Investeringstips - Whisky - 29. juni 2023

12 YO Clynelish Special Release 2022 oser af investeringspotentiale

Prisen på forgængere er steget 1.400-1.900 % - og her sparer du 25 % sammenlignet med billigste pris i verden ifølge whiskybase.com

Måske kender du Clynelish, måske gør du ikke. Men ikke desto mindre hører Clynelish til blandt Skotlands ældste destillerier, er nært beslægtet med Brora, putter x’et i faktor på bl.a. Johnnie Walker Gold Label Reserve og er en del af Diageos limiterede 2022 Special Release - og du kan lige nu investere til en særdeles attraktiv pris. Men først er det tid til at dykke ned i destilleriets spændende historie.

Clynelish’ tidlige dage: Menneskelig tragedie

Clynelish-distilleriets succes og kultstatus har sit ophav i en mørkere tid og menneskelig tragedie. Clynelish er nemlig, ligesom fx Talisker, et af ​​flere såkaldte "clearance"-destillerier, der opstod i begyndelsen af 1800-tallet. Her så adelige jordbesiddere nemlig muligheder i, at tvangsfjerne bønder for bedre og mere effektivt at kunne profitere på jorden. Nogle af de mest brutale af disse tvangsflytninger fandt sted i Sutherland (en af Skotlands nordligste regioner) hvor Hertugen af Sutherland og hans administration forestod tragedierne, hvor bønder blev fjernet fra deres forfædres jorde og sendt til udlandet, flyttet til andre regioner eller flyttet til andre bosættelser i samme område hvor de blev sat til at arbejde i deres lensherres forretninger.

Hertugen af Sutherland etablerede en række virksomheder i byen Brora: En kulmine, et teglværk, væveri, saltudvinding og et destilleri, som han kaldte Clynelish. Alle virksomheder blev bemandet af tidligere landmænd, der blev betalt med mønter, der kun kunne indløses i hertugens forretninger. En barsk tid i starten af industrialiseringen der har formet verdenen som vi kender den i dag.

Clynelish-12-YO-Special-Release-2022-800x600.jpg

Clynelish’ opstand

Destilleriet Clynelish var ingenlunde en succes i de tidlige år. Først i 1896, da blenderne Ainslie & Heilbron sammen med John Risk købte destilleriet, begyndte det at opbygge et renomé og ved udgangen af 1800-tallet var Clynelish den dyreste singlemalt.

John Risk overtog senere forretningen og arbejdede tæt sammen med bl.a. John Walker & Sons (ja, virksomheden bag Johnnie Walker-whisky), som senere blev indrullet i DCL (Distillers Company Limited), der er en af grundstenene i hvad vi i dag kender som spiritusgiganten Diageo.

DCL opskalerede flere af sine destillerier på denne tid og byggede i 1968 et destilleri med seks potstills (Clynelish B) lige ved siden af det originale Clynelish (Clynelish A) med blot to potstills. Brancheorganisationen, Scotch Whisky Association, var dog imidlertid bekymret for to destillerier af samme navn, hvorfor DCL omdøbte det oprindelige Clynelish (Clynelish A) til Brora, med reference til byen destilleriet lå i.

I dag hører Clynedish til Diageos prestigebrands, sammen med fx Talisker, Brora og Port Ellen, men foruden at producerer suveræn single malt-whisky, er Clynelish også et af de vigtigste komponenter i Johnnie Walker Gold Label Reserve.

I 2021 kunne Clynelish genåbne efter en stor renovering for € +210 millioner og er i dag betegnet som ”Highland home of Johnnie Walker”. Dette er ikke småting og Clynelish er et af de brands som Diageo investerer massivt i.

Clynelish 12 YO – en del af Diageos 2022 Special Release

I 2001 lancerede Diageo deres første Special Release der skulle være en mulighed for at smage whisky fra ikoniske destillerier som whiskykenderen måske kender, men i unikke udtryk. Det er bl.a. i denne serie at noget af det sidste oprindelige Port Ellen-whisky er blevet tappet. I efteråret 2022 løftede Diageo sløret for deres 2022 Special Releases, bestående af otte forskellige, særligt udvalgte whiskyer af Master Blender Dr. Craig Wilson, fra nogle af Skotlands ældste destillerier, i limiteret produktion: Mortlach, Singleton, Lagavulin, Talisker, Clynelish, Cardhu, Oban og Cameron Bridge.

Clynelish er et 12 YO udtryk med ”waxy” karakter som kendt fra 60’ernes Clynelish. Modnet i amerikansk eg og afrundet i Oloroso-fade. En fabelagtig fortolkning af Clynelish som det var.

Monster-motoren bag Clynelish

Diageo er, afhængig af hvordan man anskuer det, den største – eller blandt de største producenter af spiritus i verden. Diageo har aktiviteter i mere end 180 lande og står bag mere end 200 forskellige brands, herunder kæmper som Johnnie Walker, Tanqueray, Guinness og Smirnoff, men også en tung portefølje af high-end whiskybrands som Port Ellen, Brora, Talisker Lagavulin m.fl.

