Investeringstips - Champagne - 30. november 2023

Invester i verdens mest eksklusive champagner fra kultårgangen 1996

Krug står med Clos du Mesnil og Clos d’Ambonnay bag to af verdens mest eksklusive champagner – og i kultårgangen 1996 bliver det nærmest ikke større.

Det bliver ikke større i Champagne…

Der findes mousserende vin, og så findes der champagne. Her findes der non-vintage og vintage champagne. Men skal den ultimative champagneoplevelse indfries, skal der kigges mod enkeltmarkschampagnerne – og her står Krug bag de absolut største og mest eksklusive.

Her skal det således forstås, at der med garanti findes små, lokale enkeltmarkschampagner produceret i mindre omfang, men sammenholdes elementer som kvalitet, prestige, brand og begrænset produktion, bliver det ganske enkelt ikke større end dette i Champagne.

Vi har gennem længere tid købt op i Krugs to enkeltmarkchampagner Clos du Mesnil og Clos d’Ambonnay fra kultårgangen 1996, som du nu har muligheden for at investere i.

Dyk ned i hver sublime vin herunder, og du vil forstå, at vi her har med noget helt særligt at gøre.

Krug Clos Mesnil & Krug Clos Ambonnay

1996 Krug Clos du Mesnil: Den største af de største

Lige midt i en af Champagnes mest ikoniske landsbyer – Mesnil-sur-Oger – ligger en 1,84 ha vinmark, der siden 1698 har været omgærdet og beskyttet af sit klassiske stengærde. Her dyrker Krug udelukkende chardonnay, der i årgange, der vurderes gode nok, bliver til den sublime Clos du Mesnil. Men der er ikke her blot tale om en romantisk historie om den lille mark i den lille landsby. Nej, her er der også tale om ekstremt eksklusiv champagne forbeholdt de få og heldige – uanset om vi taler om de helt store champagneaficionadoer eller den passionerede samler.

Her er, hvad du behøver at vide om Clos du Mesnil og årgang 1996 i et investeringsperspektiv:

 • Krug Clos du Mesnil er til dato frigivet i 20 udgaver med premiereårgangen 1979 og senest årgang 2008.
 • Står der Krug på flasken, ved du, niveauet er tårnhøjt – står der tilmed også Mesnil eller Ambonnay, er ”tårnhøjt niveau” en historisk underdrivelse:
  • Af alle Clos du Mesnil, der er vurderet af alle de tre væsentligste kritikere, får årgang 1996 den højeste gennemsnitsscore med 99,3 point og topper således alle øvrige årgange.
  • Vinous dømmer den perfekt med 100 point, mens Richard Juhlin og Wine Advocate giver 99 point. Vær her opmærksom på, at Juhlin kun én gang har givet en champagne de perfekte 100 point (1928 Pol Roger Vinotheque)
  • Clos du Mesnil er sammen med Salon den bedste 1996-champagne, Wine Advocate har vurderet.
  • Få det fulde overblik over scores i diagrammet længere nede.
 • Særdeles begrænset produktion: Over de seneste fire årgange har Krug i gennemsnit produceret ca. 12.500 almindelige flasker og ca. 600 magnummer pr. årgang. Fra årgang 1996 blev der ifølge Juhlin kun produceret svarende til 9.800 flasker!
 • 1996 tilbragte ca. 14 år i kælderen hos Krug og har siden frigivelsen haft lang tid i markedet, men vurderes fortsat at have et langt liv foran sig. Wine Advocate og Vinous vurderer begge, at den er i sit optimale drikkevindue indtil sidste halvdel af 2030’erne.
 • De seneste 10 årgange Clos du Mesnil, der har været på markedet i minimum fem år*, har ifølge Liv-ex givet et gennemsnitligt årligt afkast på 14,4 % – altså næsten fordoblet sin værdi på bare fem år!
 • Det er ikke kun de seneste fem år, prisen er steget. Wine-searcher.com melder, at den gennemsnitlige udbudspris på netop 1996 Clos du Mesnil over de seneste 10 år er steget med 210 %.
 • Den billigste 1996 Clos du Mesnil på wine-searcher.com koster lige nu € 2.500*. Din investeringspris er € 2.375*

Clos du Mesnil er bare i en klasse for sig selv – en klasse, hvor ikke engang Cristal eller Salon kan være med i årgang 1996, når det kommer til kvalitet. Derfor er det nærliggende at lave den ultimative konklusion om, at 1996 Clos du Mesnil ikke blot er noget af det allerbedste champagne fra årgang 1996, men formentlig også det fineste blanc de blancs, der nogensinde er produceret.

Er dette noget for dig, har du nu en af de særdeles sjældne muligheder. Men vent lige til, du også har læst om Clos d’Ambonnay.

