Investeringstips - Bordeaux - 21. december 2023

2015 Petrus | Vinperfektion med 2 x 100 point

Bordeaux is back, og priskorrektioner tilbyder favorabel investeringsentre til en af verdens mest ikoniske vine.

“But, with the devil in all the many details that are involved in the pursuit of wine perfection, if anyone has that devil by the horns, it is this incredibly talented young winemaker.”,

- Wine Advocate

Den talentfulde unge vinmager, der her refereres til, er vinmageren bag ikoniske Petrus. Og citatet falder i Wine Advocates anmeldelse af 2015 Petrus, der med sine 100 point repræsenterer netop vinperfektion. Petrus er en bucket list-vin for alle connaisseurs, og årgang 2015 repræsenterer noget af det bedste Petrus i dette årtusinde.

12 gange har Petrus fået 100 point af Wine Advocate, hvilket blot cementerer, hvor sejt Petrus faktisk er. Men det hører til sjældenhederne, at to vinkritikere tildeler de perfekte trecifrede point til en og samme vin. Det er tilfældet med 2015 Petrus.

På samme tid tilbyder det nuværende marked en ekstremt interessant mulighed for vininvestorer… Læs med her.

Bordeaux is back

Ingen kan på dette tidspunkt være i tvivl om, at forskellige faktorer på verdensplan har kreeret et turbulent marked. Og det har betydet, at vi også i vinenes verden lige nu står midt i en korrektion. Liv-ex har for nyligt offentliggjort deres famøse Power 100-liste, der kronologisk lister de 100 vinbrands, der det seneste år har performet bedst målt på blandet andet handelsværdi og handlet volumen.

I årets rapport fremhæves ”Flight to Quality”, som henviser til, når en investor begynder at flytte sin aktivallokering væk fra risikable investeringer og over i de mere sikre – eksempelvis fra aktier til obligationer. I vinens verden betyder det, at flere samlere flyttede deres fokus henimod vine af høj kvalitet – enten på brand-niveau eller på årgang. Det betyder også, at Bordeaux er den region, der har fået flest nye Liv-ex Power-100 repræsentanter på listen i 2023.

Og ifølge Liv-ex er Bordeaux den helt naturlige vinder her. Det repræsenterer det mindst risikable marked, der findes. Det er det bedst forståede, og samlere ved, hvad de kan forvente af Bordeaux-vine.

2015 Petrus 2015 Petrus - 2 x 100 point

Petrus – et fyrtårn i Pomerol. Et ikon i hele verden

Når det kommer til Bordeaux, tager især Pomerol stor anpart i at agere arena for nogle af områdets – ja faktisk hele verden – absolut bedste vine. I Pomerol hører nemlig både Le Pin, Chateau Latour og Petrus hjemme. Og særligt sidstnævnte har erobret hele verden. Og selvom vores anbefaling hos RareWine Invest sjældent omfatter Bordeaux-vine, er der altid undtagelser.

Petrus er sådan en undtagelse.

Selvom Petrus' rødder strækker sig tilbage til 1750, hvor Château Gazin solgte nogle vinmarker til ejendommen, var det først i 1878, at Petrus og Pomerol for alvor trådte ind i rampelyset, da Petrus forfinede sig til guldstatus ved verdensudstillingen i Paris.

Frem til 1929 tilhørte ejendommen familien Arnaud, men de besluttede at sælge Petrus til Madame Edmond Loubat. Hun var allerede ejer af mindre ejendomme i Pomerol og Libournes fineste restaurant. Omkring slutningen af Anden Verdenskrig indgik Loubat en aftale med Jean-Pierre Moueix om at bistå med distribution og produktion af vinene.

Loubat var ikke blot en kvalitetsbevidst vinmager; hun var også usædvanligt visionær. Hun var fast overbevist om, at Petrus besad de egenskaber, der krævedes for at tilhøre eliten blandt Frankrigs vine – og det ville hun bevise for verden. Ved kroningen af Dronning Elisabeth II sendte hun endda en kasse Petrus til Buckingham Palace, hvilket siges at have imponeret monarken stort.

Efter Madame Loubats bortgang overtog hendes niece kortvarigt styringen af ejendommen, men i 1964 blev Moueix ejer af Petrus. Hvis Moueix-navnet lyder bekendt, kan det meget vel skyldes, at Christian Moueix (søn af Jean-Pierre) senere grundlagde den verdensberømte Dominus Estate i Napa Valley. Moueix-familien ejer stadig majoriteten af Petrus, selvom de i 2016 solgte 20% af ejendommen til den colombianske investor Alejandro Santo Domingo for den betydelige sum af 200 millioner euro.

Petrus figurerer i dag blandt verdens mest eftertragtede vinbrands. Og det gør de selvsagt, fordi leverer vin af konsekvent høj kvalitet. Der produceres desuden kun i omegn af 30.000 flasker Petrus pr. årgang. Og 30.000 flasker rækker ikke langt på et Petrus-hungrende marked.

2015 Petrus: to gange tre cifre cementerer perfektion

Selvom Petrus har opnået stjernestatus på grund af konsekvent høj kvalitet, er der alligevel årgange, der skiller sig ud fra de andre. Og sådan en årgang er 2015. Wine Advocate tildeler 100 point, og det samme gør Vinous. James Suckling tildeler 98+ point, hvorfor den endelige score på tværs af de tre kritikeres bedømmelse er 99,3 point.

