Markedsanalyser - Whisky - 11. juni 2021

Whisky for millioner: The Macallan Red Collection er for første gang samlet i Europa

Ikke bare én, men hele to komplette samlinger af verdens mest eftertragtede whisky-kollektioner er nu landet på europæisk grund, nærmere betegnet i Nordjylland hos RareWine.

478 %. Så meget er ’Rare Whisky’ steget som investeringskategori igennem de sidste 10 år konkluderer Frank Knight i den årlige ”The Wealth Report” for 2021 – til sammenligning så opgøres investering i farvede diamanter til 39 % i samme periode. Der er med andre ord ikke noget at sige til, at alternative passionsdrevne investeringsformer vinder frem som aldrig før, men i særdeleshed whisky skiller sig ud.

Sensation: The Red Collection samlet for første gang i Europa

’Passionsdrevet’ er også et nøgleord, når snakken falder på den nærmest uopdrivelige The Red Collection fra det ikoniske destilleri The Macallan. The Red Collection, som består af 6 flasker, er igennem generationer blevet modnet under opsyn af passionerede whisky-makere og fremstår i dag som en af de vanskeligste samlinger at anskaffe.

Hver af de seks flasker er frigivet enkeltvis og med mange år imellem. Således gættes der på, at der maksimalt kan samles 50 sæt i verden. Hver eneste flaske i kollektionen er uhyre sjælden og nærmest umuligt at anskaffe i sig selv. Dermed er det et særsyn uden lige at hele kollektionen er samlet, og noget som alverdens whisky-connaisseurs vil give deres højre arm for at opleve.

The Macallan - The Red Collection The Macallan - The Red Collection

Hele to komplette samlinger hos RareWine

Trods den nærmest umulige mission er det ikke desto mindre lykkes for Miran Buric, der er ansvarlig for spiritus hos RareWine Group, at samle alle seks flasker i The Red Collection – så vidt vides for første gang nogensinde på europæisk grund. Og som om dette ikke er sensationelt nok i sig selv, så har Miran Buric netop modtaget den sidste flaske, der fuldender sæt nummer to!

”Det er næsten ikke til at forstå, at hele kollektionen er samlet for første gang nogensinde i Europa, og sågar i to komplette samlinger. At det lige skulle være på dansk grund, er bestemt en sensation, men også resultatet af et langsigtet og målrettet arbejde fra vores indkøbsafdeling. Selv her i huset er det lidt af en drøm, der er gået i opfyldelse” fortæller Rune Spliid, der er kommerciel direktør i RareWine Invest.

Hvad er The Macallan Red Collection?

Kernen i The Red Collection er Macallan 40 års, Macallan 50 års og Macallan 60 års, som er de ældste igangværende udtryk, som The Macallan nogensinde har udbudt. De har i denne samling fået følgeskab af tre særlige gæsteudgivelser - nemlig Macallan 71 års, Macallan 74 års og Macallan 78 års, der er tre utroligt sjældne single-malt whiskyer, og blandt verdens ældste skotske whisky. Macallan 74 års og 78 års er de ældste aftapninger, der nogensinde er frigivet i The Macallan's næsten 200-årige historie.

De seks flasker går til sammen under navnet The Red Collection, og det er ikke helt tilfældigt. Den røde tråd starter med grundlæggeren Alexander Reid hvis efternavn på skotsk versioneres til ”den røde”.

I 1903 er destilleriet ejet af Roderick Kemp, og han valgte at sende The Macallan Choice Old Range på markedet pakket i kasser med røde labels, således de adskilte sig fra de øvrige udgivelser, som blev pakket med sorte labels.

Næsten otte årtier senere, i 1980 med Allan Shiach i spidsen, sender man de, på daværende tidspunkt, ældste aftapninger på markedet med et rødt bånd. Det røde bånd på Macallan 1938, 1940 og 1950 markerede deres høje alder og værdi.

 

“Created from some of the world’s oldest and rarest casks it is an incredible privilege to have crafted The Red Collection, the pinnacle of The Macallan’s portfolio,”

citat Kirsteen Campbell, master whisky maker hos The Macallan siden 2019.

Hver af de seks flasker i The Red Collection er i en særlig præsentationsboks, som er bygget af det samme bæredygtige europæiske egetræ, som anvendes til The Macallans fade. Tilmed er boksen foret med bæredygtig rødt læder fra Bridge of Weir Leather, der leverer polstring til førende luksusbiler over hele verden.

The Macallan 71 års - The Red Collection The Macallan 71 års er blot en af de uhyre eftertragtede flasker i samlingen.

Begge The Red Collections er allerede solgt

Den stigende interesse for passionsdrevet investering i både vin og spiritus har også medført en enorm efterspørgsel på de mest attraktive varer her hos RareWine Invest, heriblandt The Macallan Red Collection. Ikke nok med at de enestående samlinger nu er komplette, så er der allerede fundet købere til begge kollektioner. I begge tilfælde er der tale om europæiske investorer, der hver har måtte betale en pris på godt fire millioner kroner for at tilføje dette unika til deres samling.

Selvom handlerne hører til blandt de mere spektakulære, så er det ikke første gang, at vi hos RareWine sælger en whiskykollektion i dette prisleje. Tilbage i 2018 havde vi fornøjelsen af at handle en anden af de mest legendariske whisky-kollektioner i verden, nemlig The Macallan Lalique 6 Pillars kollektionen, som på daværende tidspunkt blev handlet til 3.300.000 kroner og i dag er vurderet til små 4 millioner kroner.

Der medfølger en særlig kasse med rødt læderindtræk til hver enkelt flaske i kollektionen. Der medfølger en særlig kasse med rødt læderindtræk til hver enkelt flaske i kollektionen.

Stigende efterspørgsel og fordobling i antal investorer

Ifølge Rune Spliid skyldes den stigende interesse blandt andet den usikkerhed på aktiemarkedet, som Covid-19 har været medvirkende årsag til. ”Det har medført, at investorer i alle aldre søger mod mere stabile aktiver - herunder vin og spiritus.” fortæller Rune Spliid og tilføjer:

”Tilmed så har de mange restriktioner også haft en positiv indvirkning på manges privatøkonomi. Sammenholder man det med, at flere banker har indført negative indlånsrenter, så skaber det incitament for at placere sine penge i alternative lavrisiko investeringer”.

Det er ikke blot i Danmark at tendensen er klar, således har vi hos RareWine Invest set en fordobling i antallet af investorer fra alle dele af verden i løbet af det seneste år.

The Macallan er verdens dyreste whisky

Det er langt fra første gang at The Macallan trækker overskrifter, således er destilleriet fra det skotske Søhøjland også ophavsmænd til verdens dyreste whisky handlet på det åbne marked. I 2019 blev The Macallan 1926 handlet som den dyreste whisky i verden, da auktionshuset Sotheby’s solgte et eksemplar af den lille flaske til små 13 millioner kroner.

Til info kan det oplyses at The Macallan 1926, der omtales som whiskyens hellige gral, i 2001 kostede sølle 142.000 kr. – en stigning på over 9000% i løbet af små 20 år.

Går du selv med overvejelser om at placere midler i eksempelvis whisky eller vin, så udfyld formularen herunder og få en uforpligtende snak om dine muligheder.

Bliv kontaktet af RareWine Invest

Udfyld formularen, så kontakter vi dig hurtigst muligt - ganske uforpligtende naturligvis.