Diageo øgede salget i regnskabsåret, der sluttede d. 30/6-22 med 21,4 % til € 17,8 milliarder, hvor de såkaldte premium plus-brands stod for hele 57 % af salget, mens salget af skotsk whisky alene steg med 29 %.

Clynelishs gyldne dråber bliver til guld

I whiskykategorien, kan det være vanskeligt at sammenligne forskellige whiskyer over en årrække, da producenterne ofte tager sig den frihed at lave om på serierne, år på fade mm. Men skal vi gøre et forsøg med Clynelish 2022 Special Release, kan vi tage et kig på Clynelish 23 YO Rare Malts Selection fra 1998*. Højt sat har frigivelsesprisen på en sådan flaske ligget på omkring € 100, mens RareWhisky101 melder om en gennemsnitlig auktionspris på denne whisky det seneste år har været ca. € 1.500 (omregnet fra 1.356 GBP). Skal vi kigge på en billigere pendant har Clynelish Flora & Fauna 1997 (en billigere serie end Rare Malts) formentligt været solgt til € 15-20 dengang**. Trods prisen er faldet lidt på denne over de seneste par år, har den gennemsnitlige auktionspris det seneste år været på ca. € 1.000 (Omregnet fra 868,75 GBP). Det vil altså sige at prisen på disse flasker er steget omkring x15-20 siden slut 90’erne. Og hvis noget er steget 1.400 % over 25 år, så har det altså givet 11,4 % i gennemsnitligt årligt afkast. I 25 år!

*Rare Malts er forløberen til Special Releases

**RareWine sælger i dag forskellige Flora & Fauna-whiskyer til € 30-40 pr. flaske

Invester i Clynelish til attraktiv pris og vær foran fra start

Lige nu har whiskybase.com listet 63 forhandlere af Clynelish 12 YO 2022 Special Release. Den billigste af disse er listet til ca. € 162* ex. told moms og afgifter. Vi har gjort et godt indkøb der gør, at du nu kan investere til bare € 120 pr. flaske. Det giver naturligvis sig selv, at kan man investere med en rabat på 25 %, sammenlignet med billigste pris på markedet ifølge whiskybase.com, så er man foran fra start.

*Omregnet fra 175 GBP

Clynelish-12-YO-Special-Release-2022-800x800.jpg

Udsigt for whisky-kategorien: Whisky-vækst

Fremtiden for whiskykategorien ser særdeles spændende ud. Herunder får du nogle højdepunkter fra en del af en anden whiskyanalyse, som du finder i sin helhed her.

  • Det globale whiskymarked forventes at vokse med 4,7% om året de næste ti år
  • Kina er blevet verdens 5. største importør af skotsk whisky og øgede importen med 84,9% fra 2020 til 2021
  • Indien er verdens største whisky-marked og den tredje største importør af skotsk whisky
  • Eksporten af skotsk whisky til Indien udgør kun 2% af Indiens whiskymarked på grund af en importtarif på 150%
  • UK og Indien forhandler om frihandelsaftaler, herunder en reduktion i whisky-tariffen
  • En reduktion i tariffen forventes at øge eksporten til Indien med €1,1 milliarder over de næste fem år

Dette er nogle af de mest spændende katalysatorer for stigning i whiskypriserne i fremtiden – og samtidig skal man huske væksten og potentialet i whiskyens hjemmemarkeder som Europa.

RareWine Invest mener

Whiskyinvestering bliver ofte forbundet med ekstremt dyre flasker der for mange har en karakter af uopnåelighed, som ligeledes er noget, der er med til at drive priserne yderligere op. Men potentialet i flasker med lavere prissætning, bærer ligeledes et stærkt potentiale.

I denne kategori hører Clynelish 12 YO 2022 Special Release til. Man får altså god whisky fra et kultdestilleri, der i øvrigt er kendt for at være ”the secret sauce” i nogle af Johnnie Walkers gode flasker. Prisudviklingen på ældre Clynelish er desuden ikke til at tage fejl af og du får tilmed her muligheden for at indtræde i casen 25 % billigere end billigste pris på whiskybase.com.

Dette er en whisky i et prisleje der fordrer stort konsum, mens Diageo vil gøre sit for at Clynelish også i fremtiden vil være en skotsk perle.

Invester i Clynelish 12 YO 2022 Special Release

Kontakt os via kontaktformularen nederst på siden, hvis du vil høre mere om dine muligheder for investering, eller bestil vinene direkte igennem formularen.

WhiskyVOLPAKNINGPRIS/FL.*
Clynelish 12 YO 2022 Special Release700GB/OC6€ 120
*Alle priser er i EUR ex. told, afgift og moms ved levering til toldoplag. Priser inkl. told, afgift og moms sendes på forespørgsel. Vinene sælges kun i hele kasser, medmindre andet er angivet og prisen er pr. flaske. Mindste ordrestørrelse € 2.500. Forudsætter en samlet portefølje på min. € 10.000 (75.000 kr.). Prisen på disse vine kan have ændret sig siden udgivelsen af denne artikel. Der tages forbehold for fejl.

Bliv kontaktet af RareWine Invest

Udfyld formularen, så kontakter vi dig hurtigst muligt - ganske uforpligtende naturligvis.