Investeringstips - Italien - 8. juni 2023

2015 Biondi-Santi Brunello di Montalcino: Bedste riserva i mastodont-årgang

Italien outperformer det brede marked, og Biondi-Santi er en af de rigtig spændende producenter i denne kategori.

Biondi-Santi er en af Brunello di Montalcinos mest berømte, mest anerkendte og mest respekterede producenter. Husets topvin er deres Brunello di Montalcino Riserva, der kun produceres i de absolut bedste årgange og kun i ca. 15.000 flasker, når det endelig sker, hvilket med andre ord betyder, at der med den nye årgang 2016 kun er produceret cirka 165.000 flasker i dette årtusinde!

Biondi-Santi har navnet, de har historien og de har produktet. Biondi-Santi kan blive stort – rigtig stort.

Bliv klogere på hvorfor herunder.

Verdens første Brunello

Det er sjældent at en vinstil/kategori kan spores tilbage til en enkelt mand. Det er dog tilfældet med Brunello di Montalcino, der blev skabt af Clemente Santi i midten af 1800-tallet. Druen var sangiovese og navnet blev Brunello med reference til den brunlige farve. For den vininteresserede er historien om Biondi-Santi rig og interessant at dykke ned i, selvom dette investeringstip primært har det kommercielle for øje. Ønsker du at dykke ned i historien om Biondi-Santi, kan du gøre det i vores dybdegående portræt her: Biondi-Santi – Epicentret for den ikoniske Brunello di Montalcino

2015-Biondi-Santi-Riserva-800x800.jpg

Det bedste af det bedste

Biondi-Santi er bredt anerkendt for at være huset bag noget af det bedste Brunello di Montalcino. Hos Biondi-Santi er flagskibet deres Brunello di Montalcino, der dermed kan betragtes som det bedste af det bedste.

Årgang 2015, der for nyligt er blevet afløst af årgang 2016 som den nyeste årgang, er blevet belønnet med tårnhøje scores af de væsentligste kritikere:

  • Wine Advocate: 98+
  • Vinous: 97
  • James Suckling: 97

Dette giver et gennemsnit på 97,3 point, hvilket kun marginalt er overgået af årgang 2016 med 97,7 point i gennemsnit*.

Ikke overraskende har Biondi-Santi fået exceptionel vin ud af disse to benchmarkårgange, der uden tvivl bliver årgange, vinelskere vil pejle efter og vende tilbage til i den udstrækning, det er muligt.

*Point til årgang 2016: WA: 99 VI: 96 JS: 98

Wine Advocate: Ubetinget det bedste Brunello di Montalcino Riserva fra hele årgang 2015

Wine Advocate, startet af Robert Parker, kan med rette betragtes som det generelt mest indflydelsesrige vinmedie i verden. Wine Advocate har smagt og vurderet 58 Brunello di Montalcino Riserva-vine fra årgang 2015. I denne smagning er Biondi-Santis Riserva landet alene på toppen med sine 98+ point skarpt forfulgt af Canalicchio di Sopra, Fuligni og Poggio di Sotto, hvis Riserva’er er de tre eneste, der har fået 98 point.

Laver vi samme øvelse med årgang 2016, har Poggio di Sottos Riserva fået 100 point, mens Biondi-Santis er den eneste ud af de 79 vurderede vine, der har fået 99 point.

For Vinous topper Le Potazzines Brunello di Montalcino Riserva årgang 2015 med 99 point skarpt efterfulgt af Biondi-Santis med 97 point. Ingen vine har her fået 98 point.

Dette manifesterer ikke blot, at 2015 Biondi-Santi Brunello di Montalcino Riserva ifølge Wine Advocate er den største Riserva fra denne mastodont-årgang, men også, at Biondi-Santi hører til helt i toppen.

2015-Biondi-Santi-Riserva-800x600.jpg

Hvordan performer Biondi-Santi Riserva?

I oktober 2022 havde vi for første gang fornøjelsen af at tilbyde denne vin til investering. Dengang kostede den € 400*, hvilket den også gør i dag. Dette er ikke overraskende, da der med en vin af denne karakter skal forventes lidt ”tilløb” – dog skulle det mærkeligt være, at prisen præcis på denne ikke skulle flytte sig.

Ifølge Liv-ex har de seneste 10 årgange, der har været på markedet i minimum fem år, over de seneste fem år i gennemsnit givet et afkast på 65,5 %, hvilket svarer til 10,6 % i gennemsnitligt årligt afkast i perioden.

Dette kan i sig selv karakteriseres som en god case, men fremtiden for Biondi-Santi ser særdeles spændende ud.

