Investeringstips - Bordeaux - 14. september 2023

Legendariske Petrus: Invester i stor, moden årgang med spændende potentiale

Invester i en af de store årgange fra nyere tid, fra årgang med decimeret produktion

Ikoniske Petrus – En eksklusiv Pomerol-perle

Der er ikke tvivl om, at Petrus troner som Pomerols store fyrtårn. Ja faktisk har Petrus cementeret sin dominans i hele Bordeaux og resten af verden. Og selvom Bordeaux-vinene sjældent finder vej til RareWine Invest (ikke på grund af kvalitet, men på grund af pris), er der alligevel undtagelser. Og Pomerol tager stor anpart i de undtagelser, fordi Pomerol blandt andet huser berømte vine som Le Pin, Chateau Latour og Petrus. 

Læs meget mere om Pomerol i artiklen: Pomerol er synonymt med det bedste fra Bordeaux

Selvom Petrus’ historie kan dateres helt tilbage til 1750, hvor Château Gazin sælger vinmarker til ejendommen, var det først i 1878 at Petrus og Pomerol tilranede sig spotlight, da Petrus vandt guld ved verdensudstillingen i Paris.

Helt indtil 1929 havde ejendommen tilhørt familien Arnaud, men her vælger de at sælge Petrus til Madame Edmond Loubat, som allerede er indehaver af mindre ejendomme i Pomerol samt den bedste restaurant i Libourne. I tiden omkring anden verdenskrigs udgang indgår Loubat en aftale med Jean-Pierre Moueix om at hjælpe med distribution og produktion af vinene.

Laubat var både kvalitetsbevidst og ekstremt visionær. Og hun var af en klar overbevisning om, at Petrus havde format til at høre til bandt de bedste vine i Frankrig – og det ville hun overbevise verden om. I forbindelsen af kroningen af Dronning Elisabet II sendte hun en kasse Petrus til Buckingham Palace. Og denne skulle efter sigende have vagt stor begejstring hos monarken.

Ved Madame Loubats død tager hendes niece kortvarigt styringen af ejendommen, men i 1964 overtager Moueix ejerskabet af Petrus. Og hvis du synes, Moueix-navnet lyder bekendt, er det formentligt også fordi Christian Moueix (søn af Jean-Pierre) etablerer det verdenskendte Dominus estate i Napa Valley. Moueix-familien ejer stadig størstedelen af Petrus, om end de i 2016 solgte 20% af ejendommen til en Colombiansk investor ved navn Alejandro Santo Domingo til den nette sum af 200 millioner Euro.

OBS: Arkivfoto. Ikke de tilgængelige flasker. OBS: Arkivfoto. Ikke de tilgængelige flasker.

Petrus: Sexet som en gammel sportsvogn

Bordeaux er måske ikke helt, hvad det har været, og omdømmet har i den professionelle vinverden lidt nogle knæk. Samtidig har handelsaktiviteten på bordeauxvine over mange år haft en faldende tendens og fyldte således ”kun” 34,5 % af den samlede handel målt på værdi hos den britiske vinbørs, Liv-ex, i 2022. Til sammenligning fyldte Champagne kun 13,7 %.

Men hvorfor så kigge i denne retning som vininvestor? Det skal man ganske enkelt, fordi der ikke er meget, der slår Bordeaux, når Bordeaux er bedst. Og det er netop i denne kategori, 1998 Petrus hører til. Præcis som en gammel, klassisk Porsche altid vil være sexet, gælder det samme her.

1998 Petrus blandt de helt store

Petrus er bare Petrus, og selvom dette navn i sig selv lover tårnhøj kvalitet, er der selv hos Petrus forskel på årgange, og årgang 1998 blev en af de rigtig store.

25 årgange Petrus (inkl. 1998) er siden årgang 1998 blevet produceret. 15 af disse er smagt af Wine Advocate, Vinous og James Suckling, der vurderes at være de mest relevante kritikere. De sidste 10 er ikke smagt af James Suckling. Med 98 point fra Wine Advocate, 99 point fra Vinous og 100 point fra Suckling lander årgang 1998 på 99 point i gennemsnit mellem de tre. Dette er blandt de 15 årgange, der er vurderet af alle tre, kun overgået af fire årgange – af årgange, der alle har fået 2 x 100 point*. Årgang 1998 hører altså til blandt de helt store.

Det er desuden værd at bemærke, at Vinous’ Neal Martin i 2018 gav denne vin 98 point. I 2019 blev dette dog opjusteret til 99 point, som er den aktuelle Vinous-score.

