Investeringstips - Italien - 25. juli 2023

98 point til Barolo-pioner: 2019 Chiara Boschis

Sublim Benchmarkårgang i Barolo tilbyder interessant investeringsmulighed. E.Pira & Figli repræsenterer høj kvalitet, meget lavt udbud og interessant, lav prissætning.

“Chiara Boschis made some of the most thrilling wines of the vintage”
– Antonio Galloni om 2019 årgangen.

 Selvom vi lige nu ser ind i nogle yderst interessante årgange i Barolo, frygter producenterne for, hvordan fremtidens klimaforandringer kommer til at påvirke kvaliteten og mængderne. En ting er dog sikkert: Kvaliteten i 2019-årgangen i Barolo er tårnhøj, og E. Pira & Figli Chiara Boschis er en perfekt repræsentant for det faktum. Hun er også en perfekt repræsentant på lavt udbytte og økologisk vindyrkning – hun er en moderne pioner i Barolo, og resultaterne taler for sig selv. Dyk ned i investeringspotentialet i Barolo og i to vine fra netop E. Pira & Figli her.

Chiara Boschis – The Grande Dame of Piedmont

Da Chiara Boschis overtog E. Pira & Figli fra sine forældre i 1980’erne gik der ikke længe, før hendes navn blev synonymt med vinhuset – og i dag har hendes navn i mange henseender overtrumfet husets. Det har det, fordi hun siden overtagelsen har udkæmpet en forbilledlig kamp i en mandsdomineret og konservativ vinarena med moderne sejr til følge, samt fuldt respekteret og fortjent plads blandt de anerkendte Barolo Boys. Alle i Piemonte kender hendes navn, selvom hun også går under navnet The Grande Dame of Piedmont. Chiara Boschis var den første kvindelige vinproducent i hele Barolo.

Chiara Boschis går til vinfremstillingens svære kunst med stor beslutsomhed, stor selvtillid og stor arbejdsomhed. Hendes jætte tro på egen vision resulterede i, at E. Pira & Figli var den første producent på den legendariske Cannubi vinmark, der konverterede til organisk landbrug – kemiske stoffer er ikke tilladte, og hun repræsenterer således modernisterne i Barolo. Siden har hun arbejdet stædigt for at få de andre producenter i området til at gøre det samme, hvorfor Cannubi marken i dag er 100 % økologisk dyrket.

E. Pira & Figli har siden 2022 haft ”Robert Parker Green Emblem”, der kun tildeles dem, der er engageret i bæredygtighed, langsigtet miljøbeskyttelse og biodiversitet. Alle vinene fra Chiara Boschis bærer derfor i dag det eftertragtede ”Green Emblem”. Kun 36 vinerier har modtaget det anerkendende emblem, og E.Pira & Figli befinder sig dermed i fornemt selskab med blandt andre Cheval Blanc, Louis Roederer og Domaine Leroy.

På mange måder har Chiara revolutioneret Piemonte, og hun er ikke færdig endnu. I henved 20 år arbejdede hun alene, men i 2010 fik hun assistance af sin bror Giorgio, hans hustru Daniella og deres tre døtre Beatrice, Elena og Vittoria, der er med til at sikre kvaliteten i næste generation.

RareWine har besøgt E. Pira & Figli. Få et sjældent indblik i vinhuset i Meet The Winemaker herunder og oplev hvordan næste generation er klar til at føre arven videre.

2019 Chiara Boschis: Mosconi + Via Nuova

I dette investeringstip er der to forskellige Chiara Boschis-vine til investering – begge fra den storroste årgang 2019. Hverken Wine Advocate eller James Suckling har endnu bedømt dem, men hos Vinous er der kun et point, der adskiller dem. 2019 Barolo Mosconi får 98 Vinous-point, hvilket gør den til den bedste Vinous-vurderede Mosconi nogensinde. 2019 Barolo Via Nuova får 97 Vinous-point, og den ser sig kun overgået af 2016 Nuova, der får de maksimale 100 point fra Vinous.

De seneste ti årgange af de to vine placerer sig desuden tæt op ad hinanden i forhold til gennemsnitsscoren, hvilket nedenstående diagram illustrerer. Der produceres årligt i omegn af 9.000 flasker Mosconi, mens tallet er i omegn af 13.000 for Via Nuova. Der er således tale om to mikroproduktioner i høj kvalitet.

Og selvom vi endnu ikke ved, hvilke scores, James Suckling eller Wine Advocate kommer til at tildele de to vine, taler 2019-årgangen i Barolo for en potentiel høj score, og Vinous-scoren har allerede underbygget årgangens storhed. Læg hertil, at Barolo ifølge Wine Advocates vintage chart er ”extraordinary” i 2019, hvilket er den absolut bedste rating.

Diagram-DK.png (1)

2019 Barolo: En sublim årgang

Ifølge Antonio Galloni kan 2019-årgangen i Barolo meget vel repræsentere begyndelsen for en ny cyklus af både stærke og fremragende årgange. Årgangen placerer sig i kategori med benchmark-årgangene 2016, 2005 og 1999. Galloni påpeger desuden, at producenter og vinstokke synes at have tilpasset sig et ”new normal” i forhold til eksempelvis ekstrem varme – et new og moderne normal, som appellerer til et stort segment ensbetydende med øget omsætning og øget konsum.