*Pris pr. flaske, ex. told, afgift og moms, i hele kasser og perfekt stand

Brand-power og en ejer med vilje og ressourcer

Biondi-Santi formåede i 2020 at entrere Liv-exs Power 100-liste, der er et forsøg på en holistisk opgørelse over verdens mest eftertragtede vine målt på forskellige parametre som prisudvikling, omsætning i værdi og volumen, overordnet brand-value mm. I seneste liste fra 2022 er Biondi-Santi dog røget ud af top 100, hvilket dog ikke bør ses som et faresignal – Biondi-Santi er flankeret af producenter som Solaia, Emmanuel Rouget, Beychevelle og Clos de Tart, som ligeledes blev skubbet ud af top 100 i 2022-listen. At være på listen og ligge lige på grænsen vidner blot om, at producenten spiller i den ultimative superliga – ikke blot med vinkenderens anseelse, men også kommercielt.

Hertil kommer det, at det familieejede konsortium, EPI, I 2016 overtog aktiemajoriteten i Biondi-Santi. Udover ejerskab over flere luksusrelaterede brands ejer EPI også Charles Heidsick Champagne, Piper-Heidsick Champagne, Rare Champagne, Chateau La Verreie, Rhone-negocianten Tardieu-Laurent m.fl. Men vigtigst; EPI er styret af den 45-årige Christopher Descours, der har overtaget fra sin bedstefar, som skabte gruppen. Christopher Descours har en fortid i finansverden, og han er sulten. Læs mere om EPI her.

Et tegn på at man har vilje til at skubbe Biondi-Santi fremad, og at Biondi-Santi ”er noget” viste sig også, da det italienske herrelandshold i fodbold skulle fejre EM-sejren i 2021. Her blev der, blandt mange gode italienske alternativer, serveret Biondi-Santi.

De italienske vine er attraktive og kriseresistente

Som vi tidligere har berettet om, har de tumultariske tilstande på verdensmarkedet med krig i Europa og kraftige rentestigninger også påvirket vinpriserne. Nogle vine har oplevet mindre korrektioner, mens nogle stagnerer. Men kigger vi på det seneste år, har de italienske vine faktisk outperformet det brede marked ganske betragteligt.

Men italiensk vin har ikke kun været en defensiv kategori, der performer godt i stormvejr. I følgende diagram ser du afkast på henholdsvis Liv-exs indeks Italy 100 og Fine Wine 1000 på henholdsvis et, to og fem år:

Biondi landscape.png Kilde: Liv-ex

Hvis du vil læse mere om, hvordan fremtiden ser ud for investering i italiensk vin og ikke mindst se hvordan, de har klaret sig i svære tider, kan du læse nærmere i vores dybdegående analyse: Investering i italiensk vin: Hvordan ser fremtiden ud?

RareWine Invest mener

Biondi-Santi har en lang og rig historie, men har først i løbet af de seneste 10-15 år for alvor lagt sig ud i overhalingsbanen på vej mod toppen. EPI, der ejer Biondi-Santi har både vilje og kræfter til at skubbe Biondi-Santi frem i første række.

De historiske afkast bekræfter casen, mens det store potentiale ligger i fremtiden. Vi har længe advokeret for investering i italiensk vin – her har vi at gøre med det ultimative Brunello di Montalcino fra en af historiens største Brunello-årgange.

Hertil har du fortsat muligheden for at komme ind, før prisen har flyttet sig. Nu har årgang 2016 afløst som den seneste årgang på markedet, og alle faktorer er således til stede for at prisen kan stige.

Man har navnet, man har historien og man har produktet – nu er der kun én vej for Biondi-Santi, og det er mod stjernerne.

Invester i 2015 Biondi-Santi Brunello di Montalcino Riserva

Kontakt os via kontaktformularen nederst på siden, hvis du vil høre mere om dine muligheder for investering, eller bestil vinene direkte igennem formularen.

ÅRGANGVINVOLPAKNINGPRIS/FL.*
2015Biondi-Santi Brunello di Montalcino Riserva750OWC3€ 400
*Alle priser er i EUR ex. told, afgift og moms ved levering til toldoplag. Priser inkl. told, afgift og moms sendes på forespørgsel. Vinene sælges kun i hele kasser, medmindre andet er angivet og prisen er pr. flaske. Mindste ordrestørrelse € 2.500. Forudsætter en samlet portefølje på min. € 10.000 (75.000 kr.). Prisen på disse vine kan have ændret sig siden udgivelsen af denne artikel. Der tages forbehold for fejl.

Bliv kontaktet af RareWine Invest

Udfyld formularen, så kontakter vi dig hurtigst muligt - ganske uforpligtende naturligvis.