Investeringstips - Whisky - 7. december 2023

Fra fyrtårnet i whiskyverdenen: Ny frigivelse af The Macallan 30 YO Double Cask

Mens dens jævnaldrende søsterudtryk har set en prisstigning på 312% over de seneste 10 år, er der også her stort potentiale at hente

Læs med her, og bliv klogere på muligheden for at investere i The Macallan 30 YO Double Cask til en attraktiv pris væsentligt under, hvad de ellers handles til på verdensmarkedet. Dette giver dig en attraktiv indgang til ædel 30 års-whisky med verdens mest prestigefyldte whiskybrand trykt på etiketten.

Rekordsættende luksus: Derfor er The Macallan i en anden liga

I november blev der endnu en gang sat rekord for hvor meget en ”almindelig” flaske whisky kan koste, da Sotheby’s i London solgte en flaske The Macallan 1926 60 YO til intet mindre end 2,56 mio. euro (2,2 mio. pund) – hvilket var næsten det dobbelte af øvre spænd i vurderingen. Den toppede rekorden fra 2019, hvor Sothesby’s solgte en 60 YO The Macallan fra Fine & Rare-serien til ca. 1,8 mio. euro.

Men det er ikke tilfældigt, at det netop er flasker fra The Macallan, der gang på gang smadrer verdensrekorder. The Macallan har nemlig en historisk arv, en produktportefølje, et bagkatalog af gammel whisky og en vellykket branding- og markedsføringsstrategi uden sidestykke. The Macallan har haft en betydelig indflydelse på opfattelsen af hele single malt-kategorien og placeret den solidt som en luksusvare. Deres innovative tilgang til produktion og udvælgelse af fade, samt massive investeringer i hele denne forsyningskæde, har skabt resultater, der i høj grad har været med til at forme hele markedet for high end-whisky, og der er ingen grund til at tro andet, end at vi kun har set toppen af isbjerget.

Bevares, denne position tillader også, at The Macallan kan slippe afsted med at tage mere for deres produkter, end mange af deres kollegaer kan – og der kan bestemt argumenteres for, at der findes bedre value-for-money andre steder.

Når en bilelsker vælger en Porsche eller Ferrari gør de det, fordi de repræsenterer ekstraordinær håndværksmæssig kvalitet, en rig historie af innovation og præstation, og et tidløst design, der transcenderer flygtige trends. Det samme gælder for dem, der prioriterer The Macallan. En flaske herfra repræsenterer historien, arven og eksklusiviteten. I begge tilfælde er det en anerkendelse af, at visse ting i livet er værd at værdsætte ud over deres umiddelbare funktionelle værdi. Det handler om at værdsætte kunsten, historien og håndværket – den personlige oplevelse, der ikke kan måles i tal.  

Og det er lige præcis her, The Macallan har formået at distancere sig fra alt andet i spiritusverden.

The Macallan 30 YO Double Cask

Klassisk The Macallan i moderne udtryk

Fra The Macallan bliver det ikke mere klassisk end deres Sherry Oak, der har været rygraden i destilleriets kerneportefølje i årtier. Den fås i dag i fire aldersudtryk*, der i hver deres kategori repræsenterer, hvor sublimt det kan blive for den alder.

I 2016 fik Sherry Oak dog en søster, da Macallan introducerede deres 12 YO Double Cask som en moderne fortolkning af det klassiske The Macallan-udtryk. Double Cask er siden blevet eksemplificeringen af det moderne The Macallan og repræsenterer formentligt, hvor vi i fremtiden vil se The Macallan.

Double Cask-serien er kendetegnet ved at være modnet på både europæisk og amerikansk eg –begge dele sherry seasoned i Spanien. Serien er i dag vokset til fire aldersudtryk**.

30 YO er den ældste Double Cask frigivet og står som seriens kronjuvel.

*12, 18, 25 og 30 YO

**12, 15, 18 og 30 YO.

The Macallans unikke fadstrategi

The Macallan excellerer på mange områder, men deres tilgang til tilvejebringelse af fade er formentlig en af de vigtigste årsager til deres succes:

  1. Fokus på Sherry-Seasoned Fade: The Macallan er særligt kendt for deres brug af sherry-seasoned egefade. Dette indebærer, at fadene først anvendes til at modne sherry i Spanien, før de bruges til at modne The Macallans whisky. Denne proces er dyrere og mere tidskrævende end at anvende traditionelle bourbonfade, men det bidrager til en rig, kompleks og karakteristisk smagsprofil.
  2. Direkte Samarbejde med spanske aktører: The Macallan arbejder tæt sammen med aktører i Spanien for at sikre den højeste kvalitet af sherry-fade. De har et direkte forhold til disse aktører og investerer betydeligt i at opretholde denne eksklusive forsyningskæde. Dette sikrer en konsekvent kvalitet og karakter af fadene.
  3. Kontrol over fadproduktionen: The Macallan involverer sig ofte i hele processen, lige fra udvælgelsen af træ til fremstillingen af fadene. Dette giver dem mulighed for at specificere præcis, hvordan fadene skal fremstilles, herunder tykkelsen af staverne og graden af fadets ristning, hvilket har en betydelig indvirkning på whiskyens endelige smag.
  4. Blandet fadstrategi: Mens fokus er på sherry-fade, anvender The Macallan også en blanding af amerikanske og europæiske egefade for at skabe forskellige smagsprofiler. Denne blandingsstrategi tillader dem at producere en række forskellige whiskyer, fra de delikate til de mere robuste og komplekse.
  5. Bæredygtighed og kvalitet: The Macallan er også opmærksomme på bæredygtighed og sporbarhed i deres fadprogram. De sikrer, at det træ, der bruges til deres fade, kommer fra bæredygtige kilder, og at hele processen fra skov til destilleri overholder strenge kvalitetsstandarder.

