Investeringstips - Italien - 23. april 2024

Historisk: Ny Ornellaia er den bedste i husets historie

Ornellaia er synonym med italiensk excellence og står samtidig som en af de fem originale supertoscanere. Nu kan du investere i den bedste til dato.

Hvad er Ornellaia?

Ornellaia, en vingård beliggende i hjertet af Bolgheri, Toscana, har længe været synonym med excellence, når det kommer til fine wine - især når det gælder flagskibsvinen, Ornellaia Bolgheri Superiore.

Ornellaia blev grundlagt i 1981 af Marchese Lodovico Antinori og har siden sin første årgang i 1985 langsomt og sikkert indtaget fast residens på verdens fornemmeste vinscene som en af de mest berømte og anerkendte italienske vine. Vingården ligger ideelt i kystnære Bolgheri, hvor den kølende effekt fra det Tyrrhenske Hav skaber et mikroklima, der er ideelt for dyrkning af Bordeaux-druer som Cabernet Sauvignon, Merlot, og Cabernet Franc – hovedbestanddelene i Ornellaia Bolgheri Superiore.

Ornellaia blev nemlig skabt på en ambition om at lave store bordeaux-inspirerede vine og gjorde således op med de herskende normer og dogmer i italiensk vinproduktion og skabte dermed en ny standard for luksusvin. De nye normer, eller mangel på samme, fik prædikatet ”supertoscanere” og Ornellaia betragtes i dag som en af de fem originale supertoscanere* – og supertoscanerne har i høk grad været en vigtig faktor for at bringe italiensk vin til, hvor det er i dag.

Ornellaia Bolgheri Superiore er et inkarneret udtryk af det unikke terroir, der omgiver gården. Vinens udvikling undergår en nøje overvåget proces, der starter fra håndplukningen af druer til den omhyggelige udvælgelse før vinificeringen. Modning foregår i franske egetræsfade, som tilfører kompleksitet og dybde, mens der bevares en balance mellem druernes oprindelige karakter og fadets indflydelse.

Ornellaia Bolgheri Superiore er således mere end blot en vin; det er en arv og et testamente til italiensk håndværk og innovation. For vinelskere repræsenterer hver flaske en del af historien om, hvordan en gruppe visionære vinmagere kunne omdefinere hele den italienske vinscene og skabe en nu verdensberømt og eftertragtet kategori i supertoscanerne.

*I selskab med Sassicaia, Masseto, Tignanello og Solaia

2021 Ornellaia: Den største nogensinde

Muligheden for investering i Ornellaia er ikke ny her, men det er dog en sjælden gæst – faktisk er vores seneste investeringstip på Ornellaia på årgang 2019 i 2022, da dén var den højaktuelle årgang.

Nu er årgang 2021 frigivet og med kritikernes vurderinger offentliggjort, står det klart, at Ornellaia har frigivet et mesterværk.

”The 2021 Ornellaia captures all the magic of this sensational vintage on the Tuscan coast”

- Antonio Galloni, Vinous

Med 99 point fra Vinous har den mest specialiserede Italien-kritiker, Antonio Galloni, åbnet for et hidtil uudforsket terræn af høje scores for Ornellaia. Det tætteste Vinous er kommet på denne vurdering er én gang, da årgang 2015 fik 98 point.

Wine Advocate er mere tilbageholden og tildeler ”kun” årgang 2021 96 point. Wine Advocates topscore er 98 point, der kun én gang er givet, nemlig til benchmarkårgangen 2016.

James Suckling, der er det vanlige tredje komponent i vores objektive metodologi, når det kommer til italienske vine, er lige så imponeret som Vinous. Suckling belønner årgang 2021 med 99 point, hvilket ligeledes er den højeste score, der her nogensinde er blevet givet til en Ornellaia. Også her er det kun benchmarkårgangene som eksempelvis 2015 og 2016, der med 98 point nærmer sig 2021s niveau.

Tager vi gennemsnittet af disse tre scores, ender vi på 98,0 point, og her er det i virkeligheden kun superårgangen 2016, der nærmer sig med en gennemsnitscore på 97,3 point.

Dommen er med andre ord klar: Siden første årgang Ornellaia (1985) er der aldrig blevet præsenteret en bedre Ornellaia for markedet end den nye årgang 2021.

 

2021-Ornellaia-800x800.png

2016 Ornellaia har givet solide afkast – årgang 2016 er bedre…

I de seneste år har markedet vist sig at være mest tilbøjelig til i højere grad at ville betale en højere pris for Ornellaia i de store årgange end at nyde en rabat på en sekundær årgang – det betyder således også, at det er blandt dem, der har været de bedste afkast at hente.

