Investeringstips - Bourgogne - 11. april 2024

2022 Henri Boillot Puligny-Montrachet Clos de la Mouchere | “impressive set of 2022s”

Efterspørgslen på hvid bourgogne stiger, og prisen på 2022 Clos de la Mouchere fra Henri Boillot er skarp.

“This is an impressive set of 2022s from Henri Boillot. I tasted all the 2022s from tank prior to bottling”
- Neal Martin

Neal Martin fra Vinous har afsagt sin foreløbige dom over premier cru-vinen 2022 Henri Boillot Puligny-Montrachet Clos de la Mouchere, og han er begejstret. Verden efterspørger desuden i stigende grad hvidvin, og når det kommer til hvidvin, dominerer Bourgogne. Læg hertil, at du her får mulighed for at lægge betydelige mængder i din portefølje – til verdens lige nu skarpeste pris.  

Henri Boillot | Familiedomæne i prestigefyldte Côte de Beaune

Henri Boillot blev grundlagt i 1889, og siden har det været i familiens hænder generation efter generation. Huset har gennem sin levetid opnået anerkendelse for sin høje kvalitet og konsistente produktion af nogle af Côte de Beaunes fineste hvidvine.

Henri Boillot ejer og driver vinmarker i nogle af de mest prestigefyldte områder i Bourgogne, herunder Puligny-Montrachet, Meursault og Volnay. Henri kan tage æren for for alvor at kickstarte produktionen af familiens vine, og senere kunne hans søn Jean udvide domænet. I 1975 kunne endnu en Henri Boillot så overtage domænet fra sin far Jean, efter han med nedarvet vinfinesse i årerne trin for trin var klatret op og endte som hovedansvarligt for domænets fortsatte succes.

Henri Boillot byggede i 2000 et vineri i Meursault og allerede ti år senere udvidede de kældrene og opkøbte vinstokke i Puligny-Montrachet. Henri Boillot ejer og dyrker vinmarker i nogle af de mest prestigefyldte områder i Côte de Beaune, herunder Puligny-Montrachet, Meursault og Corton-Charlemagne. Disse områder har forskellige jordbundsforhold og mikroklimaer, der påvirker smagsprofilen og karakteren af Chardonnay-druerne.

Her anvendes traditionelle vinificeringsmetoder med stor omhu og opmærksomhed på detaljer. Druerne høstes manuelt og sorteres omhyggeligt, før de presses. Og selvom det måske synes som en langsommelig proces, afviger de manuelle metoder ikke fra det store fokus på kvalitet frem for kvantitet, der efterhånden er blevet et dogme i Bourgogne.

Kvalitetskonsistent hvid flagskibsvin

Domaine Henri Boillots Clos de la Mouchere er husets flagskibsvin, som kommer fra den 4 hektar store monopolmark. Årgang 2022 er seneste frigivelse fra huset, og den har endnu kun fået bedømmelse fra Vinous. En foreløbig score på 93-95 point. Men vurderingen af kvaliteten af 2022-årgangen overvældende positiv. Og Vinous score taget i betragtning, tyder det også på, at 2022 Henri Boillots Clos de la Mouchere følger årgangens kvalitet. 

Den laveste score en Henri Boillots Clos de la Mouchere nogensinde har fået af Vinous er nemlig 91 point, mens den højeste er 95 point. I dette perspektiv placerer 2022 Henri Boillots Clos de la Mouchere sig flot i feltet og kan potentielt ende helt i toppen.

Burghound og Wine Advocate har endnu til gode at afsige deres dom. Men på tværs af de seneste 10 årgange har Burghound i gennemsnit givet Henri Boillots Clos de la Mouchere 94,1 point, mens tallet for Wine Advocate er 93,3 point.

Med Henri Boillots Clos de la Mouchere får du således konsistent høj kvalitet, hvilket oversigten herunder også illustrerer. Vær blot opmærksom på, at kun Burghound har tildelt scores til 2020 Henri Boillots Clos de la Mouchere, hvorfor AVG-scoren på denne skiller sig ud.

Diagram.png (1)

Kvalitet indskrænker udbytte

Udnytter Boillot det maksimalt tilladte udbytte, må de producere 34.000 flasker herfra pr. årgang. Men i 2020-årgangen, som ifølge Boillot selv var en årgang med et normalt udbytte, producerede Boillot 40 hektoliter pr. hektar fra Clos de la Mouchere, hvilket svarer til en totalproduktion 21.000 flasker.

