Investeringstips - Italien - 4. maj 2023

2015 Argiano Brunello: God timing til investering i en af fremtidens store vine

Stor vin, lille pris. Benchmark-årgang, endnu et rekordår for salg af Brunello og et udbud på 2015 Argiano, der er i frit fald. Dette er god timing for investering.

Argiano - Stor vin, lille pris

Hvis du synes, navnet Argiano lyder bekendt, er der nok noget om snakken. Argiano hører nemlig til i en eksklusiv klub af de bedste Brunello di Montalcino-producenter sammen med navne som Biondi-Santi, Il Poggione, Casanova di Neri og Altesino. Og det er altså ikke fordi, der er mangel på producenter. Dem, der har været privilegerede nok til at rejse i området, vil vide, at producenterne ligger som perler på en snor, og niveauet er tårnhøjt. Hører man som producent her til blandt de bedste, er niveauet nærmest elitært – intet mindre.

Argiano har en lang historie, der går tilbage til det 16. århundrede, men det var først i 1992 efter ejendommen blev købt af Noemi Marone Cinzano*, at der blev sat gang i en omfattende modernisering og forbedring af vinproduktionen. Siden har Argiano været en af de mest anerkendte producenter i regionen.

Argiano producerer primært rødvin og med fokus på at afspejle områdets unikke terroir. Brunello di Montalcino’en er Argianos hjerte og sjæl, men huset står også bag supertoscaneren Argiano Solengo og en Riserva, der bestemt også fortjener at blive nævnt.

Fælles for alle Argianos vine er, at man her finder store vine med forholdsvis lille pris. Og netop dét er også noget, der er ved at gå op for resten af vinverden – og det er spændende for vininvestoren. Og her får du mulighed for at investere i en årgang, der er for Brunello, hvad 2002 eller 2008 er for Champagne. Og udbuddet er i frit fald.

*Cinzano er en rig og indflydelsesrig italiensk familie der blandt andet er kendte for produktion af Cinzano-vermouth og andre spirituosa.

Investering i italienske vine

Vin som aktiv er kendetegnet ved lav risiko, men kigger vi isoleret set på de italienske vine, kommer disse faktisk med øget indbygget sikkerhed og kriseresistens. Se hvorfor i vores analyse af fremtiden for italiensk vin, og se videoerne om Pareto-princippet og det såkaldte ”Lipstick index”, der er særligt relevant for netop Brunello-investoren.

Se mere her: Investering i italiensk vin: Hvordan ser fremtiden ud?

Kvalitet og historiske afkast på Argiano Brunello di Montalcino

Kigger vi tilbage på årgange fra dette årtusinde af Brunello di Montalcino, er der tre årgange, der udmærker sig ekstraordinært – 2010, 2015 og 2016. Og det er også her, at Argiano har fået det optimale ud af sine Brunello di Montalcinoer. På tværs af Wine Advocate, Vinous og James Suckling har årgang 2010 fået 95,7p i gennemsnit, 2015 94,3p og 2016 95,0p*. Udover disse tre årgange får ingen over 93p i gennemsnit. Med årgang 2015 har vi altså at gøre med en af Argianos bedste Brunello di Montalcinoer, som tilmed kommer fra en årgang, der for Brunello svarer til, hvad 2002 eller 2008 er for Champagne.

Hele tesen omkring investering i de gode italienske vine er, at prisen på disse historisk set ikke er steget lige så meget som på eksempelvis deres franske modparter. Og det er præcis dét, der også gør Argiano særdeles interessant. Historisk set har Argiano i det brede perspektiv ikke leveret imponerende afkast, hvilket du nu kan bruge til din fordel. Faktisk har de seneste 10 årgange**, der har været på markedet i minimum fem år ifølge Liv-ex i gennemsnit givet et afkast på ”kun” 29,4 % over de seneste fem år. Men her er det vigtigt nærmere at kigge fremad end bagud. De gode Italienske vine står nemlig i dag et andet sted end for bare fem år siden. Timingen for investering i Italiensk vin har nemlig aldrig været bedre, og den store upside er stadig i vente forude.

Store årgange som 2015 viser de helt rigtige takter. Wine-searcher.com vidner nemlig om, at den gennemsnitlige udbudspris på netop 2015 Argiano Brunello di Montalcino allerede er steget med 35,8 % siden frigivelsen i februar 2020.