Skeler vi lidt til årgang 2016, der er den bedst vurderede Ornellaia, hvis vi ser bort fra årgang 2021, kan vi måske få en indikation om, hvad der er i vente.

Siden frigivelsen af 2016 Ornellaia ca. samme tid som nu i 2019 er den gennemsnitlige udbudspris på platformen wine-searcher.com steget med 57 %. Det betyder en gennemsnitlig årlig stigning på 9,4 %.

Dette er ganske vist et bundsolidt afkast, der overgår hvad man eksempelvis skal forvente fra aktiemarkedet. Men det rigtigt spændende er, at 2016 Ornellaia stadig er en ”ny” og ung vin – det skal forstås således: Selvom tilgængeligheden (baseret på antal tilbud på wine-searcher.com) er faldet med over 61 % siden toppen i foråret 2020, er der stadig mængder tilgængelig i markedet. Samtidig har vi med en ung vin at gøre, der ifølge Vinous først indtræder i dens drikkevindue i 2027. Med andre ord er prisen på 2016 Ornellaia ifølge wine-searcher.com steget med mere end 9 % om året, inden den for alvor er blevet rigtig spændende.

I dette perspektiv skal du huske på ovenstående om, at 2021 Ornellaia overgår årgang 2016. Det giver nogle rigtig interessante udsigter.

Et paradigmeskift

Er man vinelsker, er man formentligt bekendt med glæderne ved en god flaske bordeaux-vin, men formentligt også, at disse vine skal have nogle år på bagen for at afsløre det, der har bragt Bordeaux til sin storhed. Med supertoscanernes bordeaux-inspirerede blends har det i sagens natur forholdt sig på samme måde, hvor helt unge vine ikke er så tilgængelige i karakteren, som den moderne vindrikker i stigende grad foretrækker.

Og vi skal ikke mange år tilbage, før det bare var sådan, det var. Men i de seneste par år har de store kritikere rapporteret om et skift mod mere tilgængelige vine, der tidligere er drikkevenlige for en større masse af vinelskere.

Helt aktuelt for denne case skriver Vinous såldes i anmeldelsen af 2021 Ornellaia: ”There was a time not too long ago when young wines here (Tuscany) needed years in bottle to drink well. That’s not the case with the 2021

Det betyder dog på ingen måde, at 2021 Ornellaia er mindre investeringsegnet eller mindre gemmeværdig, nej tværtimod. Vinous vurderer, at 2021 Ornellaia har et optimalt drikkevindue fra 2027 til 2051. Det betyder, at den fortsat har en lang livscyklus foran sig, mens tiden fra nu, til den bliver rigtig interessant, er forkortet i forhold til, hvad vi har været vant til – noget, der formentligt kan accelerere udviklingen, som vi har set med årgang 2016.

RareWine Invest mener

De store italienske vine er kommet på fine wine-scenen for at blive der, og selvom vi næppe ser dem tage over for eksempelvis bordeaux-kategorien lige foreløbigt, er det tydeligt, at de dygtige italienske producenter bestemt ikke har planer om at holde sig tilbage.

Ornellaia er trods en relativt kort historie med første årgang fra 1985 et italiensk klenodie med fast bopæl i segmentet for italiensk luksusvin, hvilket primært er drevet af vin af tårnhøj kvalitet og prædikatet som en af de originale supertoscanere.

Nu har du for første gang i bemærkelsesværdig lang tid mulighed for at investere i en ny Ornellaia-frigivelse her, og tilmed en frigivelse, der overgår alt, hvad vi tidligere har set og uden tvivl bliver en historisk benchmark-årgang, man i fremtiden vil bruge som målestok for andre Ornellaiaer.

Finder du også potentialet i de store italienske vine interessant er 2021 Ornellaia en oplagt investeringscase for dig, hvor du her har mulighed for at komme tidligt med og være med på hele rejsen.

Invester i 2021 Ornellaia

Kontakt os via kontaktformularen nederst på siden, hvis du vil høre mere om dine muligheder for investering, eller bestil vinene direkte igennem formularen.

ÅRGANGVINVOLPAKNINGPRIS/FL.*
2021Ornellaia750OWC6€ 175
*Alle priser er i EUR ex. told, afgift og moms ved levering til toldoplag igennem Nordic Freeport. Vinene sælges kun i hele kasser, medmindre andet er angivet og prisen er pr. flaske. Minimumskøb gældende – kontakt os for konkret minimumskøb på denne mulighed. Forudsætter portefølje hos RareWine Invest. Prisen på disse vine kan have ændret sig siden udgivelsen af denne artikel. Der tages forbehold for fejl.

Bliv kontaktet af RareWine Invest

Udfyld formularen, så kontakter vi dig hurtigst muligt - ganske uforpligtende naturligvis.