Investeringstips - Bourgogne - 13. februar 2024

2017 Bouchard Corton-Charlemagne | Det fineste hvidvin fra Bourgogne

Efterspørgslen på hvidvin stiger. Den bedste hvidvin kommer fra Bourgogne. BASTA! Produktionen er nærmest mikroskopisk og det samme er udbuddet…

“Classic Corton-Charlemagne is considered to be amongst the finest of Burgundy's whites […] Corton-Charlemagne ranks among the world's more expensive white wines, although it still does not reach the prices commanded by its Montrachet counterparts”

– Wine-searcher.com

Hvidvine fra Corton-Charlemagne er absolut blandt den fineste hvidvin i verden, om end priserne (endnu) ikke matcher de fra Montrachet. Der er dog ikke meget af det. Og med en globalt stigende efterspørgsel på hvidvin er det ikke svært at regne ud, at det kan være klogt at positionere sig mod hvid bourgogne. Særligt ikke, hvis dette ”still […] not” i ovenstående wine-searcher-citat viser sig på sigt at forsvinde?

Nu har du mulighed for at investere i hvid bourgogne: Fra Bouchard Pere & Fils. Fra Corton-Charlemagne. Til en særligt favorabel pris.

Corton-Charlemagne | Verdens bedste hvidvine har burgundisk fortegn

Der produceres store mængder hvidvin verden over, men spejdes der mod hvidvine i fine & rare-kategorien, er ende-destinationen absolut Bourgogne. I Italien er de ikke kendte for hvidvinsproduktion. Heller ikke i Bordeaux. Og jovist – Screaming Eagle fra Californiens højborg Napa Valley producerer en noget nær uopdrivelig og eftertragtet sauvignon blanc – men det er så også det.

Der findes selvsagt mange habile hvidvinsproducenter – men de ubetinget bedste kommer fra Bourgogne, og hedder marken Montrachet eller Corton-Charlemagne er efterspørgslen immanent og tilmed enorm.

Og netop Bouchard Pere & Fils’ Corton-Charlemagne er tilgængelig til investering i dette investeringstip. På den 71,8 hektar store Corton-Charlemagne-appellation råder Bouchard over 3,56 hektar. I 2017 høstede domænet 40 hektoliter pr. hektar, hvilket gav dem en endelig produktion på 19.200 flasker – og selvom det lyder af meget, er det ingenlunde nok til at imødekomme den massive efterspørgsel på hvid bourgogne grand cru.

Priskorrektioner… ikke for de hvide

Det er efterhånden ikke en nyhed, at 2023 rimede på tumult, hvilket også påvirkede vinens verden. For mange vine har det betydet priskorrektioner, men ifølge Liv-ex forblev priserne på hvidvin bemærkelsesværdig stabil i 2023.

Årsagen til det, er det begrænsede udbud og den vedvarende efterspørgsel. Og særligt den franske landbrugskatastrofe i 2021 har sendt udbuddet i knæ: Især for hvidvin. Derfor har vinconnaisseurs skulle handle både hurtigt og dyrt, hvis de har skullet sikre sig hvid bourgogne i årgang 2021. Det betyder selvsagt, at der bliver rift om de hvide bourgogner, der er tilgængelige, og derfor vil der naturligt blive søgt mod tidligere årgange.

2017 Bouchard Corton-Charlemagne 2017 Bouchard Corton-Charlemagne

Stigende efterspørgsel på hvidvin

Ifølge OIV (International Organisation of Vine and Wine) betyder den stigende efterspørgsel på hvidvin og rosé at disse farver i dag tæller for mere end halvdelen af det globale vinkonsum. Det fastslås desuden, at konsumet af hvidvin er vokset med en relativ høj fart siden 2010.

”Over the past decades, the world wine sector has seen an overall positive trend of production and consumption of white and rosé wines, while red wines have decreased. This structural shift can be mainly attributed to overall changes in consumer preferences.”, fortsætter OIV.

Og når det kommer til hvidvin, er det meget svært at ignorere mastodonterne i Bourgogne.

Bouchard Pere & Fils: Bourgognegigant med eminent omdømme

I 1731 lagde Michel Bouchard den første sten til det, verden århundrede senere skulle komme til at kende som en af Cote d’Ors største markbesiddere – Bouchard Pere & Fils.

Bouchard havde fra start nogle gode kort på hånden. Chateau de Beaune var nemlig siden 1820 deres hjem – et 1600-tals-fort med royalt fortegn. Kældrene under slottet er optimale til vinlagring – og det er tilmed en kælder, der er berømt for at indeholde en unik samling af helt op til 2.000 flasker vin fra 1800-tallet. Herunder en Meursault ”Charmes” fra 1846.

Artemis overtager tøjlerne: Og hvad så?

I henved 200 år var Bouchard Pere & Fils en familievirksomhed, men i 1995 blev domænet købt af Henriot-familien. Og med det nye ejerskab blev Bouchard tilknyttet Maisons & Domaines Henriot-gruppen. I september 2022 kom endnu en prominent skikkelse dog til i form af den franske private equity-fond og luksusgigant Artémis, som sikrede sig en betydelig andel af aktierne i netop Maisons & Domaines Henriot.

Bouchard Pere & Fils kunne dermed forstærke Artémis’ i forvejen imponerende portefølje, der inkluderer anerkendte vinhuse som Clos de Tart og Chateau Latour.