*2010 - WA: 95 Vi: 94 JS: 98, 2015 – WA: 95+ VI: 93 JS: 95, 2016 – WA: 94 VI: 94 JS: 97

**Årgang 2004-2013

2015 Argiano Brunello di Montalcino 2015 Argiano Brunello di Montalcino

Endnu et rekordår for afsætning af Brunello

ItalianFOOD.net, der hører under Gruppo Food, som i mere end 30 år har været ledende i Italien vedrørende B2B-kommunikation i fødevaresektoren, har for nyligt kommenteret på salget af Brunello. Salget af Brunello di Montalcino steg med 18 % (målt på værdi) i 2022, sammenlignet med året forinden. Målt på volumen steg salget med 7 %, så mens der blev købt mere vin, skete det også til en højere pris.

Der berettes desuden om, at den positive udvikling skyldes god performance på nærmest alle eksportmarkeder, mens indenrigsmarkedet fortsat er det største med en stigning på 27 % i 2022 målt på værdi.

Brunello di Montalcinos ”brancheorganisation” (Consortium for the protection of Brunello di Montalcino) påpeger, at den stærke performance ovenpå en - i forvejen - succesfuld periode med frigivelsen af storårgangene 2015 og 2016 må tilskrives vinverdens stadig større påskyndelse og anerkendelse af Brunello-brandet.

Tilgængelighed i frit fald

Som sagt blev Argianos Brunello di Montalcino frigivet i starten af 2020, hvor det synes, at de cirka 100.000 flasker, der blev produceret, blev relativt effektivt distribueret. Fra februar og et år frem vidner wine-searcher.com nemlig om en hastigt stigende tilgængelighed i form antal af tilbud på netop denne vin:

Availabillity over tim - 2015 Argiano.png

Men efter peak, blev tilgængeligheden nærmest sendt i frit fald, og der er faktisk sket en reduktion af tilbuddene på 84,2 %. Samtidig vurderer Wine Advocate, at årgang 2015s optimale drikkevindue går fra 2021-2033, mens Vinous vurderer 2024-2031.

Dét er, hvad vi kalder sweetspot: Vi står lige i starten af denne storvins optimale drikkevindue og de tilgængelige mængder er reduceret drastisk.

RareWine Invest mener

Med en investering i Argianos Brunello di Montalcino investerer du i muligheden for at kunne levere Brunello di Montalcino fra en af områdets mest anerkendte producenter og tilmed fra en benchmark årgang.

Der kan faktisk perspektiveres til Champagne, når vi kigger på potentiale og markedsmekanismerne omkring Brunello di Montalcino. Et argument for investering i champagne, er nemlig, at dette i svær grad er et konsumprodukt, hvor kun de få tænker på at gemme til senere, hvorfor mængden af champagne fra store, modne årgange er særdeles sparsom. Dette er endnu mere udtalt, når vi kigger på Brunello di Montalcino. Her er prisen nemlig endnu lavere, hvilket kun fordrer at nyde med det samme, for der kommer jo en ny årgang om lidt. Men moden Brunello di Montalcino er i en helt anden liga – og det ved vinverden.

Du kan her investere i årgang 2015 til bare € 28 pr. flaske. I det ligger både ekstra sikkerhed og potentiale. Sikkerhed, forstået på den måde, at prisen er så lav, at det er svært at forestille sig værditab. Der er ganske enkelt en nedre grænse for, hvad god vin kan koste. Potentialet forstået på den måde, at skulle man betale det dobbelte for en 2015 Argiano i sin prime om fem år, virker det som et tilbud de fleste vinelskere vil takke ja til. Og indtil da – ville vinelskere overhovedet opdage, hvis prisen på en flaske som denne steg fem eller ti euro over natten? Næppe.

Her får du en af fremtidens store vine.

Invester i 2015 Argiano Brunello di Montalcino

Kontakt os via kontaktformularen nederst på siden, hvis du vil høre mere om dine muligheder for investering, eller bestil vinene direkte igennem formularen.

ÅRGANGVINVOLPAKNINGPRIS/FL.*
2015 Argiano Brunello di Montalcino750OC6€ 28
*Alle priser er i EUR ex. told, afgift og moms ved levering til toldoplag. Priser inkl. told, afgift og moms sendes på forespørgsel. Vinene sælges kun i hele kasser, medmindre andet er angivet og prisen er pr. flaske. Mindste ordrestørrelse € 2.500. Forudsætter en samlet portefølje på min. € 10.000 (75.000 kr.). Prisen på disse vine kan have ændret sig siden udgivelsen af denne artikel. Der tages forbehold for fejl.

Bliv kontaktet af RareWine Invest

Udfyld formularen, så kontakter vi dig hurtigst muligt - ganske uforpligtende naturligvis.