Investeringstips - Øvrige - 25. juni 2024

Bravo – 99 point til udsøgt 2018 Opus One

Napa Valleys Opus One repræsenterer kompromisløs kvalitet. Men hyppigere forekomst af naturbrande truer fremtidens frigivelser... Læs mere her

“The 2018 Opus One is absolutely Exquisite”

- Antonio Galloni, Vinous

Opus One

2018 Opus One

Kontakt os via kontaktformularen nederst på siden, hvis du vil høre mere om dine muligheder for investering, eller invester direkte via knappen herunder.

Invester nu

*EUR 300 / flaske

Opus One: Jagten på kompromisløs kvalitet

Historien om Opus One er en enestående fortælling om vision, samarbejde og innovation i vinens verden. Det hele begyndte i 1979, da to af vinverdenens mest ikoniske skikkelser, Baron Philippe de Rothschild fra Château Mouton Rothschild i Bordeaux og Robert Mondavi fra Napa Valley, besluttede sig for at skabe en vin, der kunne kombinere det bedste fra både den gamle og den nye verdens vinproduktion​.

Denne usædvanlige alliance førte til oprettelsen af Opus One, som blev en af de første vine i Napa Valley, der virkelig kunne måle sig med de bedste vine fra Bordeaux. Sammen kombinerede Rothschild og Mondavi deres ekspertise og ressourcer for at skabe en vin, der udtrykte både Napa Valleys unikke terroir og den traditionelle vinfremstilling fra Bordeaux. Vinen blev hurtigt en sensation og hævede standarderne for hele Napa Valley, der blev anerkendt som en førende vinregion i verden.

Napa Valley er kendt for sit ideelle klima og forskellige jordtyper, der gør det muligt at producere vine af exceptionel kvalitet. Regionen har udviklet sig til et centrum for vinelskere verden over, og Opus One står som et symbol på Napa Valleys potentiale og storhed.

Læs vores artikel om USA’s mest prominente område for vinproduktion: Napa Valley – højborgen for de største amerikanske vine

2018 Opus One 2018 Opus One

Nøgleændringer har forbedret kvaliteten hos Opus One

I 2001 blev Michael Silacci winemaker hos Opus One, og har foretaget nogle helt essentielle ændringer for at forbedre vinens kvalitet og bevare eksklusiviteten. Der har således været skærpet fokus på innovation og kontinuerlig finjustering.

En af de første ændringer, Silacci implementerede, var en streng beskæring af vinmarkerne. Han mente, at dette ville øge koncentrationen og forlænge vinens eftersmag, to aspekter han følte, Opus One havde brug for forbedring i. Selvom det påvirkede bundlinjen, bidrog denne beskæringsmetode til en markant kvalitetsforbedring​.

Ydermere har han eksperimenteret med tættere beplantning i vinmarkerne og det resulterer i mindre bær med højere skind-til-saft-ration. Resultatet er en mere intens vin. Resultatet er en cementering af Opus One som både eksklusiv og ekstremt eftertragtet.

 

2018 Opus One | ”Bravo”

Der er slet ikke tvivl om, at Silaccis arbejde har haft stor betydning for den store kvalitetsforbedring, Opus One har gennemgået i dette årtusinde, hvilket afspejles i stigende scores år efter år. Den seneste frigivelse er 2019, og om den samt foregående årgang 2018 siger Lisa Perrotti-Brown, tidligere vinkritiker hos Wine Advocate:

”Both vintages are a triumph at Opus One and a testament to the subtle changes that Silacci and his team have been conducting in the vineyards and winery over the last 15+ years. Bravo!”

2018 Opus One modtager 98 point fra Wine Advocate, 96 point fra Vinous og 99 point fra James Suckling, hvilket på tværs af de tre scores giver 97,7 point, og altså derfor matcher samme høje niveau, som 2019, 2016 og 2013 på tværs af scores fra de tre kritikere.