I dette årtusinde lander den dermed på samme høje niveau som årgang 2010 og 2018, om end det lille ’+’ fra James Suckling placerer 2015 et mulehår foran de andre. 2020 tager podiets øverste plads. Her er det dog værd at have for øje, at både Antonio Galloni og Neal Martin fra Vinous har smagt og vurderet 2020 Petrus på samme tid. Galloni giver 100 point, mens Martin giver 98 point. Ovenstående øverste placering på podiet er dermed forudsat de 100 point, mens podiepladsen ville gå til 2015, hvis de 98 point dominerede.

Placering på podietop eller ej: Det er en absolut sjældenhed, at en vin modtager to gange tre cifrede point. Og med et drikkevindue (Wine Advocate) på 2024-2058 har 2015 Petrus et meget langt liv foran sig, hvorfor også vinelskere om 30 år kan nyde godt af kvaliteten – hvis der da er mere tilbage.

Billede1.png (2)

Priskorrektioner tilbyder unik investeringsmulighed

Grunden til Bordeaux ikke ofte finder vej til vores investeringsanbefalinger har intet med kvalitet at gøre. Der findes ekstremt høj kvalitet i Bordeaux, men priserne har også længe matchet den høje kvalitet. De store Bordeaux-vine har ikke ry for at være de største kursraketter, men som første afsnit i denne artikel også beretter, er Bordeaux synonymt med stabilitet – også i krisetid.

Priskorrektioner har været overskriften på vinmarkedet på det seneste, og det afspejler sig selvsagt i data. Ifølge Liv-ex har de seneste ti årgange* Petrus, der har været på markedet i fem år, over de seneste fem år i gennemsnit givet et afkast på 28%. Den vågne læser vil notere, at det ikke er et bemærkelsesværdigt afkast. Men faktisk afspejler dette afkast blot den midlertidige situation på vinmarkedet, vi har set de seneste måneder – et såkaldt bump på vejen.

Tilbage i september var det selvsamme afkast på de selvsamme vine nemlig på 40,8%, hvilket svarer til et gennemsnitligt årligt afkast på 7%. På den lange bane, hvilken altid er den tidshorisont, vi anbefaler til investering, viser Petrus således stabilitet. Og de nuværende afkast skal således ikke agerer repræsentant for Petrus generelt – men til gengæld tilbyder priskorrektionerne en fordelagtig indgang til investering.

Tilbage i Oktober 2023 blev 2015 Petrus nemlig vurderet til €4.100 af RareWine Trading. Priskorrektionerne har dog betydet, at din pris lige nu er €3.800. Desuden er det billigste tilbud på 2015 Petrus på wine-searcher.com lige nu er 14 % højere end den pris, du får her.

Læg hertil, at både 2009 og 2010 Petrus har haft lidt længere tid i markedet, og de får begge 100 point af Wine Advocate, mens 2009 må lade sig nøje med 99 point fra Vinous, hvorfor den på tværs af scores fra de tre kritikere befinder sig lige efter både 2010 og 2015 Petrus. Ifølge wine-searcher.com er gennemsnitsprisen på 2010 Petrus på ti år steget 84%, mens tallet for 2009 Petrus er 80%.

Petrus skriver sig således ind i Bordeaux stabilitetsnarrativ.

*Årgang 2008-2017

RareWine Invest mener

Det hører til sjældenhederne, at vi overhovedet kan tilbyde Petrus til investering, og når en årgang tilmed er flankeret af intet mindre en 2 x 100 points-ratings, er der mere end almindelig rift om de eksisterende mængder. Så ikonisk er Petrus bare – og kun 4 investorer har mulighed for at sikre sig minimumsinvesteringen i ikoniske årgang 2015 Petrus.

100 point går aldrig af mode, og slet ikke når de akkompagneres af et bucket list-brand som Petrus. Drikkevinduet her fordrer desuden lagring i mange, mange år, så også fremtidens vinelskere- og vininvestorer kan få glæde af de 2 x 100 point.

Bordeaux viser sig robust i krisetid, og Petrus er en af Bordeaux’ absolut mest ikoniske vine. Spørgsmålet er blot, hvor længe der bliver ved med at være 2015 Petrus tilgængelig i markedet. Tror du på et af de største ikoner fra Bordeaux, og tror du på, at vindene på verdensmarkedet igen vender, er det noget for dig. Vi forventer stor rift om denne sjældne mulighed, hvorfor det som altid er først til mølle.

Invester i 2015 Petrus

Kontakt os via kontaktformularen nederst på siden, hvis du vil høre mere om dine muligheder for investering, eller bestil vinene direkte igennem formularen.

ÅRGANGVINVOLPAKNINGPRIS/FL.*
2015Petrus750OWC3€ 3.800
*Alle priser er i EUR ex. told, afgift og moms ved levering til toldoplag. Priser inkl. told, afgift og moms sendes på forespørgsel. Vinene sælges kun i hele kasser, medmindre andet er angivet og prisen er pr. flaske. Mindste ordrestørrelse € 2.500. Forudsætter en samlet portefølje på min. € 10.000 (75.000 kr.). Prisen på disse vine kan have ændret sig siden udgivelsen af denne artikel. Der tages forbehold for fejl.

Bliv kontaktet af RareWine Invest

Udfyld formularen, så kontakter vi dig hurtigst muligt - ganske uforpligtende naturligvis.