Investeringstips - Champagne - 28. marts 2023

Købers marked: Køb op i 2012 Cristal

Der er skum på bølgerne på de finansielle markeder, og det giver nu lukrative forhold for køberne på vinmarkedet. Vi anbefaler: Køb op i Cristal

Om champagne og skumsprøjt

Cristal behøver næppe den store introduktion – hverken som champagne eller som investeringsaktiv.

Cristal har en enestående kombination af suveræn kvalitet og et eksklusivt brand, der for alvor oser af prestige og høj cigarføring. Cristal har også derfor været garant for solide afkast til champagneinvestorerne, og som et af Champagnes flagskibe har de leveret både soliditet og kapitalforøgelse.

Nu er bølgerne på finansmarkederne dog begyndt at skvulpe og potentiel storm lurer i horisonten – noget vi har vænnet os til at være foruden, men som dog ikke er første gang, vi potentielt skal stå igennem.

Tilstandene er skiftet, og vi står i dag i købers marked på vinmarkedet – det betyder, at der er opstået lukrative muligheder for opkøb, som faktisk ligner noget, vi har set før.

Hos os er der i udgangspunkt en tommelfingerregel, der siger, at kan man på et givent tidspunkt købe eksempelvis Cristal billigere i dag, end du kunne i går, så gælder det om at slå til.

Bliv klogere på vores anbefaling på 2012 Cristal i købers marked herunder.

2012 Cristal: I klasse med de største

Før vi går i detaljer med mulighederne i købers marked, er det dog relevant at fastslå formatet af Louis Roederers prestigecuvée fra årgang 2012.

På tværs af de mest væsentlige kritikere, Richard Juhlin, Wine Advocate og Vinous, scorer årgang 2012 intet mindre end 97,3 point i gennemsnit. Dette er det samme som årgang 2014, og det er faktisk kun overgået af årgang 2008 og 2002 (begge med 98,0 point i gennemsnit). I hvert fald i nyere tid.

Her er det desuden også værd at bemærke, at Richard Juhlin giver årgang 2012 97 point, hvilket er det samme, som han har givet eksempelvis årgang 2008, 1996 og 1988, som er nogle af Champagnes helt store referenceårgange.

2012 Cristal hører således til blandt de største prestigecuvéer, Louis Roederer til dato har frigivet.

2012 Cristal

”Be Fearful When Others Are Greedy And Greedy When Others Are Fearful”

Ovenstående er naturligvis et citat af den legendariske value-investor, Warren Buffett, og han har nok fat i noget, selvom den menneskelige psykologi kan være svær at overvinde.

De finansielle markeder er i oprør, verden holder vejret, mens vi venter på, om en ny finanskrise er på vej, alt imens centralbankerne fortsat skruer på renteknappen. Som en forventelig konsekvens tager stød som disse likviditet ud af markederne, hvilket naturligvis også rammer vinmarkedet. Konsekvensen bliver således, at priser kan falde. Vores vurderinger af vine under administration, skal ligeså være repræsentative for det marked, vi befinder os i, og selvom der er planlagt lang holdetid, skal de nuværende vurderinger svare til niveauet på markedet.

Som konsekvens af disse omstændigheder har vi nu været grådige, mens markedet er nervøst, og skaffet en mængde 2012 Cristal, du nu kan købe med hele 8,7 % rabat sammenlignet med, hvad de kostede i efteråret.

Og faktisk ligner det noget, vi har set før…

Sådan gik det sidst, markedet gik i stykker

Faktisk er det meget sjældent, at prisen på vin falder på den lange bane, hvorfor vin således bør ses som et aktiv med lang investeringshorisont. Og netop dette måtte vi med ro i sindet minde investorer om, da vi i 2019 stod i en lignende situation.

Ovenpå et rekordår for vininvestorerne i 2018 skabte handelskrig mellem USA og EU, borgerkrigslignende tilstande i Hong Kong* og ikke mindst balladen om Brexit** problemer på verdensmarkederne, hvilket fjernede likviditet fra vinmarkedet.

Periodisk var det ikke den mest spændende udvikling at kigge på, men dem, der investerede før og under dette, er nogle af dem, der smiler mest i dag.

Nedenstående er performance på to prestigecuvéer, der begge på dette tidspunkt var ret nye i markedet, og som begge meget fint illustrerer den udvikling, vinmarkedet var igennem på dette tidspunkt.

For dem, der købte ind tidligere end dette, manede vi til besindighed. For dem, der havde mulighed, havde vi stærke købsanbefalinger.

*Sydøstasiens hub for vinhandel

**London er verdens vigtigste by for handel med fine wine

Champagne performance during times of turmoil 800x600.png Baseret på egne data på vine i hele kasser og perfekt stand

RareWine Invest mener

Hvordan verden og markederne kommer til at udvikle sig, er der ingen, der ved, og hvornår det vender, kan der kun gættes på. Dog ligner det noget, vi har set før, og gentager historien og cyklusserne sig selv, som de har det med at gøre, vil vin også i fremtiden være en attraktiv investering.

Her handler det i virkeligheden om, hvorvidt man fortsat tror på grundpræmisserne og hvor meget is, man har i maven. Vil du investere i en vare, der for få måneder siden var vanskelig at opdrive i mængder og endda med næsten 9 % rabat? Tror du den kommer længere ned? Eller har vi nået det niveau, hvor de professionelle aktører slår til, køber op og således holder hånden under prisen? Vores indkøbsafdeling er i hvert fald på spring.

Fremtiden er svær at spå om, men noget, der er sikkert, er muligheden vi står med lige her og nu, og vi har en stærk købsanbefaling.

Grundpræmissen er den samme. Produktet har ikke ændret sig. Dette er fortsat en investeringscase med de helt rigtige komponenter – nu bare med en endnu mere attraktiv pris end for få måneder siden.

Tror du på produktet og på grundpræmisserne, er dette en god mulighed for enten at komme i gang med en stor prestigecuvée som rygrad i din investering eller få tilføjet yderligere til din portefølje.

Invester i 2012 Cristal

Kontakt os via kontaktformularen nederst på siden, hvis du vil høre mere om dine muligheder for investering, eller bestil vinene direkte igennem formularen.

ÅRGANGVINVOLPAKNINGPRIS/FL.*
2012Cristal750OC6€ 260
*Alle priser er i EUR ex. told, afgift og moms ved levering til toldoplag. Priser inkl. told, afgift og moms sendes på forespørgsel. Vinene sælges kun i hele kasser, medmindre andet er angivet og prisen er pr. flaske. Mindste ordrestørrelse € 2.500. Forudsætter en samlet portefølje på min. € 10.000 (75.000 kr.). Prisen på disse vine kan have ændret sig siden udgivelsen af denne artikel. Der tages forbehold for fejl.

Bliv kontaktet af RareWine Invest

Udfyld formularen, så kontakter vi dig hurtigst muligt - ganske uforpligtende naturligvis.