*Årgang 1989, 1990, 1992, 1995, 1996, 1998, 2000, 2002, 2003 og 2004

Scores - Clos du Mesnil.png RJ: Richard Juhlin WA: Wine Advocate VI: Vinous AVG: Average score

1996 Krug Clos d’Ambonnay: Champagnes Romanée-Conti

Trods Clos du Mesnils mægtighed tager Krugs anden enkeltmarkschampagne, Clos d’Ambonnay, alligevel det hele til nye højder, hvad angår prestige, eksklusivitet og ikke mindst kostbarhed. Midt i Champagnes højborg for pinot noir – Ambonnay – ligger den bare 0,68 ha stengærde-omkransede Clos d’Ambonnay – arnestedet for Krugs blanc de noir af samme navn; Clos d’Ambonnay. Det er ikke uden grund, at denne perle kaldes Champagnes Romanée-Conti. Den deler nemlig flere karaktertræk med Bourgognes mest berømte juvel.

Her er, hvad du behøver at vide om Clos d’Ambonnay og årgang 1996 i et investeringsperspektiv:

 • Hvis du synes Clos du Mesnil lød eksklusiv, så bare se her: Der er kun frigivet seks årgange Clos d’Ambonnay siden den første fra 1995.
 • Over disse seks årgange er der ifølge Krug selv kun produceret 27.175 almindelige flasker og 1.240 magnumflasker – her er der for alvor tale om champagne for de få.
 • Kvaliteten er også her uanfægtelig, om end Wine Advocate og Vinous ikke er helt så begejstrede og giver hhv. 95+ og 95 point. Champagneguruen Richard Juhlin giver den dog 99 point, hvilket er eneste gang, han har givet en Ambonnay dette, mens han desuden kommenterer ”absolutely magnificent and best of all 96s”.
 • Krug Clos d’Ambonnay er særdeles eksklusiv af natur, men det er endnu mere udpræget med kultårgangen 1996. Årgang 1996 er nemlig den mindste Ambonnay-årgang med kun 3.000 flasker produceret. En mængde, der uden tvivl er massivt reduceret i dag.
 • Clos d’Ambonnay har en smule overraskende, ikke performet lige så imponerende som Clos du Mesnil, og har over de seneste fem år på tværs af de fem årgange, der har været på markedet i perioden, i gennemsnit givet 46,8 %. Dette betyder ligeledes, at spændet imellem Ambonnay og Mesnil heller aldrig har været mindre.
 • God timing for investering – ifølge wine-searcher.com er den gennemsnitlige udbudspris på 1996 Ambonnay faldet med 12,3 % siden toppen sidste sommer. Dette er altså en sjælden mulighed for at købe billigere ind.
 • Billigste pris på wine-searcher.com lige nu er € 3.000*. Din investeringspris er € 2.850*.

Krugs Clos d’Ambonnay er bare noget helt særligt og giver champagneelskeren nogle af de mest eksklusive egenskaber, som man i vinverden nærmest ellers kun ser blandt de største vine fra Bourgogne. For at sætte det med eksklusiviteten endnu mere i perspektiv, kan det nævnes, at der siden den første Clos d’Ambonnay blev frigivet i 2007, og der siden kun er frigivet 27.175 flasker, er frigivet ca. +65.000 flasker DRC Romanée-Conti. Tankevækkende.

*1995, 1996, 1998, 2000, 2002

**Pris pr. flaske uden told, afgift og moms, i hele kasser og perfekt stand

Krug-1996-Clos-d'Ambonnay-600x600 01.png RJ: Richard Juhlin WA: Wine Advocate VI: Vinous AVG: Average score

RareWine Invest mener

1996 er en benchmark- og kultårgang i Champagne og vil alle dage blandt alle champagner være noget, champagneelskere verden over vil kigge med længsel efter. Her er det bare ikke hvilken som helst champagne det drejer sig om – det er det ypperste af det ypperste. To af Champagnes allerstørste juveler og Krugs mest eksklusive champagner.

Tror du på potentialet i det mest sjældne, eksklusive og luksuriøse, tror du på den generelle champagne-case, og tror du på, at verden ikke har set sit sidste opsving – så er casen om Clos du Mesnil og Clos d’Ambonnay oplagt for dig. Verden har gudskelov ikke set det sidste af hverken Mesnil eller Ambonnay, men muligheden for at investere i modne kultårgange som denne, er på ingen måde garanteret i fremtiden.

Invester i 1996 Krug Clos du Mesnil og Clos d’Ambonnay

Kontakt os via kontaktformularen nederst på siden, hvis du vil høre mere om dine muligheder for investering, eller bestil vinene direkte igennem formularen.

ÅRGANGVINVOLPAKNINGPRIS/FL.*
1996Krug Clos du Mesnil750Loose€ 2.400
1996Krug Clos d’Ambonnay750Loose€ 2.850
*Alle priser er i EUR ex. told, afgift og moms ved levering til toldoplag. Priser inkl. told, afgift og moms sendes på forespørgsel. Vinene sælges kun i hele kasser, medmindre andet er angivet og prisen er pr. flaske. Mindste ordrestørrelse € 2.500. Forudsætter en samlet portefølje på min. € 10.000 (75.000 kr.). Prisen på disse vine kan have ændret sig siden udgivelsen af denne artikel. Der tages forbehold for fejl.

Bliv kontaktet af RareWine Invest

Udfyld formularen, så kontakter vi dig hurtigst muligt - ganske uforpligtende naturligvis.