Investeringstips - Whisky - 7. oktober 2021

Kun 3.000 flasker frigivet: Bowmore 31YO Timeless fra 1988 nu tilgængelig

Vi har skaffet en lille mængde Bowmore 31YO Timeless, der ellers udelukkende blev sat til salg i travel retail. Gyldne, attraktive dråber for samlere og whiskyelskere.

Et sandt samleobjekt

I marts i år kunne vi med fornøjelse tilbyde Bowmore 30 YO 1988 til investering til stor interesse for whiskyinteresserede investorer. Nu er det lykkedes os at skaffe en mindre portion af Bowmores 31 YO 1988 Timeless Series, der ellers kun er sat eksklusivt til salg til travel retail – altså de af verdens lufthavne, der kan bære en flaske af denne kaliber. Den er særdeles limiteret, henvender sig både til samlere og whiskyelskere, og er tilgængelig til investering lige her, så længe lager haves.  

OBS: Bowmore 31 YO 1988 Timeless sælges efter først til mølle-princippet. 

242 års whiskyhistorie – formidlet i én flaskes udtryk

Er man blot en smule interesseret i whiskyverdenen, er Bowmore med al sandsynlighed næppe et nyt navn. Bowmore er nemlig ét af hele otte ikoniske destillerier fra den skotske ø Islay, der med rette kan betragtes som et af verdens omdrejningspunkter, når det kommer til eksklusiv single malt whisky. Blandt sværvægtere på øen, som Port Ellen, Laphroaig, Ardbeg og Lagavulin, ligger Bowmore som det ældste og har dermed været repræsenteret på øen i mere end 240 år.  

Den lange historie og stolte tradition blev i marts i år markeret med frigivelsen af en Bowmore Timeless Series – en serie bestående af en 27 YO-udgave og den eksklusive 31 YO, hvoraf sidstnævnte har været endnu sværere at opdrive, grundet den som tidligere nævnt ekstremt snævre salgskanal, travel retail. Men nu har du muligheden. 

En rejse på 31 år

Mens den første Die Hard-film havde premiere, Michael Jackson frigav ”Man in the Mirror”, og Sovjet Unionen trak sig ud af Afghanistan, havde man hos Bowmore på Islay travlt med at lægge råsprit på fad.  

Spritten blev efter Bowmores forskellige bearbejdelser puttet på bourbonfade, hvor den efterfølgende fik lov at modne tålmodigt under perfekte betingelser. Da whiskyen nåede sin optimale modning efter 29 år, blev den nænsomt hældt på Matusalem Sherry butts*, hvor den blev afrundet i to år for at få det sidste ’finish’. En rejse på 31 år, hvis næste skridt kan blive din portefølje.   

*Butts er navnet på den fadtype, der er hyppigst brugt til sherry – det mest almindelige mål er 500 liter. 

10 år med et gennemsnitligt årligt afkast på mere end 19 %

Det lyder nærmest for godt til at være sandt, men det er alligevel virkeligheden, når det kommer til sjælden whisky. Ifølge Frank Knights seneste udgave af The Wealth Report* er prisen på sjælden og eksklusiv whisky steget over 478 % over de seneste 10 år, hvilket svarer til et gennemsnitligt årligt afkast på mere end 19 %.  

Med disse prisstigninger outperformer whisky-kategorien alle øvrige alternative investeringer i samleobjekt-kategorien (herunder også ure, tasker og vin) med længder og står dermed som en ekstremt attraktiv aktivklasse.  

 De whiskyer, der historisk set har været emne for mest opmærksomhed og dermed også største prisstigninger, er oftest de ældste og fineste single malt whiskyer i cask strength, som samtidig også findes i ekstremt begrænset mængde ved frigivelse, eller senere i udbud – egenskaber, der findes i Bowmore 31 YO 1988 Timeless Series. 

OBS: Der er i skrivende stund kun ét tilbud tilgængelig på wine-searcher.com på Bowmore 31 YO 1988 Timeless Series.  

