Investeringstips - Bourgogne - 30. marts 2023

Bourgogne grand cru – 2020 Frederic Esmonin Ruchottes-Chambertin synes for billig

Efterspørgslen på Bourgogne stiger. Udbuddet reduceres tilsvarende. Derfor er det uhørt, at du stadig kan få grand cru til € 110 – men det kan du her.

€ 110 for bourgogne grand cru er en sjældenhed. Men der er altså det, denne 2020 Frederic Esmonin Ruchottes-Chambertin koster, og det er tvivlsomt, om du overhovedet kan få grand cru, der koster mindre. På samme tid stiger efterspørgslen på bourgogne. Og udbuddet reduceres gradvist. Kvaliteten her matcher desuden naboernes, hvis Ruchottes-Chambertin koster markant mere…

Doimaine Frederic Esmonin er stadig relativt ukendt i den globale vinverden – men bestemt ikke i Bourgogne, hvor de betragtes som nogle af de mest lovende producenter. Dyk ned i potentialet her.

Domaine Frederic Esmonin: En lovende Bourgogne-perle

I flere generationer har Domaine Frederic Esmonin dyrket vinmarker i Gevrey-Chambertin. Og i generationer har de solgt deres frugt fra 6,45 hektar marker til domæner som Drouhin, Jadot og Leroy – og faktisk forlyder det, at nogle af Leroys mest berømte vine fra 1950’erne er lavet på druer fra Domaine Frederic Esmonin.  

Først i 1988 begyndte de at markedsføre deres egne vine, og de har en fordel i at have adgang til nogle fantastiske grand cru marker som Ruchottes-Chambertin, Mazis-Chambertin, Chambertin Clos de Beze, Bonnes-Mares og Chambertin.

I dag styres domænet af Frederic, hans far André og hans mor Michele, og de betragtes som en af de mest lovende producenter i Bourgogne. De praktiserer lutte raisonnée, som betyder, at der ikke må anvendes hverken kemikalier eller tilsætningsstoffer i produktionen. Denne praksis er rodfæstet i en ekstremt stor respekt for miljøet og i en filosofi om, at de bedste vine kræver de bedste druer. Derfor har Domaine Frederic Esmonin brugt årtier på at optimere sine marker. Men er druerne gode nok til Leroy, synes kvaliteten for længst at have nået et fremragende niveau.

Vinen, der er tilgængelig i dette investeringstip, kommer fra den 3,3 hektar grand cru-mark Ruchottes-Chambertin, som er den næstmindste grand cru i Gevrey-Chambertin. Her råder Domaine Frederic Esmonin over 0,5 hektar tilplantet med vinstokke, der er mere end 50 år gamle. Herfra må de maksimalt producere lige i underkanten af 2.500 flasker.

Der er ikke noget, der hedder billigt grand cru Bourgogne, men….

Burghound er den eneste, der kontinuerligt har smagt sig igennem næsten samtlige årgange Ruchottes-Chambertin fra Domaine Frederic Esmonin, hvorfor det kun giver mening at medtage hans vurdering i dette investeringstip. Han giver 2020 Frederic Esmonin 93 point, hvilket er det højeste, han nogensinde har tildelt husets Ruchottes-Chambertin.

Foruden Frederic Esmonin, huserer Armand Rousseau og Mugneret Gibourg også på Ruchottes-Chambertin, og de regnes for at være topproducenterne netop her. Burghound tildeler deres 2020 Ruchottes-Chambertin henholdsvis 93-96 point og 90 point.

Faktum er blot, at skal du have fat i en 2020 Armand Rousseau Ruchottes-Chambertin skal du minimum af med € 1400. Og hvis du vil have en 2020 Georges Mugneret Gibourg, er prisen endnu højere. 2020 Frederic Esmonin koster kun € 110. Og selvom, der selvsagt er flere faktorer, der spiller ind i værdisætningen af vin, synes det uhørt, at vine fra samme mark i samme pointlag skal variere så meget i pris – og Georges Mugneret Gibourg er endda lavere vurderet end Frederic Esmonin.

Så nej – der findes ikke billig grand cru, men dette synes alt for billigt.

Overnight fame – vi har set det før

I dag ville vi ikke lave en sammenligning mellem Domaine Arnoux-Lachaux og Domaine Frederic Esmonin. Priserne på Domaine Arnoux-Lachaux’ vine er på tværs af hele produktporteføljen eksploderet og i flere tilfælde tidoblet de seneste år. Domaine Arnoux-Lachaux var ligesom Frederic Esmonin anerkendt i Bourgogne for at vin i verdensklasse – den globale vinverden havde bare ikke opdaget det endnu.