*2020, 2018, 2015 og 2010

Pas på med at investere i gammel vin. Det bliver til eddike

…er ofte noget, vi hører. Og selvom det er korrekt, at alt vin på et tidspunkt bliver til eddike, er det ikke noget, du som investor bør bekymre dig om ved investeringsegnede vine. Nogle typer af vin kan bare holde sig ekstremt længe, mens andre typer, der måske ikke i udgangspunkt har samme gode kælderpotentiale, ligeledes vil kunne holde ekstremt længe, hvis kvaliteten er høj nok. Petrus rammer indenfor begge kategorier. Og trods årgang 1998 har været på markedet i ca. 22 år, vurderer Wine Advocate at den er perfekt moden indtil 2040, mens Vinous vurderer til 2060.

Gammel vin er god vin, hvis det er den rigtige vin.

Decimeret 1998-produktion

I Bordeaux produceres de store vine i væsentligt større omfang, end man kender det i eksempelvis Bourgogne, fordi klassifikationssystemet er anderledes indrettet. Mest væsentligt er det, at klassifikationen følger producenten eller Chateauet – og ikke marken, hvorfor der har været mere frihed til at udvide produktionen. Alligevel er Petrus både notorisk berømt og berygtet for at producere vinen af samme navn i særdeles sparsomt omfang. Afhængig af kilden, siges det, at der produceres 30-50.000 flasker Petrus i almindeligt, gode årgange. Ifølge Wine Advocate blev der dog i 1998 produceret 40 % mindre end normalt, hvilket i sagens natur betyder, at vi her har med en særdeles stærk årgang at gøre, som vi dog er blevet snydt for 40 % af.

OBS: Arkivfoto. Ikke de tilgængelige flasker. OBS: Arkivfoto. Ikke de tilgængelige flasker.

Sådan har Petrus klaret sig

De store Bordeaux-vine har som sådan ikke ry for at være de største kursraketter. De seneste fem årgange, der har været på markedet i fem år*, har dog ikke været kedelige, og har ifølge Liv-ex været gode, solide investeringer, der i gennemsnit har givet et afkast på 45,3 % over de seneste fem år. Det svarer til et gennemsnitligt årligt afkast på knap 8 %.

Også på den lange bane har Petrus vist sig bundsolid og modstandsdygtig i krisetider. Siden frigivelsen har årgang 1998 nemlig ifølge Liv-ex ligeledes givet et gennemsnitligt årligt afkast på knap 8 % om året – i 23 år!

Og dette er altså trods, at prisen på netop denne årgang ifølge Liv-ex er faldet med 22,8 % siden toppen sidste sommer.

*Årgang 2008-2017

RareWine Invest mener

Ikonisk, legendarisk, kult. Superlativerne står i kø, når der er tale om en af verdens absolut mest kendte vine, og det har vi i høj grad at gøre med her. Petrus er ikke bare et feteret brand, der har nydt en hype – nej, Petrus er gennem en stolt historie blevet Pomerols fyrtårn og har i generationer præsenteret vinverden for sublim merlot fra Bordeaux.

Investeringsmæssigt er Bordeaux en kategori, vi beskæftiger os meget lidt med og maner til forsigtighed omkring, men Petrus er en af de ganske få bordeauxvine, vi kigger i retning af – dels grundet det særdeles sparsomme udbud.

Med årgang 1998 får du en af de helt store årgange fra nyere tid, der trods alderen har et langt liv foran sig endnu. Ikke meget slår Bordeaux, når Bordeaux er bedst, og dette er tæt på at være Bordeaux, når det er allerbedst.

Ønsker du et ikon i porteføljen, der i mere end 20 år har ageret bundsolid og god investering, eller drømmer du bare om at få lov at eje en stor Petrus, er det nu, du skal slå til.

God Petrus med alder, i perfekt stand til investeringsegnet pris er nemlig langt fra hverdagskost.

Invester i 1998 Petrus

Kontakt os via kontaktformularen nederst på siden, hvis du vil høre mere om dine muligheder for investering, eller bestil vinene direkte igennem formularen.

ÅRGANGVINVOLPAKNINGPRIS/FL.*
1998Petrus750LOOSE€ 3.350
*Alle priser er i EUR ex. told, afgift og moms ved levering til toldoplag. Priser inkl. told, afgift og moms sendes på forespørgsel. Vinene sælges kun i hele kasser, medmindre andet er angivet og prisen er pr. flaske. Mindste ordrestørrelse € 2.500. Forudsætter en samlet portefølje på min. € 10.000 (75.000 kr.). Prisen på disse vine kan have ændret sig siden udgivelsen af denne artikel. Der tages forbehold for fejl.

Bliv kontaktet af RareWine Invest

Udfyld formularen, så kontakter vi dig hurtigst muligt - ganske uforpligtende naturligvis.