Investeringstips - Champagne - 1. september 2020

Invester i Cristal Rosé: Sjælden, eksklusiv og særdeles investeringsegnet

Tag den ekstravagante prestigecuvée, Cristal. Skru op for kvalitet og ekstravagance og ned for udbuddet – så har du Cristal Rosé. Se potentialet i årgang 2012 her

Cristal Rosé – terrassevin i verdensklasse

Vi har ved flere tidligere lejligheder berettet om, at vi mere eller mindre har en fast anbefaling på Louis Roederers prestigecuvée, Cristal. Men lige så sandt det er, lige så sandt er det ligeledes at Louis Roederer gemmer på yderligere en fantastisk vin, nemlig Cristal Rosé, og selvom den ”almindelige” Cristal hører til på absolut øverste hylde blandt de største powerbrands er rosé-udgaven alligevel i en klasse for sig selv. Her er ganske enkelt skruet op for alt; ekstravagancen, eksklusiviteten, kvaliteten og ikke mindst… investeringspotentialet!

Hvorfor investere i roséchampagne?

Med investering i toppen af roséchampagne får du mange af de samme stærke egenskaber som ved almindelig champagne, men det stopper ikke her. Med de lyserøde bobler kommer faktisk også ofte lidt højere scores fra de største kritikere. Men det er faktisk ikke det, der er mest interessant ved roséchampagne.

Rosé-udgaverne bliver nemlig produceret i ekstremt begrænsede mængder sammenlignet med deres almindelige champagne-pendanter. Mens Louis Roederer Cristal bliver produceret i omegnen af 400.000 flasker i de årgange, der er stærke nok til at kvalificere en Cristal, er der langt større usikkerhed om, hvor mange Cristal Rosé der reelt bliver produceret. Det er dog uden tvivl Roederers mindste cuvée.

For at sætte tingene lidt i perspektiv kan man kigge på, hvor lille andelen af mousserende rosévin er sammenlignet med almindelig mousserende hvidvin.

Mere end 80 % af den globale produktion af mousserende vin var i 2017 hvid, mens blot 15 % var rosé. Ca. 2 % var mousserende rødvin. Verdens største producent af mousserende vin var, og er stadig i dag, Italien. Dvs. at når først andelen af italiensk og de øvrige franske mousserende rosévine er trukket fra vurderes den totale produktion af roséchampagne at være ekstremt begrænset.

Det betyder, at selvom det løbende konsum også er lavere på eksempelvis roséchampagne, skal der også drikkes langt færre flasker for procentuelt at sænke det globale udbud. Dermed er moden roséchampagne i dag også særdeles svært at komme i nærheden af, og er en oplagt investering hvis man søger det eksklusive og sjældne.

Cristal vs. Cristal Rosé

Hvis Cristal er godt, så er Cristal Rosé rigtig godt, og det er nærmest en regel uden undtagelser, at Cristal Rosé får højere scores end sin hvide pendant. Og mens Cristal i sig selv generelt hører til i det rigtig gode selskab hvad angår tårnhøj kvalitet, så bliver den alligevel toppet af Cristal Rosé.

Herunder finder du en sammenligning af kvaliteten på seneste fem årgange af hhv. Cristal og Cristal Rosé. Pointene er gennemsnitsscore på tværs af Richard Juhlin, Wine Advocate og James Suckling:

ÅrgangeCristalCristal Rosé
201297,798,0
200996,396,0
200898,399,0
200795,096,5
200696,396,5
Der er ikke afgivet kritik fra Wine Advocate på Cristal Rosé årgang 2007 og årgang 2006 + 2009 Cristal Rosé fra James Suckling. Disse er ikke medtaget i regnestykket, men ville formentligt trække gennemsnittet op, da disse to ofte scorer champagne lidt højere end Richard Juhlin.

Det spændende her er, at årgang 2012 Cristal Rosé er i det helt gode selskab og kun er et enkelt point fra den allerede legendariske årgang 2008.

Champagnepriserne vil stige

Verdens måske førende vinmedie, Decanter, offentliggjorde for nyligt en artikel, der beskriver nogle af de udfordringer champagneproducenterne i dag står overfor. Kogt ind til benet handler det om at produktionsomkostningerne og priserne på råvarer er steget eksponentielt de senere år, mens prisen på en enkelt flaske champagne ikke har fulgt samme udvikling.

