Investeringstips - Bourgogne - 21. marts 2024

2017 Bonneau du Martray | Dronningeværdig vin på milliardærhænder

Efterspørgslen på hvidvin stiger. De bedste hvidvine kommer fra Bourgogne, og en sand business man har vækstvisioner for Bonneau du Martray. Dyk ned i casen.

“This was an impressive set of wines from Domaine Bonneau du Martray” – Willian Kelley, Wine Advocate

Bonneau du Martray-årgangen, der var genstand for Kelleys begejstring var 2017, hvis Corton-Charlemagne nu er tilgængelig til investering. Han kvitterer med 96 flotte point, hvilket cementerer storheden i denne hvide Bourgogne.

Dette er en case om kvalitetstung hvid bourgogne grand cru. Det er en case om et forankret Bourgogne-domæne, hvis vækstpotentiale er spottet af en visionær rigmand, der nu har taget styringen. Og kursen er sat mod succes, allerede kickstartet af en genistreg. Læs meget mere om potentialet i 2017 Bonneau du Martray her. 

Bonneau du Martray | Dronningeværdig vin på milliardærhænder

Domaine Bonneau du Martray er et historisk vinhus i Bourgogne. De er en af de største producenter på den store grand cru-mark Corton-Charlemagne. De er en burgundisk pioner for biodynamikken. Og deres berettigelse som eftertragtet verdensvin blev for alvor mejslet i sten, da deres vin blev serveret til en privat fødselsdagsfejring i 2006 for Englands nu afdøde Dronning Elisabeth II.

Bonneau du Martrays historie kan dateres helt tilbage til den franske revolution. I 1791 solgte den revolutionære regering kirkens ejendomme, og det betød også, at munkene måtte give slip på Charlemagnes vinmarker. Disse blev solgt på auktion, og nogle af markerne overgik nu til Simon Very.

Simon Verys datter Marie-Eugénie giftede sig med Charles Bonneau du Martray (efterkommer af Nicolas Rolin, der var grundlægger af Hospices de Beaune). Og hendes medgift var cirka 60 hektar vinmarker i blandt andet Aloxe-Corton og Volnay. Og herfra overgik og overlevede Bonneau du Martray generation efter generation. De raffinerede og avancerede husets vinmarker, hvorfor huset i dag troner som store vinspillere i Bourgogne – og dermed i hele verden.

Og måske netop det solide forarbejde er årsagen til, at Domaine Bonneau du Martray i dag har fået ejerskab af en milliardær med sans for seriøs forretning.

Familieejerskabet ophørte nemlig i 2017, da ejendoms- og sportsmogulen Stanley Kroenke købte Domaine Bonneau du Martray. Kroenke er en ekstremt talentfuld forretningsmand, og den succes, der er tilkommet Screaming Eagle – Napa Valleys topvin – kan i store træk tilskrives Stanley Kroenke. Og i 2017 har han altså givet sig i kast med et nyt vinhus.

Stanley Kroenke – en visionær verdensmand

Stanley Kroenke er ikke en hr. hvem-som-helst og kan bryste sig af meget mere end blot at være bagmanden bag USA's dyreste vin, Screaming Eagle. Som nuværende indehaver af en 138. plads på Forbes liste over verdens rigeste, anslås han at have en formue på næsten 10 mia. dollars. Stanley Kroenke omtales ofte som en ejendoms- og sportsmogul og ejer omkring 60 mio. kvadratmeter fast ejendom (primært shopping centre), og mere end 8.000 kvadratkilometer jord i forbindelse med ranches på tværs af USA og Canada.

Hertil kommer flere sportshold, hvor Premier League-klubben Arsenal, NFL-klubben Los Angeles Rams, NBA-klubben Denver Nuggets og NHL-klubben Colorado Avanlanches kan nævnes som de største.

Stanley Kroenke er desuden gift med Ann Walton, der er arving til Walmart-koncernen.

