Investeringstips - Champagne - 4. oktober 2023

Nyhed: 2013 Salon er ankommet som en græsk gud

99 point til nyeste Salon-frigivelse, og prisniveauet er endnu ikke i nærheden af at matche burgundiske sidestykker…

”The 2013 is the most powerful, dense young Salon I have ever tasted […] In a word: Magnificent.”
Antonio Galloni, Vinous

2013 Salon er frigivelse nummer 44 i husets 120 år lange historie, og ifølge Champagne Salon selv ankommer 2013 som en græsk gud – en ”insolent beauty”. Og selvom sund skepsis bør være anvendt i perceptionen af sådan en udtalelse fra producentens egen mund, bakker kritikerne postulatet op. Og således er det et faktum: 2013 Salon. Græsk gud. Fræk skønhed. Klar til investering for første gang gennem RareWine Invest.  

 

Salon-spændingen kan endelig løsnes

Verden har ventet i spænding på den nyeste Salon-frigivelse, hvilket selvsagt skyldes, at Salon har cementeret sin rette plads som producent af en af verdens bedste champagner. Læg hertil, at en Salon-frigivelse bestemt ikke er hverdagskost.

2013 Salon har været i markedet i nogle måneder, så hvorfor kommer den først til investering nu? Først og fremmest er Salon et tilløbsstykke, hvorfor det tager tid at tilvejebringe investeringsegnede mængder. Ydermere kan høje forventninger og efterspørgsel på særligt de hypede frigivelser føre fluktuerende priser, der gør prisdannelsen vanskelig, og dermed udfordrende at vurdere hvornår prisen lander på et investeringsegnet niveau.  

Vi mener prisen nu er ved at have fundet sit rette niveau, hvorfor du nu for første gang gennem RareWine Invest har mulighed for at investere i 2013 Salon. Det billigste tilbud på 2013 Salon på Wine-searcher.com er desuden lige nu € 1.054,5*. Din pris er € 1.000*.

*Ex. Told moms og afgift. I hele kasser og perfekt stand.

Jagten på en mageløs champagne

Historien om Eugéne-Aime Salon er forankret i et stædigt og kvalitetsbestemt væsen, der ikke stoppede, før han havde opnået sit mål. Og således lykkedes det i 1905 Eugéne Salon at præsentere sin første årgangschampagne, der udelukkende var lavet på chardonnay. Det var således verdens første blanc-de-blancs. Og det var første kapitlet i eventyret om storslåede Champagne Salon, der har manifesteret sit værd blandt verdens absolut bedste champagner.

I jagtens på en mageløs champagne var Eugéne kompromisløs, hvorfor der kun blev fremstillet ganske få mængder for at imødekommet kravet om kvalitet frem for kvantitet. I begyndelsen var det således også kun Eugénes tætteste relationer, der fik del i glædelighederne. I 1920’erne begyndte Eugéne dog at sælge sin champagne Salon til de mest eksklusive steder i Paris, og der blev taget godt imod hans Salon-skat.

Salon frigives kun i de årgange, hvor kvaliteten af druerne er god nok. Sådan var det, da Eugéne stod for fremstillingen, og sådan er det stadig. Kun i omegn af 60.000 flasker frigives, når Salon-frigivelserne træder frem. Salon er for de eksklusive få champagneelskere, der er heldige at komme i nærheden af dem. For der er rift om de ikoniske grønne flakser med det gyldne ”s” på etiketten.

Læs meget mere om Salon i artiklen: Salon champagne er så rent, som champagne kan være

99 point og næsten helt perfekt

Allerede i begyndelsen af denne artikel blev scenen sat for, hvor formidabel Antonio Galloni fra Vinous synes, denne 2013 Salon er. Han kvitterer med 99 point, hvilket kun er overgået af 2008 Salon, der fik 100 point, mens scoren matcher den, Vinous tildelte 1996 Salon. Richard Juhlin giver 2013 Salon 97 point, og Wine Advocate følger trop.

På tværs af de tre scores får 2013 Salon således 97,7 point, og som diagrammet herunder viser, er den derfor i top tre af de seneste 10 frigivelser. Bemærk desuden, at der kan være langt mellem Salon-frigivelser, hvilket blot gør den endnu mere eftertragtet.

diagram-salon.png

Sådan performer Salon

At 2013 Salon repræsenterer noget af det bedste, Salon har frigivet, er i sig selv et solidt investeringsargument. Men faktisk har Salon præsteret flot på tværs af de seneste årgange. Det skyldes selvsagt, at der ikke findes en dårlig Salon, men også, at der er stor efterspørgsel på netop Salon. I 2022 var Salon med en vækst på 34,4% mellem januar og oktober en af de største bidragsfaktorer til Champagne 50-indekstes store succes. Læg hertil, at 2013 Salon i sidste uge var på listen over mest handlede vine målt på værdi hos Liv-ex.