The Macallan 30 YO Double Cask er i udgangspunkt særdeles investeringsegnet, men som med enhver anden investering kan en lav indgangspris gøre potentialet endnu større. Og her får du en lav indgangspris. Ifølge wine-searcher.com har svenske Systembolaget, der i øvrigt er notorisk berømte for rigtig gode priser, den billigste pris på The Macallan 30 YO Double Cask 2023. Her koster en løsflaske € 3.326*. Vi kan lige nu tilbyde dig investering i samme flaske til € 2.400 pr. flaske* – og du har mulighed for at investere i enkelte flasker og tilmed også hele kasser uden merpris – og større mængder i hele kasser dikterer ofte prisen i vin- og spiritusverden.

Du sparer altså 27,8 % sammenlignet med verdens billigste pris ifølge wine-searcher.com.

I øvrigt kan der skeles lidt til, hvordan The Macallan 30 YO Sherry Cask har klaret sig, hvis man vil vurdere potentialet. Over de seneste 10 år er den gennemsnitlige udbudspris på wine-searcher.com på netop 30 YO Sherry Oak steget med 312 %. Den billigste pris på sådan en flaske er i øjeblikket € 3.828*.

Wine-searcher.coms historiske data på 30 YO Double Cask vurderes ikke valid.

*Ex. told, afgift og moms, i perfekt stand

Stigende efterspørgsel på whisky

Efterspørgslen på whisky har en stigende trend – sidste år kunne Pernod Richard, verdens næststørste destillatør, fortælle at skotsk whisky nu var den største kategori i konglomeratet med hele 27 % af indtjeningen. Diageo, der er verdens største spiritusproducent, så ligeledes en massiv stigning i omsætningen på tværs af deres næsten 30 skotske destillerier.

Hvis du vil vide mere om whisky som investering, historisk performance og ikke mindst blive klogere på fremtidsudsigterne, kan du læse meget mere i vores markedsanalyse her: Investering i whisky: Det skal du vide om whiskyinvestering

The Macallan 30 YO Double Cask

The Macallan i perspektiv

The Macallan er et af de allermest velansete og velbrandede whiskydestillerier i verden og er med rette betegnet som en mastodont med millionstor årlig totalproduktion. Men på trods af dette, er The Macallans kæmpeproduktion alligevel blot et fragment i den store whiskyverden – og når der tales årgangswhisky og særligt de ældre af slagsen, taler vi dråber i havet.

The Macallan er det 3. bedst-sælgende single malt destilleri i verden, men alligevel sidder ejeren, Edrington Group, der også sidder på Famous Grouse (blended whisky) og Highland Park kun på ca. 5 % af det globale whiskymarked, mens Diageo, der er den største spiller, sidder på ca. 41 %. Læg hertil, at det anslås at ca. 20 % af alt skotsk whisky, der sælges på verdensplan, er Johnnie Walker.  

RareWine Invest mener

Verdens bedste og mest prestigefyldte whisky kommer fra Skotland og kigger man i landskabet her, er der ét destilleri der lyser mere op end de andre. Kigger man holistisk på The Macallan og medtager alt fra brand equity til kvalitet, er The Macallan den førende og omfavner alt fra den mærke-hungrende til den kræsne super-kender.

Med The Macallans 30 YO Double Cask får du en af de absolutte top-whiskyer i The Macallans kerneportefølje i et moderne udtryk, der afspejler, hvor The Macallan bevæger sig hen.

Læg hertil, at du her har muligheden for at investere til en pris, der lige nu er hele 27,8 % lavere end den laveste pris i verden ifølge wine-searcher.com. Det betyder, at du kan tilgå en topwhisky i Macallans kerneportefølje samtidig med at tappe ind i den fremtidige investeringscase, der kendetegnes ved en verden, der får flere whiskydrikkere, en voksende efterspørgsel på god skotsk single malt og et udbud, der ikke kan følge med.

The Macallan 30 YO Double Cask er desuden den bedst bedømte The Macallan i deres core range-portefølje af whiskybase.com.

Invester i The Macallan 30 YO Double Cask 2023

Kontakt os via kontaktformularen nederst på siden, hvis du vil høre mere om dine muligheder for investering, eller bestil vinene direkte igennem formularen.

AFTAPPETWHISKYVOLPAKNINGPRIS/FL.*
2023The Macallan 30 YO Double Cask700Loose€ 2.400
2023The Macallan 30 YO Double Cask700OWC3€ 2.400
*Alle priser er i EUR ex. told, afgift og moms ved levering til toldoplag. Priser inkl. told, afgift og moms sendes på forespørgsel. Vinene sælges kun i hele kasser, medmindre andet er angivet og prisen er pr. flaske. Mindste ordrestørrelse € 2.500. Forudsætter en samlet portefølje på min. € 10.000 (75.000 kr.). Prisen på disse vine kan have ændret sig siden udgivelsen af denne artikel. Der tages forbehold for fejl.

Bliv kontaktet af RareWine Invest

Udfyld formularen, så kontakter vi dig hurtigst muligt - ganske uforpligtende naturligvis.