2017 Bonneau du Martray: Wine Advocate-favorit

Når det kommer til Bonneau du Martray forefindes der et konsekvent højt niveau, om end årgang 2017 får 96 point af Wine Advocate og dermed placerer sig blandt de bedst vurderede Bonneau du Martrays i dette årtusinde – kun overgået af årgang 2020 og potentielt 2022, der lige nu har fået en indledende score på 96-97 point.

2017 Bonneau du Martray får 94 point fra Burghound og 92 point fra Vinous Neal Martin i 2021. Her er det dog værd at bemærke, at Antonio Galloni fra Vinous i 2020 tildelte 2017 Bonneau du Martray 96 point. Og selvom vi altid anvender den senest tildelte score fra kritikerne, er det alligevel usædvanligt, at en bedømmelse på en vin fra samme vinmedie varierer med fire point.

Selv med sine 92 Vinous-point får 2017 Bonneau du Martray 94 point på tværs af de tre kritikere og repræsenterer derfor de konsekvent flotte niveau, Bonneau du Martray leverer på Corton-Charlemagne:

2017 Bonneau du Martray

Bonneau du Martray Corton-Charlemagne og Kroenkes første genistreg

Normalvis råder Bonneau du Matray over 9,5 hektar op Corton-Charlemagne, men i 2018 blev det offentliggjort, at de ville udleje 2,8 hektar til selveste Domaine de la Romanée-Conti, hvilket angiveligt skyldes, at den biodynamiske drift er krævende. At nedbringe arealet ville således betyde, at Bonneau du Martray kan øge kvaliteten på det tilbageværende. Men vi kommer ikke udenom, at velkomsten af verdens måske mest hypede vinproducent på Corton-Charlemagne vil øge vinverdens fokus og verdens interesse på marken markant. Dette kan lede til prisstigninger og trække prisen op i hele området. En Kroenke-genistreg.

Første frigivelse af DRC’s Corton-Charlemagne var årgang 2019, der fik 95 point fra Wine Advocate, og billigste pris på denne på wine-searcher.com er lige nu €6.138*. Din pris på 2017 Bonneau du Martray Corton-Charlemagne (96 point) er €400*.

DRC har med sit lejemål også sat nye standarder for, hvad en Corton-Charlemagne kan koste.

Med sine tilbageværende 6,7 hektar og et udbytte på 45 hektoliter pr. hektar i 2017-årgangen efterlader det Bonneau du Martray med en produktion på 40.200 flasker 2017 Corton-Charlemagne.

*ex. Told, moms og afgift. I hele kasser og perfekt stand.

Efterspørgsel på Bonneau du Martray – Efterspørgsel på hvid bourgogne

I Februar 2024 oplevede Bourgogne den mest signifikante stigning i den ugentlige handelsandel målt på værdi ifølge Liv-ex fra uge til uge med en vækst fra 13,1% til 24,6%. Og denne stigning var især drevet af Domanie Bonneau du Martray, Roumier og Dujac. I marts 2024 figurerede Bonneau du Martray igen hos Liv-ex. Denne gang på listen over mest handlede vine målt på værdi repræsenteret af 2020 Bonneau du Martray Corton-Charlemagne.

Der er således efterspørgsel om Bonneau du Martray. Og det samme er der på hvid bourgogne.

Ifølge Ifølge OIV (International Organisation of Vine and Wine) betyder den stigende efterspørgsel på hvidvin og rosé nemlig, at disse tæller for mere end halvdelen af det globale vinkonsum i dag. Endvidere fastslås det, at konsumet af hvidvin er vokset med høj fart siden 2010.

”Over the past decades, the world wine sector has seen an overall positive trend of production and consumption of white and rosé wines, while red wines have decreased. This structural shift can be mainly attributed to overall changes in consumer preferences.”, fortsætter OIV.

Og når det kommer til hvidvin, er det meget svært at ignorere mastodonterne i Bourgogne.