Samtidig har Corona-krisen medført et midlertidigt fald i salget af champagne, særligt foranlediget af et lukket restaurations- og natteliv.

På den korte bane kan de fyldte kældre i champagne og det midlertidige overudbud føre til lukrative opkøbsmuligheder, men den nuværende situation vurderes ikke at påvirke Champagnes reelle udfordring på den lange bane. Resultatet af, at produktionsomkostningerne steget kraftigt, mens salgspriserne ikke er fulgt tilsvarende med skaber en økonomisk uholdbar situation, hvor den eneste løsning fra producenternes side synes at være at hæve priserne – og dette er godt nyt for champagneinvestoren. 

Læs artiklen: Analyse: Er champagnepriserne på vej i vejret? 

Invester i 2012 Cristal Rosé 2012 Cristal Rosé

Cristal Rosé blandt verdens bedste champagner

I slutningen af august offentliggjorde vinmediet Tastingbook en top-100 over verdens absolut bedste champagner. Listen er skabt af professionelle og branchefolk, der har taget kampen op med den umulige opgave det er at kåre verdens 100 bedste champagner.

Ikke overraskende er listen fyldt med investeringskendinge og kunne ligeså godt være enhver champagneelskers endegyldige bucket-list.

Hvad der heller ikke er overraskende er, at Louis Roederers Cristal er ganske velrepræsenteret på listen både som rosé og hvid. Rigtig spændende bliver det dog, når vi kigger helt i toppen af listen, hvor vi finder 2008 Cristal på listens 3. plads, mens 2008 Cristal Rosé har besat 2. pladsen kun overgået af Bollingers legendariske enkeltmarkschampagne Vielles Vignes Francaises fra 1979.

Sammenlignes kritikernes scores på hhv. årgang 2008 og 2012 af Cristal Rosé er der kun et enkelt point til forskel.

Pointen med alt dette er ene og alene at illustrere formatet af Cristal Rosé og dens renommé, mens årgang 2012, som er den nuværende årgang af Cristal Rosé, rent pointmæssigt, er med helt oppe hvor det for alvor er spændende.

RareWine Invest mener

Vi har store forventninger til champagne som kategori i fremtiden, og med disse forventninger kommer også nødvendigvis store forventninger til roséchampagne.

De bedste roséchampagner har alle de egenskaber, der normalt karakteriserer en stærk champagneinvestering, hvor særdeles høj kvalitet og begrænset produktion er to af de vigtigste overskrifter.

Når det gælder Cristal Rosé får man som investor tilmed medvind fra et af de største champagnebrands i verden, der samtidig drives frem af en af de største spillere på champagnemarkedet. Louis Roederer arbejder nemlig kun for én ting – nemlig at gøre husets vine endnu mere eftertragtede.

Ønsker champagnekendere og -elskere noget helt særligt vil Cristal Rosé ofte være et sted at kigge hen og de, der kan tilbyde perfekt modne flasker bliver belønnet.

Vi har ved flere lejligheder haft fornøjelsen af at kunne tilbyde Cristal Rosé til investering, og der har hver gang været rift om de sparsomme mængder, hvorfor vi anbefaler at handle hurtigt, hvis du ønsker at investere i terrassevin i verdensklasse.

Invester i 2012 Cristal Rosé

Kontakt os via kontaktformularen nederst på siden hvis du vil høre mere om dine muligheder for investering eller bestil vinene direkte igennem formularen.

ÅRGANGVINVOLPAKNINGANTALPRIS/FL.*
2012Cristal Rosé750OC3120€ 315
2012Cristal Rosé Magnum1.500OC324€ 835
*Alle priser er i EUR ex. told, afgift og moms ved levering til toldoplag. Priser inkl. told, afgift og moms sendes på forespørgsel. Vinene sælges kun i hele kasser, medmindre andet er angivet og prisen er pr. flaske. Mindste ordrestørrelse € 2.500. Forudsætter en samlet portefølje på min. € 10.000 (75.000 kr.). Prisen på disse vine kan have ændret sig siden udgivelsen af denne artikel.

Bliv kontaktet af RareWine Invest

Udfyld formularen, så kontakter vi dig hurtigst muligt - ganske uforpligtende naturligvis.