Og hvad så?

Artémis er selvsagt konstant på jagt efter et overskud, der kan tilfredsstille aktionærerne. Og derfor er Artémis selvsagt på udgik efter virksomheder med vækstpotentiale. Og når en luksusgigant køber en virksomhed som Bouchard, forventes det, at de vil tilføre både kapital, ekspertise, know-how og en stor marketingsstruktur til det traditionsrige domæne – med vækst som destination. En rejse, du som investor har mulighed for at tage med på.

Bouchard Corton-Charlemagne Bouchard Corton-Charlemagne

Kontinuerlig høj kvalitet

Når det kommer til Bouchard Corton-Charlemagne er overskriften kontinuerlig god kvalitet. 2017 Bouchard Corton-Charlemagne får 93 point fra Burghound, 93 point fra Wine Advocate og 92 point fra Vinous. På tværs af de tre kritikere lander den således med en score på 92,7.

Dermed placerer 2017 Bouchard Corton-Charlemagne sig hverken i bunden eller i toppen af hierarkiet, men bliver repræsentant for det kontinuerlige niveau, der forefindes netop her. På tværs af de seneste ti frigivelser er gennemsnitscoren på tværs scores fra de ovenstående tre kritikere 92,8 point. Og her er det værd at bemærke, at både årgang 2020, 2021 og 2022 kun har modtaget såkaldte barrel-scores, hvorfor deres berettigelse i statistikken her kan diskuteres.

Summa summarum: Lige her består anbefalingen ikke af en bestemt årgang Bouchard Corton-Charlemagne, men rettere i Bouchard som en sublim hvid Bourgogne-investering.

2017 Bouchard Corton-Charlemagne – Performance og favorabelt prispunkt

Det er to år siden, 2017 Bouchard Corton-Charlemagne første gang blev vurderet af RareWine Trading, og på det tidspunkt var prisen €130*. I dag er prisen €175*, hvilket betyder, at den på to år har givet et afkast på 35% svarende til et gennemsnitligt årligt afkast på 16%.

Liv-ex’ narrativ om at priserne på hvidvine i 2023 forblev stabile, skriver 2017 Bouchard Corton-Charlemagne sig perfekt ind i. Men selvom priserne ikke er faldet her, foreligger der dog alligevel en unik investeringsmulighed.

I skrivende stund er der nemlig kun to tilbud på 2017 Bouchard Corton-Charlemagne i hele kasser og perfekt stand på wine-searcher.com. Og den billigste pris er her 31% højere end din pris på €175, hvilket efterlader os med to fordelagtige slutninger.

  1. Denne investeringsmulighed er prismæssigt favorabel.
  2. At der kun findes to tilbud i hele kasser og perfekt stand underbygger blot, hvor lavt et udbud, der er af Bouchard Corton-Charlemagne og hvid bourgogne grand cru.

Læg hertil, at både 2012 og 2014 også får 92,7 point på tværs af selvsamme kritikere, hvorfor de er sammenlignelige med årgang 2017. Ifølge pristendenser på wine-searcher.som har 2012 Bouchard Corton-Charlemagne set en gennemsnitlig årlig prisstigning på 8% på ti år, mens tallet for 2014 Bouchard Corton-Charlemagne er 9% i gennemsnit om året på otte år.

*ex told, moms og afgift, i hele kasser og perfekt stand.

RareWine Invest mener

2017 Bouchard Corton-Charlemagne har allerede fået en flot start, men det er som bekendt oftest, når mængderne forsvinder fra markedet, at de største prisstigninger plejer at vise sig. Ifølge Wine Advocate har denne et drikkevindue på 2022-2040, hvorfor den med fordel kan lagres i en årrække, mens et stødt stigende hvidvinstørstende verdensmarked reducerer de mængder, der er til at støve op på markedet.

Verden efterspørger de hvide vinperler. Og de bedste har hjemme i Bourgogne med Montrachet og Corton-Charlemagne som de helt store spillere. Udbuddet er lavt, og derfor har priskorrektioner ikke ramt de hvide, som de har ramt deres røde og boblende sidestykker. Læg hertil, at prisen her dog alligevel er særdeles favorabel sammenlignet med billigste tilbud på wine-searcher.com.

Det her er både en investering i et anerkendt vinhus med prominent ejerskab, men det er også en investering i hvid Bourgogne grand cru.

Invester i 2017 Bouchard Corton-Charlemagne

Kontakt os via kontaktformularen nederst på siden, hvis du vil høre mere om dine muligheder for investering, eller bestil vinene direkte igennem formularen.

ÅRGANGVINVOLPAKNINGPRIS/FL.*
2017Bouchard Pere & Fils Corton-Charlemagne750OWC6€ 175
*Alle priser er i EUR ex. told, afgift og moms ved levering til toldoplag. Priser inkl. told, afgift og moms sendes på forespørgsel. Vinene sælges kun i hele kasser, medmindre andet er angivet og prisen er pr. flaske. Mindste ordrestørrelse € 2.500. Forudsætter en samlet portefølje på min. € 10.000 (75.000 kr.). Prisen på disse vine kan have ændret sig siden udgivelsen af denne artikel. Der tages forbehold for fejl.

Bliv kontaktet af RareWine Invest

Udfyld formularen, så kontakter vi dig hurtigst muligt - ganske uforpligtende naturligvis.