vietti Ravera nogensinde har fået.

diagram.png (1) VI: Vinous, WA: Wine Advocate, JS: James Suckling, AVG: Average

The golden hour: 2019 Barolo

”Nogle af de bedste og mest eftertragtede vine er i dag produceret i Barolo og Barberesco. Den gyldne time er nu”

 – Rasmus Nielsen, Grundlægger af RareWine Group

Der er ikke tvivl om, at klimaet i Langhe er helt unikt. Rasmus Nielsen har længe haft blikket rettet mod netop Barberesco og Barolo, hvor Vietti placerer sig som toneangivende producent i sidstnævnte. I nyere tid fremhæver Rasmus Nielsen særligt årgang 2016 som en helt unik årgang, mens årgang 2019 troner som et dugfrisk eksempel på, hvor høj kvalitet, Barolo kan levere.

Og dette stemmer fint overens med den pointfordeling, du blev præsenteret for i forrige afsnit, hvor både 2019 og 2016 agerer højdespringer. Rasmus Nielsen pointerer ligeledes, at vinene fra Langhe er ekstremt lagringsværdige og kun bliver bedre med tiden – gemmepotentialet er enormt. Og fordi kvaliteten på nutidens Barolo-vine er endnu højere, end de var i 1970’erne, er det ekstremt interessant at se, hvor stærkt vinene står om 20, 30 og 40 år.

Hertil nævner Rasmus også klimaforandringerne, der har resulteret i perfekte forhold i Barolo lige nu. Men bliver det varmere, er der ingen der ved, hvordan Barolo og Barberesco ser ud om 10 år. Den gyldne time er lige nu.

Vi har desuden taget bestik af netop Barolo-investering i artikelen: Barolo-investering: Om årgang 2019 og fremtiden.

Nedenstående er et uddrag fra artiklen:

”Ifølge den britiske vinbørs, Liv-ex, har vinene fra Piemonte historisk set været de bedst præsterende i forhold til prisudvikling med vine som eksempelvis Monfortino Barolo og Rinaldi Barolo. Men andelen af Piemonte-handel hos Liv-ex sammenlignet med handlen af Toscana-vine har været ganske moderat, blandt andet grundet meget mindre mængder produceret. Med en kombination af høj kvalitet, flot volumen og et stærkt brand har Supertoscanerne været regnet for, hvad der bærer den italienske kategori på det sekundære marked.

Men dette mønster er ved at skifte. Ifølge Liv-ex steg Piemontes andel (Barolo og Barbaresco) af den samlede omsætninger fra italiensk vin målt på værdi fra 11,4 % i 2015 til 43,4 % i foråret 2021*, mens antallet af unikke Piemonte-vine handlet er steget med 653 % til over 700 stk. (i 2020) på bare fem år. Barolo er her den største driver og står for langt størstedelen af handlen – fortsat målt på værdi.”

*nyere tal ikke tilgængelige

2019 Vietti Ravera

Vietti i toppen af “The 2023 Liv-ex Classification”

I august 2023 præsenterede Liv-ex sin 2023 Liv-ex Classification, der søger at bestemme et hierarki af de førende mærker på det sekundære marked. For at klassificere sig til listen, skal en vin have været handlet mellem f.eks. 2022 juni og juni 2023 i enten 75 cl eller 150 cl. Fem eller flere årgange af vinen skal have været handlet i perioden, og vinene skal have været handlet mere end 12 gange.

I 2023-klassifikationen er 65 italienske mærker med, hvoraf 23 er Barolo-vine. Og kun tre vinhuse har været i stand til at bringe fire etiketter ind i årets klassifikation: Frescobaldi, Giacomo Conterno og Vietti med Barolo Villero Riserva, Barolo Rocche di Castiglione, Barolo Lazzarito og Barolo Ravera.

En sådan placering cementerer, at der er kommet stor efterspørgsel og stor handel med Vietti.

Fordi Vietti ligner en af fremtidens store vindere, er der heller ikke meget pålidelig historisk data at finde på netop Ravera, der trods alt kun kan præsentere 10 årgange, hvoraf de seneste ikke har været i markedet længe nok til at kommentere på performance. Dog har den sammenlignelige 2013 Vietti Ravera ifølge Liv-ex på fem år i markedet givet et afkast på 63,9%.

Læg hertil at udbudspriserne på 2016 Ravera ifølge wine-searcher.com i gennemsnit er steget 54% siden frigivelse, hvilket svarer til 13 % i gennemsnit om året. For 2013 er tallet 108% siden frigivelse, hvilket svarer til gennemsnitligt 12% om året siden frigivelse. Slutteligt er udbudsprisen på 2010 Ravera steget 139 % – 10% om året. Disse tre årgange har ligesom årgang 2019 fået 100 point af Vinous.

RareWine Invest mener

100 point går aldrig af mode, og med kun 7.500 producerede flasker skal der ikke meget konsum til, før mængderne er reduceret mærkbart. Læg hertil, at Vinous vurderer drikkevinduet til 2029-2049, hvilket fordrer lang tid i vinkælderen, hvor 2019 Vietti Ravera kan have tid til at udfolde sig og blive endnu bedre til fremtidens vinelskere, som Barolo har for vane.

2019 tilhører en gylden æra i Barolo. Hvordan fremtiden ser ud, ved vi selvsagt ikke. Men vi ved, at efterspørgslen på Vietti er her, hvilket 2023-klassifikationen cementerer. Og så ved vi, at efterspørgslen på Barolo er stigende.

Kun 10 investorer har mulighed for at sikre sig en minimumsinvestering her, hvorfor det som altid er først til mølle.

Invester i 2019 Vietti Barolo Ravera

Kontakt os via kontaktformularen nederst på siden, hvis du vil høre mere om dine muligheder for investering, eller bestil vinene direkte igennem formularen.

ÅRGANGVINVOLPAKNINGPRIS/FL.*
2019Vietti Barolo Ravera750OC3€ 220
*Alle priser er i EUR ex. told, afgift og moms ved levering til toldoplag. Priser inkl. told, afgift og moms sendes på forespørgsel. Vinene sælges kun i hele kasser, medmindre andet er angivet og prisen er pr. flaske. Mindste ordrestørrelse € 2.500. Forudsætter en samlet portefølje på min. € 10.000 (75.000 kr.). Prisen på disse vine kan have ændret sig siden udgivelsen af denne artikel. Der tages forbehold for fejl.

Bliv kontaktet af RareWine Invest

Udfyld formularen, så kontakter vi dig hurtigst muligt - ganske uforpligtende naturligvis.