Pludseligt begyndte det at rygtes, at du hos Domaine Arnoux-Lachaux kunne få verdensklasse vin til uhørt lave priser. Og over en ganske kort periode voksede det globale kendskab til Arnoux-Lachuax som en steppebrand, og over de kommende år tog priserne på himmelflugt.

Et eksempel er Domaine Arnoux Lachaux’ 2017 Clos Vougeot grand cru, der også har fået 93 point af Burghound. Tilbage i starten af 2021 kunne du købe denne for i omegnen af € 200. I dag koster den i omegnen af € 1000.

I dag ville vi ikke lave en direkte sammenligning mellem Domaine Arnoux Lachaux og Domaine Frederic Esmonin – men for blot to år siden ville vi.

Massiv efterspørgsel og mangel på bourgogne

Producenterne i Bourgogne vælger i stigende grad kvalitet frem for kvantitet, og det kan mærkes på den samlede produktion, som har en stødt faldende tendens. På samme tid er efterspørgslen på bourgogne ifølge Liv-ex kun steget.

Liv ex rapporter om, at den samlede andel af bourgognevin (målt på værdi) i 2010 var 1%. I 2022 var den 26,2 %. Til sammenligning var andelen af Bordeaux 34,5 % og Champagne 13,7 % i 2022. Det er næppe realistisk, at samme scenarie udspiller sig igen de næste 10 år, men status quo og reduceret løbede udbud tilbyder en attraktiv scene for vininvestoren.

Som et resultat af ovenstående er priserne på bourgognevin steget markant de senere år, hvorfor det også synes uhørt, at en 2020 grand cru med flotte point kan koste en brøkdel af det, naboerne koster.

Og her er der endnu et faktum, der er værd at have med. For i løbet af året frigiver bourgogne-producenterne deres 2021-årgang, og overskriften for denne er i meget høj grad ”first come, first served”, fordi sjældenhed er en absolut selvfølge. Der forventes frigivelsespriser 25 % over normalen, og det betyder, at mange forbrugere forventes at søge kvalitet i tidligere årgange, hvor prisen stadig er til at betale.

Læs meget mere om 2021-årgangen i Bourgogne: 2021 Bourgogne – Sjældenhed er en selvfølge

RareWine Invest mener

Dette er en investering i Bourgogne grand cru. Du finder nemlig næppe bourgogne grand cru, der koster mindre end € 110. Og hvis du gør, vil det være en ekstrem sjældenhed. Udbyttet på de bedste bourgognevine reduceres gradvis, og efterspørgslen øges tilsvarende – derfor vil vi til enhver tid anbefale denne kategori til investering. Og 2020 Frederic Esmonin Ruchottes-Chambertin kommer tilmed med flotte point og et meget lavt udbytte.

Tror du på fremtiden for bourgogne grand cru, er dette en fordelagtig mulighed for at komme med. For nej, der findes ikke billig grand cru, men denne synes alt, alt for billig. Denne har desuden mange år i sig nu. Invester, lad ligge, og følg med i, hvordan bourgognemarkedet udvikler sig de kommende år. Meget tyder i hvert fald på, at det ulige forhold mellem udbytte og efterspørgsel skaber interessante muligheder for investoren.

Invester i 2020 Frederic Esmonin Ruchottes-Chambertin

Kontakt os via kontaktformularen nederst på siden, hvis du vil høre mere om dine muligheder for investering, eller bestil vinene direkte igennem formularen.

ÅRGANGVINVOLPAKNINGPRIS/FL.*
2020Frederic Esmonin Ruchottes-Chambertin750OC12€ 110
*Alle priser er i EUR ex. told, afgift og moms ved levering til toldoplag. Priser inkl. told, afgift og moms sendes på forespørgsel. Vinene sælges kun i hele kasser, medmindre andet er angivet og prisen er pr. flaske. Mindste ordrestørrelse € 2.500. Forudsætter en samlet portefølje på min. € 10.000 (75.000 kr.). Prisen på disse vine kan have ændret sig siden udgivelsen af denne artikel. Der tages forbehold for fejl.

Bliv kontaktet af RareWine Invest

Udfyld formularen, så kontakter vi dig hurtigst muligt - ganske uforpligtende naturligvis.