Investeringstips - Øvrige - 18. juni 2021

Kultvin fra Cornas, Rhône: Invester i topvinene fra Thiérry Allemand

Thiérry Allemand er manden, der alene har sat Cornas på verdenskortet og skabt et nærmest kultagtigt følge til sine udsøgte Rhône-vine.

I dag findes der ikke en mere unik personlighed eller enestående historie fra det nordlige Rhône end den om Thiérry Allemand – en mand der egenhændigt har sat et helt vinområde på verdenskortet og skabt et stort og loyalt følge af kræsne vinkendere, hvor efterspørgslen klart overstiger de små mængder Allemand-vin.

Legenden fra Cornas

Indstilles kikkerten i retning af Frankrig, nærmere bestemt mod den berømmede Rhône-dal, syd for Lyon, så finder man blandt andet den mindste appellation i hele Rhône. Navnet er Cornas, og skruer vi tiden bare 20-30 år tilbage, ville de færreste ikke-lokale vinkendere næppe tillægge området særlig værdi. Men det har én mand, nærmest egenhændigt, lavet helt om på.

Som ganske ung begyndte Thiérry Allemand sit vineventyr i Cornas i starten af 1980’erne, uden en familieformue i ryggen, og uden nedarvede gode jordbesiddelser at bygge sit domæne på. Som resultat af dette startede Allemand helt fra bunden og samlede løbende små forladte og tilgroede parceller - nogle på stejle skråninger, nogle med gamle ”vilde” vinstokke og andre besat med træer. Allemand stod med en nærmest umulig opgave men lykkedes, igennem hårdt arbejde og dedikation, med at opbygge sit eget domæne fra ingenting til at have netop de jordbesiddelser, som han mente var ideelle.

Allemand havde ingen formel uddannelse eller træning i vinproduktion, men lærte af to af regionens forfædre, Joseph Michel og Noël Verset. Allemand begyndte snart at tjene penge på at arbejde for Michel og Verset – penge der få år efter opstarten blev brugt på at købe parceller på Les Chaillot, der allerede på dette tidspunkt blev betragtet som en af de bedste marker i Cornas.

Allemands gode forhold til Verset blev senere belønnet, og da Verset ikke havde nogle arvinger, fik Allemand lov at købe sig ind på en anden af de bedste marker i Nord Rhône – nemlig Reynard.

Med over 30 års personlig erfaring har Thiérry Allemand sat hele Cornas på verdenskortet og skabt nogle enestående vine, der har skabt en følge- og fanskare af kræsne vinkendere, der på mange måder minder om forholdet mellem kultchampagnen fra Selosse og fans heraf.

Leder man efter en kultstjerne i det nordlige Rhône, er Allemand, det tætteste man kommer.

Investering i 2018 Reynard fra Thiérry Allemand 2018 Reynard fra Thiérry Allemand

Reynard og Les Chaillots

I 1987 begyndte Allemand at sælge vin til en negociant, hvilket stod på indtil 1991, da negocianten afviste at betale mere end de 32 franc pr. liter (ca. €5), som Allemand forlangte for vinen fra Chaillots og Reynard. Fra da af varetog Allemand selv salget under eget navn.

Meget er sket siden da, og i dag står Allemands Chaillot og Reynard som to af de mest elskede vine fra Rhône, sammen med eksempelvis vinene fra Domaine Jamet eller Jean Louis Chave, hvis det bare ikke kan blive stort og eksklusivt nok.

På Chaillot er vinstokkene under 40 år gamle, mens de på Reynard er over 40 år. Alle parceller bearbejdes med hårdt manuelt arbejde, da en maskine har svært ved at arbejde på de stejle skråninger, som markerne befinder sig på. Den eneste tilladte drue i området er syrah, som også er den som godt 50-årige Thierry Allemand arbejder med. Alle marker passes med stor respekt for naturen, og i kælderen er der minimal påvirkning af mosten og næsten ingen tilsætning af sulfitter. Dette resulterer i nogle af de mest sunde og holdbare vine, der produceres i det nordlige Rhône.

Allemand producerer i omegnen af 500 kasser fra hver af Chaillot og Reynard, hvilket svarer til bare ca. 6.000 flasker pr. vin. Dette er i sagens natur en særdeles begrænset mængde til den store og loyale fanskare, som Allemand på nærmest rekordtid har opbygget.