Der er efterspørgsel på Salon.

Ifølge Liv-ex har de seneste 10 årgange* Salon, der har været på markedet i minimum fem år, i gennemsnit givet et afkast på 144,7 % de seneste fem år.

Normalvis ville det desuden være oplagt at anskue en lignende årgangs performance, men fordi der ikke er en, der kan sammenlignes 1:1, får du her fem års afkast på tre årgange, der kvalitetsmæssigt ligger lige under eller lige over 2012 Salon.

  • 2007 Salon får 95 point på tværs af kritikerne, og har de seneste fem år under administration af RareWine Invest opnået et afkast på 180%, hvilket svarer til et gennemsnitligt årligt afkast på 23%
  • 2002 Salon får 96 point på tværs af kritikerne, og har de seneste fem år under administration af RareWine Invest opnået et afkast på 162%, hvilket svarer til et gennemsnitligt årligt afkast på 21%
  • 1996 Salon får 98,7 point på tværs af kritikerne, og har de seneste fem år under administration af RareWine Invest opnået et afkast på 150%, hvilket svarer til et gennemsnitligt årligt afkast på 20%
    Salon performer således på tværs af årgange. På tværs af scores. Og ifølge Antonio Galloni er nogle af champagnepriserne ved at nå bourgogne-niveau:

“Prices for a number of wines [Champagnes] have become stratospheric, à la Burgundy, as more and more consumers discover the most coveted growers and wines. Some of these prices strike me as absurd, but the market can move very, very quickly when production is tiny. For growers and wines that are established, it is what it is.” – Antonio Galloni, Vinous maj 2023.

Og pointen mht. begrænset produktion, er interessant i forhold til Salon. Der produceres nemlig kun i omegnen af 60.000 flasker Salon pr. årgang, hvilket er en mikroskopisk produktion i champagneperspektiv.

Salon er Champagnes bedste, og sammenholdes prisniveauet med de bedste fra Bourgogne matcher prisniveauet ingenlunde. Bourgogne har blot vist, at der ikke eksisterer et prisloft her. Kun fremtiden vil vise, om der er et i Champagne.

*Årgang 2007, 2006, 2004, 2002, 1999, 1997, 1996, 1995, 1990 og 1988.

RareWine Invest mener

Dette er første gang, du har mulighed for at investere i 2013 Salon gennem RareWine Invest. Og selvom vi ikke helt kan bruge frasen ”at være med fra start”, mener vi alligevel, at nuværende prisniveau afspejler en lang mere favorabel investeringsentre, end det var tilfældet for to måneder siden.

Salon er en ener i Champagne. Den er sjælden allerede ved frigivelse, og så frigives den med indbygget efterspørgsel. Salon har desuden performet på tværs af årgange, hvilket i sagens natur skyldes, at Salon også præsterer et konsekvent højt niveau.

Men selvom Salon syder af eksklusivitet uanset årgang, er 99 point ikke hverdagskost. Tilføj 99 points-prestige-champagne til din portefølje. ”Vær med fra favorabel start”. De tilgængelige mængder er selvsagt sparsomme, hvorfor det som altid er først til mølle.

Invester i 2013 Salon

Kontakt os via kontaktformularen nederst på siden, hvis du vil høre mere om dine muligheder for investering, eller bestil vinene direkte igennem formularen.

ÅRGANGVINVOLPAKNINGPRIS/FL.*
2013Salon750OWC3€ 1.000
*Alle priser er i EUR ex. told, afgift og moms ved levering til toldoplag. Priser inkl. told, afgift og moms sendes på forespørgsel. Vinene sælges kun i hele kasser, medmindre andet er angivet og prisen er pr. flaske. Mindste ordrestørrelse € 2.500. Forudsætter en samlet portefølje på min. € 10.000 (75.000 kr.). Prisen på disse vine kan have ændret sig siden udgivelsen af denne artikel. Der tages forbehold for fejl.

Bliv kontaktet af RareWine Invest

Udfyld formularen, så kontakter vi dig hurtigst muligt - ganske uforpligtende naturligvis.