Og her taler vi altså om vine, hvis point rangerer helt i toppen af 100-points-skalaen, hvilket ikke er noget, der forekommer ofte. 2018 Opus One leger således med blandt de absolut bedste vine i hele verden.

opus-one-diagram-final.png 2019 Opus One har endnu kun modtaget en foreløbig barrelscore fra Wine Advovate på 97-99 point, hvorfor de ovenstående 98 Wine Advocate-point er en gennemsnitlig score.

Opus One Performance

Kun en gang før har vi haft mulighed for at tilbyde Opus One til investering – og det var netop årgang 2018. Mængderne var ekstremt sparsomme, hvorfor kun meget få fik mulighed for investering tilbage i januar 2022. Investerede du dengang, havde du i dag opnået et afkast på 11%. En flot start på en frigivelse, der kun har være tilgængelig i markedet i ganske få år.

Anskuer vi imidlertid pristendenserne på 2013 og 2016 Opus One, der kvalitetsmæssigt matcher 2018, ser det lovende ud. Udbudspriserne på tværs af de to årgange er ifølge wine-searcher.com steget i gennemsnit 10% om året siden deres respektive frigivelser i 2016 og 2019.

Mængde og truslen fra naturbrande

Opus One voksede støt i løbet af 1980'erne og producerer ifølge Liv-ex i dag omkring 300.000 flasker vin pr. årgang. Men foruden de høje point der påvirker efterspørgslen positivt, er der endnu en væsentlig faktor, der er kritisk for 2018 Opus One.

Den seneste frigivelse er 2019, og verden kommer til at vente forgæves på 2020 Opus One – simpelthen fordi, årgangen ifølge Vinous ikke frigives kommercielt, fordi mængderne er alt for små til den globale efterspørgsel. Og de ekstremt sparsomme mængder skyldes naturbrande. Naturbrande, der synes mere og mere hyppige i Napa Valley.

“Wildfires have become the new normal in California, so as a community we must work together to be more resilient and better prepared. Doing our part to prevent severe wildfires and mitigate losses for growers and farmworkers has become one of NVG’s greatest priorities. Our Wildfire Resources support the grape-growing community in preparing for, responding to, and recovering from fire disaster.​”

Ovenstående citat kommer fra Napa Valley Winegrowers og særligt store naturbrande i 2017 og 2020 har efterladt Napa Valleys producenter i massivt brandberedskab.

Og hvad betyder det så?

Det betyder to ting: Et er, at naturbrande er blevet en normalitet i Napa Vallay og der dermed er større risiko for, at producenterne kan miste deres udbytte eller presses til at høste tidligere. Og tidligere høst betyder anden stil. Dermed ved vi ikke, hvad fremtiden bringer – men vi kender kvaliteten af det, der allerede er produceret – og kvaliteten af 2018 Opus One er sublim.

RareWine Invest mener

Der er flere essentielle elementer, der gør den her investeringscase interessant. For det første vil en vin med både 98 og 99 point selvfølgelig altid have iboende efterspørgsel. Og med et drikkevindue, der ifølge Wine Advocate først åbner nu og lukker igen i 2058, har den her et ekstremt langt liv foran sig alt imens de øvrige mængder reduceres af løbende konsum.  

Ydermere har sammenlignelige forgængere vist vejen og givet en forsmag på potentialet – om end også de endnu er unge i markedet, og deres egentlige potentiale først forventes at indtræffe, som mængderne reduceres fra markedet.

Hertil kommer truslen fra naturbrandene, der synes at have forplantet sig i Napa Valley. Og det betyder, at vi ikke kan være sikre på, om fremtidens høst går tabt. Vi kender kun den kvalitet og de mængder, der eksisterer lige nu. Og her er 2018 Opus en ekstremt stærk spiller.

Opus One

2018 Opus One

Kontakt os via kontaktformularen nederst på siden, hvis du vil høre mere om dine muligheder for investering, eller invester direkte via knappen herunder.

Invester nu

*EUR 300 / flaske

Bliv kontaktet af RareWine Invest

Udfyld formularen, så kontakter vi dig hurtigst muligt - ganske uforpligtende naturligvis.