Vinene leveres i OC12 Vinene leveres i OC12

Flot kvalitet i Cornas kultvin

Cornas er endnu et område, der har den helt store internationale opmærksomhed til gode, hvilket der ligeledes ligger et potentiale i. For mens de største og mest berømte vine kun bliver dyrere, søger mange vinelskere alternativer og udforsker ”nye” områder. Et af dem er Cornas, og interessen er uden tvivl drevet af Allemand. Men Allemands manglende tid i rampelyset kan spores i de største kritikeres anmeldelser af vinene. Faktisk er det kun Vinous, der systematisk har givet point de seneste 10 årgange, hvor fx James Suckling og Wine Advocate har været mere sporadiske, men alligevel uddelt både 98 og 99 point til store årgange. Årgang 2018, som du her har mulighed for at investere i, har endnu kun fået de såkaldte barrel scores fra Vinous, men alt tyder på, at vi her har med en god årgang af gøre:

ÅrgangeReynardChaillot
201996-9895-97
201896-9795-96
20179695
20169796
20159896
201494-9693-95
20139594
20129695
201193-9493
201096-9795-96
200994-9593-94
Point af Vinous

Stigende popularitet kan aflæses i stigende priser

Selvom alle de store kritikere endnu ikke har stillet helt skarpt på Allemand, så har verdens vinelskere det, hvis der skal tolkes på prisstigningerne på hans to topvine. Der er naturligvis sket meget siden negocianten i 1991 ikke ville betale €5 for en liter af Allemands sublime vin, men udviklingen synes at været taget til i de seneste år.

Eksempelvis er prisen Allemands Reynard ifølge wine-searcher.com, på tværs af alle listede årgange, steget med 34 % over de seneste tre år. Det giver en gennemsnitlig årlig prisstigning på mere 10 %.

Chaillot har indtil videre været en anelse mere populær, og prisen her er i samme periode, ifølge wine-searcher.com, steget med 52 %, hvilket svarer til en gennemsnitlig årlig stigning på 15 %.

RareWine Invest

Thiérry Allemand er et sandt ikon, der har formet opfattelsen af et helt vinområde og egenhændigt har opbygget sit domæne fra intet til verdensberømt i vinverden.

Thiérry Allemands to eftertragtede topvine, Chaillot og Reynard, er særdeles berømte blandt en kræsen fanskare af vinelskere og denne kærlighed synes at smitte af på den generelle vinverden. Priserne har i hvert fald været stødt stigende siden første årgang (1989), og prisstigningerne de seneste tre år på 34-52 % tyder på en øget interesse og efterspørgsel.

Er du en Rhône-elsker er Allemand et must i din investeringsportefølje, mens topvinene fra Rhône ligeledes kan tjene som en god ballast i porteføljen, som modvægt til nogen af de større og mere klassiske kategorier blandt investeringsvine.

Vi tror på den stigende interesse for de store vine udenfor de allerstørste regioner fortsætter, og går det således er Thiérry Allemands Cornas Chaillot og Cornas Reynard det helt rigtige valg til en investeringsportefølje.

Invester i 2018 Reynard og Chaillot fra Thiérry Allemand

Kontakt os via kontaktformularen nederst på siden hvis du vil høre mere om dine muligheder for investering eller bestil vinene direkte igennem formularen.

ÅRGANGVINVOLPAKNINGANTALPRIS/FL.*
2018Cornas Chaillot750OC1260€ 235
2018Cornas Reynard750OC1260€ 285
*Alle priser er i EUR ex. told, afgift og moms ved levering til toldoplag. Priser inkl. told, afgift og moms sendes på forespørgsel. Vinene sælges kun i hele kasser, medmindre andet er angivet og prisen er pr. flaske. Mindste ordrestørrelse € 2.500. Forudsætter en samlet portefølje på min. € 10.000 (75.000 kr.). Prisen på disse vine kan have ændret sig siden udgivelsen af denne artikel. Der tages forbehold for fejl.

Bliv kontaktet af RareWine Invest

Udfyld formularen, så kontakter vi dig hurtigst muligt - ganske uforpligtende naturligvis.