Investeringstips - Whisky - 14. februar 2023

Kun 836 flasker: Invester i ny Glenfarclas 50 YO med attraktiv prissætning

Glenfarclas – nykåret som ”Distiller of the Year”. 50 år. Superlimiteret. Men prisen afspejler langt fra potentialet eller lignende whiskyer

Glenfarclas: Kort fortalt

Glenfarclas er et single malt whisky-destilleri beliggende i Speyside-regionen i Skotland. Destilleriet har en lang og rig historie, der daterer sig tilbage til 1836, da det blev grundlagt af Robert Hay. Men det var først i 1865, da destilleriet blev erhvervet af Grant-familien (ej at forveksle med Grant’s whisky), at det virkelig begyndte at tage opmærksomhed på verdens scene for skotsk whisky.

De tidlige år hos Glenfarclas var præget af hårdt arbejde og dedikation, da destilleriet kæmpede for at etablere sig på et marked med hård konkurrence. Trods dette fortsatte destilleriet med at vokse og udvikle sig – og opbyggede et ry for at producere højkvalitets single malt whisky med en både særpræget og genkendelig karakter.

Et af de afgørende faktorer i Glenfarclas' succes var deres engagement i traditionelle produktionsmetoder og fokus på kvalitet. Destilleriet bruger stadig mange af de samme teknikker, der har været i brug i over et århundrede, og de anvender kun de bedste ingredienser i produktionen. Dette har hjulpet med at etablere destilleriet som en af de førende producenter af single malt Scotch whisky i verden – en scene, der deles med navne som Macallan, Talisker, Lagavulin, Bowmore m.fl.

Gennem årene har Glenfarclas fortsat udvikling og vækst øget produktionskapaciteten og udvidet til nye markeder. I dag har destilleriet en kapacitet på omkring 2,5 millioner liter ren alkohol om året, hvilket gør det til et af de største single malt whisky-destillerier i Skotland.

Uafhængigt og på familiehænder

På trods af sin succes og vækst er Glenfarclas stadig et af de få uafhængige, familieejede destillerier i Skotland, og Glenfarclas er således et sandt vidnesbyrd om den rige arv og de rige traditioner inden for skotsk whiskyproduktion. I dag drives destilleriet af den sjette generation af Grant-familien og fortsætter med at producere skotsk single malt-whisky af høj kvalitet, som elskes og nydes af whiskyelskere og -kendere over hele verden.

Kort fortalt er Glenfarclas historien om hårdt arbejde, engagement og en forpligtelse til at følge traditionelle produktionsmetoder. Trods massiv vækst og ekspansion er Glenfarclas den dag i dag fortsat et strålende eksempel på den rige arv og de rige traditioner, der gennemsyrer skotsk whiskyproduktion.

Glenfarclas 50 YO

Breaking news: Glenfarclas er verdens bedste destilleri

I hvert fald ifølge den tilbagevendende konkurrence ”Icons of Whisky”, der hvert år kårer de bedste aktører i branchen – fra destillatører og destillerier til retailers og barer. I januar lød dommen over ”Destiller of the Year 2023” og øverst på podiet stod Glenfarclas.

En kåring som denne fortæller ikke meget om den 50 YO whisky, du her kan investere i, men den fortæller i høj grad noget om Glenfarclas format og kapacitet, og det er utvivlsomt af elitær karakter.

Glenfarclas 50 YO limited edition: En hæder til familiedynastiet

Glenfarclas kunne kort før nytår offentliggøre deres nyeste frigivelse af noget af det ældste whisky, destilleriet nogensinde har sendt på markedet.

Glenfarclas 50 YO er en limited edition single malt-whisky tappet med 50 % ABV, der hædrer 50-årsubilæet for bestyrelsesformand John Grant.

Med en liggetid på hele 50 år på spanske sherryfade er denne frigivelse et vidnesbyrd om Glenfarclas’ evne til at indkapsle tid og præsentere et stykke historie i en særdeles begrænset frigivelse.

Denne Glenfarclas er kun tappet og frigivet i 836 eksemplarer. Det er ikke første gang, at Glenfarclas har frigivet 50 års-whisky. Dette skete ligeledes i 2016 og 2019 (ligeledes i ekstremt begrænsede mængder).