At holde udbyttet lavere end det maksimalt tilladte stemmer overens med fokus på kvalitet frem for kvantitet, hvorfor et årligt udbytte for Henri Boillot Clos de la Mouchere nærmere svarer til de 21.000 gældende for 2020-årgangen.

Henri Boillots Clos de la Mouchere | Historisk stærk performance

Ifølge Liv-ex har de seneste 10 årgange* Henri Boillots Clos de la Mouchere, der har været på markedet i fem år, i gennemsnit på fem år givet et afkast på 99%.

Og vi endnu ikke helt ved, hvor 2022 Henri Boillots Clos de la Mouchere vurderingsmæssigt ender (selvom Vinous har givet et validt forvarsel), kan det give mening at anskue performance på de årgange, der lige nu gennemsnitsmæssigt matcher 2022 Henri Boillots Clos de la Mouchere.

Siden januar 2022 har 2015, 2016, 2017 og 2018 Henri Boillots Clos de la Mouchere (der alle får 94 AVG-point) været under administration af RareWine Invest. Og siden dengang er disse i gennemsnit steget 17% om året.

Henri Boillots Clos de la Mouchere har således performet på tværs af årgange. Både hos RareWine Invest og ifølge Liv-ex.

Læg hertil, at den billigste pris på 2022 Henri Boillots Clos de la Mouchere på wine-searcher.com lige nu er €170**. Din pris er €155**.

*Årgang 2008-2017

**ex. told, moms og afgift. I hele kasser og perfekt stand.

Sparsomt udbud og stigende efterspørgsel på hvid bourgogne

Når det kommer til hvidvin, er det meget svært at ignorere Bourgogne, hvorfra nogle af verdens absolut fineste hvidvine produceres. Udbuddet på hvid bourgogne er bare ikke stort, og særligt 2021-årgangen er kendetegnet ved ekstremt minimalt udbytte. Så lavt, at udbuddet ikke kan følge med efterspørgslen, og forbrugeren søger derfor hvid bourgogne andetsteds. Nu er 2022-årgangen tilgængelig og skal forsøge at slukke tørsten på en hvidvinshungrene verden.

For netop hvidvin oplever en stigende efterspørgsel i disse år.

Ifølge OIV (International Organisation of Vine and Wine) betyder den stigende efterspørgsel på hvidvin og rosé, at disse i dag tæller for mere end halvdelen af det globale vinkonsum. Det fastslås desuden, at konsumet af hvidvin er vokset med høj fart siden 2010.

”Over the past decades, the world wine sector has seen an overall positive trend of production and consumption of white and rosé wines, while red wines have decreased. This structural shift can be mainly attributed to overall changes in consumer preferences.”, fortsætter OIV.

Den kan altså vise sig fordelagtigt at være positioneret mod hvid bourgogne.

RareWine Invest mener

2022-årgangen er en stærk årgang i Bourgogne, og de foreløbige scores fra Vinous vidner om, at 2022 Henri Boillot Clos de la Mouchere repræsenterer lige præcis det. Ydermere er der en stigende efterspørgsel på hvid bourgogne, hvorfor det kan vise sig fordelagtigt at være eksponeret netop her.

Læg hertil, at dette er en spritny frigivelse, og at Vinous vurderer drikkevinduet på 2022 Henri Boillot Clos de la Mouchere til at være 2026-2037, hvorfor denne har et langt liv foran sig. Henri Boillot Clos de la Mouchere har performet flot på tværs af årgange, og med denne nyeste frigivelse får du tilmed muligheden for at føje hvid bourgogne til din portefølje til en skarp pris.

Invester i 2022 Henri Boillot Puligny-Montrachet Clos de la Mouchere

Kontakt os via kontaktformularen nederst på siden, hvis du vil høre mere om dine muligheder for investering, eller bestil vinene direkte igennem formularen.

ÅRGANGVINVOLPAKNINGPRIS/FL.*
2022Henri Boillot Puligny-Montrachet Clos de la Mouchere750OC6€ 155
*Alle priser er i EUR ex. told, afgift og moms ved levering til toldoplag. Priser inkl. told, afgift og moms sendes på forespørgsel. Vinene sælges kun i hele kasser, medmindre andet er angivet og prisen er pr. flaske. Mindste ordrestørrelse € 2.500. Forudsætter en samlet portefølje på min. € 10.000 (75.000 kr.). Prisen på disse vine kan have ændret sig siden udgivelsen af denne artikel. Der tages forbehold for fejl.

Bliv kontaktet af RareWine Invest

Udfyld formularen, så kontakter vi dig hurtigst muligt - ganske uforpligtende naturligvis.