Sådan performer Bonneau du Martray

Med status som hvidvinenes højborg og stigende hvidvinsinteresse det seneste årti, er det intet under, at også Bonneau du Martray har oplevet prisstigninger. Ifølge Liv-ex er de seneste ti årgange* Bonneau du Martray Corton-Charlemagne, der har været på markedet i minimum fem år, i gennemsnit steget 137,7% over de seneste fem år, hvilket svarer til et gennemsnitligt årligt afkast på 19%.

Anskues pristendenserne på foregående årgange, der også på tværs af kritikerne i ovenstående får 94 point, er billedet det samme. 2014 Bonneau du Martray Corton-Charlemagne har været på markedet i ni år, og i den periode er den gennemsnitlige udbudspris ifølge wine-searcher.com steget 16% om året i gennemsnit. På ti år er de den gennemsnitlige udbudspris på 2009 Bonneau du Martray Corton-Charlemagne ligeledes steget 16% om året ifølge wine-searcher.com.

Faktum er, at Bonneau du Martray Corton-Charlemagne historisk har performet rigtig flot.

*årgang 2007-2016

2017 Bonneau du Martray

Priskorrektioner tilbyder favorabel indgang

2023 har været præget af tøven og svækket likviditet grundet geopolitiske og makroøkonomiske realiteter. Dette har også påvirket vinmarkedet, hvilket har resulteret i priskorrektioner på en række vine.

Tilbage i oktober 2023 kostede 2017 Bonneau du Martray €450*. Og priskorrektioner betyder, at din pris lige nu er er €400*. Vi har før plæderet for, at kerneproduktet og ditto kerneværdi forbliver uændret. Historien har nemlig vist, at vinpriserne stiger, når likviditeten vender tilbage i markedet og købekraften genvinder sin vanlige styrke.

Sætter du din lid til historien, synes nærværende korrektion særligt favorabel – præmissen er nemlig udover denne uændret.

Læg hertil, at denne 2017 Bonneau du Martray ifølge Wine Advocate først entrerer sit drikkevindue i 2025 for så at være drikkemoden helt til 2045. Der er således masser af tid til at genvinde styrke og følge sine forgængere.

*ex. Told, moms og afgift. I hele kasser og perfekt stand.

RareWine Invest mener

Tager vi udgangspunkt i at efterspørgslen på hvidvin er stigende, kan det vise sig fordelagtigt at være eksponeret mod hvid grand cru fra hvidvinenes højborg. Og selvom € 400 for en flaske vin ikke kan betegnes som billigt, er det alligevel intet i forhold til det, en DRC Corton-Charlemagne koster.

Bonneau du Martray er et forankret bourgogne-domæne. Et domæne med vækstpotentiale. Ellers var en hardcore business-mand som Kroenke ikke gået ind i endnu et vineventyr. Det gjorde han, og første genistreg var at udleje til DRC. Gad vide, hvad det næste bliver.

Uanset kommende genistreger eller ej, har Bonneau du Martray Corton-Charlemagne historisk performet flot på tværs af årgange, og priskorrektionen tilbyder lige nu en særligt favorabel investeringsentré. Kun 10 kan sikre sig minimumsinvestering på denne, hvorfor det som altid er først til mølle. 

Invester i 2017 Bonneau Martray Corton Charlemagne

Kontakt os via kontaktformularen nederst på siden, hvis du vil høre mere om dine muligheder for investering, eller bestil vinene direkte igennem formularen.

ÅRGANGVINVOLPAKNINGPRIS/FL.*
2017Bonneau Martray Corton Charlemagne 750OWC6€ 400
*Alle priser er i EUR ex. told, afgift og moms ved levering til toldoplag. Priser inkl. told, afgift og moms sendes på forespørgsel. Vinene sælges kun i hele kasser, medmindre andet er angivet og prisen er pr. flaske. Mindste ordrestørrelse € 2.500. Forudsætter en samlet portefølje på min. € 10.000 (75.000 kr.). Prisen på disse vine kan have ændret sig siden udgivelsen af denne artikel. Der tages forbehold for fejl.

Bliv kontaktet af RareWine Invest

Udfyld formularen, så kontakter vi dig hurtigst muligt - ganske uforpligtende naturligvis.