Og det har verden allerede set begyndelsen af:

”Ifølge den britiske vinbørs, Liv-ex har vinene fra Piemonte historisk set været de bedst præsterende i forhold til prisudvikling med vine som eksempelvis Monfortino Barolo og Rinaldi Barolo. Men andelen af Piemonte-handel hos Liv-ex sammenlignet med handlen af Toscana-vine har været ganske moderat, blandt andet grundet meget mindre mængder produceret. Med en kombination af høj kvalitet, flot volumen og et stærkt brand har Supertoscanerne været regnet for, hvad der bærer den italienske kategori på det sekundære marked.

Men dette mønster er ved at skifte. Ifølge Liv-ex steg Piemontes andel (Barolo og Barbaresco) af den samlede omsætninger fra italiensk vin målt på værdi fra 11,4 % i 2015 til 43,4 % i foråret 2021*, mens antallet af unikke Piemonte-vine handlet er steget med 653 % til over 700 stk. (i 2020) på bare fem år. Barolo er her den største driver og står for langt størstedelen af handlen – fortsat målt på værdi.”

Ovenstående citat stammer fra vores nyligt frigivne artikel Barolo-investering: Om årgang 2019 og fremtiden.

*nyere tal ikke tilgængelige

Giorgio og Beatrice i kælderen hos E.Pira & Figli Giorgio og Beatrice i kælderen hos E.Pira & Figli

Italiensk på menuen: Luksus i svære tider?

I en tid, hvor verden er tumultarisk, og ingen rigtigt kan give et svar på, hvordan morgendagens økonomi tager sig ud, er det nærliggende at anlægge et retrospektivt perspektiv. Under recessionen i 2001 lagde Leonard Lauder nemlig mærke til, at salget af luksuskosmetik steg. Han opdagede, at der var en sammenhæng mellem faldende salg af dyre luksusprodukter som tasker og sko og stigende salg af luksuskosmetik som læbestift: Og sådan blev ”lipstick Index” født.

I mellemtiden er indekset blevet en respekteret indikator, og det er bevist, at forbrugerne forkæler sig med lidt luksus – også i svære tider. 20 % af forbrugeren forbliver i kategorien med dyre luksusprodukter, men 80 % søger affordable luxury.

Overføres dette perspektiv til vinens verden, kan de store vine fra Bourgogne og Bordeaux kaldes luksusprodukter, mens italienske vine i ovenstående perspektiv kan kategoriseres som ”affordable luxury”. Og selv hvis verden ikke var i økonomisk modvind, ville meget få opdage, hvis enten Via Nuova eller Mosconi steg 10%. De ville stadig tilbyde affordable luxury til forbrugeren.

RareWine Invest mener

Det er ikke en nyhed, at vores investeringsfokus i stigende grad er rettet mod Italien, hvor der findes masser af høj kvalitet, hvis pris endnu ikke afspejler det faktum. Sådan et tilfælde er E. Pira & Figli Chiara Boschis, hvis vine ifølge Vinous er blandt årgangens mest spændende.

Og Chiara Boschis præsenterer da også modernisterne i Barolo. Hun er tilmed foregangskvinde for økologisk vinfremstilling, og hendes vision har inspireret til fornyelse blandt mange af Barolos vinproducenter. Og selvom hun ikke er en nyhed i Barolo, tiltrækker hun stadigt mere opmærksomhed – senest med det grønne emblem.

2019 Via Nuova og Mosconi repræsenterer høj Barolo-kvalitet i meget lavt udbytte. Og så repræsenterer de en Barolo-årgang, der beskrives som den nye benchmarkårgang. Imens retter vinconnoisseaurs deres blik mod Barolo, der også tilbyder affordable luxury, mens verdens økonomi er i ubalance.

Tror du på fremtiden i Barolo, får du her meget værdi for pengene. Put i portefølje, og lad vinelskere konsumere resten. Vi anbefaler ikke den ene vin frem for den anden, og det er som altid først til mølle.

Invester i 2019 E.Pira & Figli Chiara Boschis

Kontakt os via kontaktformularen nederst på siden, hvis du vil høre mere om dine muligheder for investering, eller bestil vinene direkte igennem formularen.

ÅRGANGVINVOLPAKNINGPRIS/FL.*
2019E.Pira & Figli Chiara Boschis Mosconi750OC6€ 75
2019E.Pira & Figli Chiara Boschis Via Nuova750OC6€ 65
*Alle priser er i EUR ex. told, afgift og moms ved levering til toldoplag. Priser inkl. told, afgift og moms sendes på forespørgsel. Vinene sælges kun i hele kasser, medmindre andet er angivet og prisen er pr. flaske. Mindste ordrestørrelse € 2.500. Forudsætter en samlet portefølje på min. € 10.000 (75.000 kr.). Prisen på disse vine kan have ændret sig siden udgivelsen af denne artikel. Der tages forbehold for fejl.

Bliv kontaktet af RareWine Invest

Udfyld formularen, så kontakter vi dig hurtigst muligt - ganske uforpligtende naturligvis.