Glenfarclas 50 YO

Årgangswhisky er ekstremt kostbart – men Glenfarclas 50 YO kan noget særligt

Man behøver ikke at være særligt velbevandret i whisky-verdenen for at vide, at årgangswhisky hurtigt kan blive ganske kostbart. Er der angivet bare 18 år på flasken, skal der ikke engang et af de største brands på, før prisen stryger mod nord.

Holder vi fast i de store, ikoniske destillerier stiger prisen nærmest eksponentielt, når alderen overstiger 18 år. Med 81 år som den ældste whisky nogensinde frigivet (The Macallan The Reach, 81 YO), er det klart, at 50 år hører til i et eksklusivt selskab, som også nemt kommer med et heftigt prisskilt. Eksempelvis skal du ifølge wine-searcher.com af med mere end € 80.000* for en Macallan 50 YO, € 32.000* for en Bowmore 50 YO 1969, mens du kan slippe med € 21.000* for en Glenfiddich 50 YO.

Her kan du erhverve dig seneste Glenfarclas 50 YO limited edition til investering for € 5.000.

Der er naturligvis andre parametre end blot alderen, der bør tages i betragtning i sådan en sammenligning her. Pointen er blot, at du har en unik mulighed for at erhverve dig 50 års-whisky (!) til blot € 5.000 (!). Til trods for at Glenfarclas ikke er en ligegyldig producent, hvilket den seneste award er vidnesbyrd om. Samtidig er frigivelsen super limiteret og nummereret. Denne nye Glenfarclas-frigivelse ligner bare en stor årgangswhisky til en ekstremt lukrativ pris.  

*Billigste pris på wine-searcher.com, uden told, afgift og moms.

DCI-Modellen

DCI-modellen

Når vi taler whisky- såvel som vininvestering, er det også elementært at have et blik på slutbrugeren. Engang skal investeringen realiseres til den rette køber, og her er DCI-modellen god til at kortlægge, hvem publikummet til en given whisky er. Der er ingen tvivl om, at Glenfarclas 50 YO er attraktiv for investorer såvel som samlere. Det interessante i denne case er dog prissætningen, der ellers på 50-års whiskyer ofte indskrænker ”drinker”-publikummet. Bevares, € 5.000 for en flaske single malt er mange penge, men den henvender sig qua denne pris ikke kun til det øverste segment af top drinkers i verden – du vil blive overrasket over, hvor mange ”drinkers”, der er til € 5.000-whisky. Særligt hvis, der står 50 år på flasken.

RareWine Invest mener

Whiskyinvestering er interessant. Og ikke alene, fordi sjældne og eksklusive flasker ifølge Knight Frank over de seneste 10 år i gennemsnit har givet et afkast på hele 428 %*. Nej, whisky er også tidskapsler, hvor man får lov at åbne for, hvad dygtige bødkere og destillatører har gjort sig særdeles umage med for utallige år siden.

Men det, der er mere interessant her og nu, er Glenfarclas helt nye frigivelse af deres seneste 50-års whisky, der udover at være blandt destilleriets ældste frigivelser nogensinde også kun er tappet i 836 eksemplarer, der leveres i en smuk Glencairne-flaske og tilhørende, graveret display-kasse. Investeringsmæssigt er prisen dog her ekstraordinært interessant – det er nemlig ikke tit, man kommer forbi 50-års whisky i dette prisleje. Ikke hvis det er en stor og velrenommeret producent. Og slet ikke i så limiteret en frigivelse.

*Knight Frank The Wealth Report 2022

Invester i seneste frigivelse af Glenfarclas 50 YO

Kontakt os via kontaktformularen nederst på siden, hvis du vil høre mere om dine muligheder for investering, eller bestil vinene direkte igennem formularen.

WHISKYVOLPAKNINGPRIS/FL.*
Glenfarclas 50 YO Limited Edition700OWC1€ 5.000
*Alle priser er i EUR ex. told, afgift og moms ved levering til toldoplag. Priser inkl. told, afgift og moms sendes på forespørgsel. Vinene sælges kun i hele kasser, medmindre andet er angivet og prisen er pr. flaske. Mindste ordrestørrelse € 2.500. Forudsætter en samlet portefølje på min. € 10.000 (75.000 kr.). Prisen på disse vine kan have ændret sig siden udgivelsen af denne artikel. Der tages forbehold for fejl.

Bliv kontaktet af RareWine Invest

Udfyld formularen, så kontakter vi dig hurtigst muligt - ganske uforpligtende naturligvis.