*Frank Knight The Wealth Report 2020 

Bowmore 31YO Timeless fra 1988 Bowmore 31YO Timeless fra 1988

Kun støvede, gamle mænd drikker whisky…

…eller sådan har forudindtagelsen i hvert fald været. Sådan forholder det sig langt fra i dag. I en undersøgelse af analysegiganten, YouGov, fra slutningen af 2019, fastslås det, at værdsættelsen af netop skotsk whisky sker tidligere og tidligere.  

Undersøgelsen, der tager udgangspunkt i Storbritannien, konkluderer, at mere end 84 % af befolkningen begynder at værdsætte de gyldne dråber, inden de er fyldt 31 år. Er vi i den sydlige del af landet, navnlig i det fashionable London, svarer majoriteten, at det nærmere er omkring 20 år.  

Udviklingen er næppe tilfældig. Mens den traditionelle kundekreds aldres, har whiskyindustrien nemlig anerkendt, at der skal trækkes nye tilhængere til, hvilket er forsøgt gennem strømlining af brands og et mere moderne image. 

I en artikel af The Drinks Business beskrives det, hvordan denne transformation er godt i gang. Her argumenterer Maria Ropero‐Ortiz, senior brand manager for Glenfiddich (verdens bedst sælgende single malt skotsk-whisky), for, at “Consumer perceptions of single malt whisky have been shifting over the past few years as more people enter the category. (…) Single malt newcomers today tend to be younger, aged between 25 and 35 years old, a sign of the younger demographic becoming more attracted (…).” 

Det tyder på, at initiativerne bærer frugt, og nye whiskyelskere strømmer til markedet. Når den brede efterspørgsel stiger, stiger efterspørgslen på specifikke kategorier oftest også i takt med, at forbrugere har en tendens til at stile opad. I dette tilfælde gælder det de bedste og fineste whiskyer. 

RareWine Invest mener

Nu har du mulighed for at indtræde i eller udvide investeringen i whiskykategorien. Bowmore 31 YO 1988 Timeless Series er et vaskeægte samleobjekt, der med den ekstremt smalle distribution, der begrænser sig til travel retail, taler direkte ind i hjertet på verdens whiskysamlere.  

Hertil kommer de helt klassiske egenskaber, som kendetegner en solid whiskyinvestering: Et stærkt brand, en særdeles begrænset frigivelse (kun 3.000), cask strenght, samt en høj alder på over 30 år.   

Whiskykategorien har klart outperformet de øvrige alternative aktiver i samleobjektkategorien og med branchens fokus på transformation og rekruttering af nye tilhængere, er fremtidsudsigterne interessante. Processen med at producere ny single malt cask strenght-whisky kan nemlig ikke fremskyndes, og stiger efterspørgslen i takt med, at nye whiskyelskere melder sig, vil forholdet mellem udbud og efterspørgsel blive endnu mere skævt.   

Vi har skaffet et lille parti af Timeless Series i 31 YO-udgaven, der nu tilbydes til investering. Flasken kommer i en smuk kasse, der appellerer til både samlere og whiskyelskere.  

Invester i Bowmore 31YO – Timeless 1988

Kontakt os via kontaktformularen nederst på siden, hvis du vil høre mere om dine muligheder for investering, eller bestil vinene direkte igennem formularen.

DestilleringWhiskyVOLPAKNINGANTALPRIS/FL.*
1988Bowmore 31YO700OWC120€ 3.650
*Alle priser er i EUR ex. told, afgift og moms ved levering til toldoplag. Priser inkl. told, afgift og moms sendes på forespørgsel. Vinene sælges kun i hele kasser, medmindre andet er angivet og prisen er pr. flaske. Mindste ordrestørrelse € 2.500. Forudsætter en samlet portefølje på min. € 10.000 (75.000 kr.). Prisen på disse flasker kan have ændret sig siden udgivelsen af denne artikel. Der tages forbehold for fejl.

Bliv kontaktet af RareWine Invest

Udfyld formularen, så kontakter vi dig hurtigst muligt - ganske uforpligtende naturligvis.