Artikler - RareWine Academy

De famøse vine fra Domaine Arnoux-Lachaux

At opnå succes på verdens vinscene kræver talent og de helt rette parceller. Arnoux-Lachaux har arbejdsplads på nogle af Bourgognes allerbedste. Dyk ned i dem lige her.

Domaine Arnoux-Lachaux har på meget kort tid opnået det, få domæner opnår på et helt liv. Æren kan tilskrives Charles Lachaux, som har revolutioneret domænets tilgang til vinfremstilling – særligt i domænets marker. Siden han overtog roret hos sine forfædres domæne, er verdensberømmelsen kommet helt nær. Charles Lachaux er en pionér i Bourgogne, men han kunne selvfølgelig ikke skabe revolution uden arbejdsplads.

Følgende vil give et indblik i domænets parceller på mange fantastiske marker i Bourgogne – pladsen er bare ofte trang, og udbyttet er allerede ved udgangspunkt meget lavt.

Grand Cru

Romanée-Saint-Vivant

Med 90 år gamle vinstokke fordelt på blot 0,34 hektar, råder Arnoux-Lachaux over noget helt unikt på Romanée-Saint-Vivant, der ligger blot 50 meter fra den berømte Romanée-Conti-mark i Vosne-Romanée. Og for at skåne de værdifulde, gamle vinstokke, benyttes der hest, når der pløjes.

Romanée-Saint-Vivant-marken har et areal på 9,4 hektar, hvoraf Domaine de la Romanée Conti er største markbesidder med hele 5,29 hektar. Også Domaine Leroy og Domaine Dujac laver fantastiske vine herfra, og Arnoux-Lachaux’s Romanée-Saint-Vivant høster mere og mere anerkendelse, hvilket berettiger ham omtale blandt de allerbedste. 

Latricières-Chambertin

I Gevrey-Chambertin er der ni marker med grand cru-klassifikation, og Latricéres-Chambertin er en af dem. Den har placering lige syd for den berømte Chambertin-mark – lige over Mazoyéres-Chambertin, og det er ikke hvem som helst, der huserer netop her. Domaine Faiveley, Domaine Trapet og Domaine Leroy opererer og udøver vinmagi på denne mark.

På Latriciéres-Chambertin råder Arnoux-Lachaux over sparsomme 0,53 hektar erhvervet i 2008 fordelt på to parceller. Disse har hjemme i den øverste del af appellationen, hvor solen har fri passage og omkringliggende skov holder vinden på behørig afstand. Alderen på vinstokkene er henholdsvis 25 år og +65 år.

Echézeaux Les Rouge

Echézeaux er en meget stor og meget kompleks grand cru-mark på 35,3 hektar i Vosne-Romanée fragmenteret i mere end 250 plots fordelt mellem mere end 50 domæner. Druerne til Arnoux-Lachaux’ Echézeaux Les Rouge kommer fra et climat, der ligger midt på Echézeaux-skråningen. Marken er inddelt i 11 såkaldte climater, hvoraf en har navnet Les Rouges du Bas. Og det er på dette climat, Arnoux-Lachaux råder over 0,8 hektar tilplantet med vinstokke, der er mere end 80 år gamle.

Clos de Vougeot, Quartier de Marei Haut

Vougeot er en Bourgogne-kommune, hvor en stor grand-cru-mark stort set dækker hele området med sine 50 hektar. Fordi marken er så stor, sender flere end 80 producenter en Clos de Vougeot på markedet, og Arnoux-Lachaux er en af dem. De råder over små 0,45 hektar, hvorfor de maksimalt må producere 2.100 flasker pr. årgang, og det er nærmest utænkeligt, at Charles Lachaux producerer det maksimalt tilladte.

Arnoux-Lachaux Nuits-Saint-Georges Arnoux-Lachaux Nuits-Saint-Georges

Premier Crus

Nuits-Saint-Georges Les Procés

Les Procés er en meget lille premier cru vinmark på den sydlige del af Nuits-Saint-Georges-appellationen. Den er i alt kun 1,3 hektar, hvilket vanskeliggør vinfremstillingen en smule – særligt når to producenter skal dele det sparsomme albuerum. Joseph Drouhin opererer her, og Arnoux-Lachaux råder over 0,7 hektar, hvilket maksimalt resulterer i en produktion på 4.200 flasker pr. årgang.

Nuits-Saint-Georges Clos des Corvées Pagets

Clos des Corvées Pagets er en premier cru mark i Nuits-Saint-Geroges, og den er faktisk en af tre underafdelinger på den større mark: Aux Corvées. Her råder Arnoux-Lachaux over 0,55 hektar, hvilket maksimalt kan tillade en produktion på 3.200 flasker pr. årgang. Det er dog før set, at Arnoux-Lachaux kun har haft et udbytte på 19 hl/hk på Corvées Pagets, hvilket giver en årlig produktion på cirka 1.400 flasker.

”Corvée” betyder ulønnet arbejde, som påtvinges tjenere af jordherrerne. Det er et levn fra det før-revolutionære Frankrig, og jordherrerne brugte særligt denne ret i høsttiden, hvor der var behov for ekstra mandskab. Det er ikke helt entydigt, hvad ”Pagets” referere til, man det kunne være en henvisning til det franske ord ”payee”, der betyder ”betalt”. Noget tyder altså på, at man på denne del af Corvées-marken fik betating for sit arbejde.

I dag er der i hvert fald ikke tjenere i markerne. Og ifølge Charles Lachaux er hans hjælpere i vinmarkerne ikke bare arbejdere – de er engagerede og ladet med energi. De er et team, der får tingene til at ske: Vinene skal nemlig repræsentere den gejst og sjæl, holdet i markerne har lagt i processen med at skabe dem.

Arnoux Lachaux skaber her en premier cru fra 70 år gamle vinstokke på Corvées Pagets, og han og hans team bliver heldigvis både betalt og anerkendt for deres hårde og dedikerede arbejde i marken.

Vosne-Romanée les Chaumes

Med 6,6 hektar kan Les Chaumes betegnes som en af de større premier cru-marker i Bourgogne, hvilket også betyder, at flere kan få glæde af vinene, der kommer fra netop denne mark. Dette er dog (selvfølgelig) ikke tilfældet med Arnoux-Lachaux’ Les Chaumes. Lachaux ejer nemlig kun 0,74 hektar her, hvilket tillader en produktion på maksimalt 4.400 flakser pr. årgang.

Les Chaumes betegnes af mange som en mark, der i de bedste årgange kan komme helt op i grand cru-niveau, og Arnoux-Lachaux vine herfra er på meget kort tid blevet ekstremt eftertragtede, hvilket dog er tilfældet ved alt, den dristige Charles Lachaux rør ved.

Vosne-Romanée Cru les Suchots

Denne vinmark putter sig mellem Romanée-Saint-Vivant og Richebourg mod syd og Echézeaux mod nord. Fra kun 0,43 hektar producerer Arnous Lachaux premier cru vin fra vinstokke, der er mellem 60 og 70 år gamle. Les Suchots måler i alt 13 hektar, og netop fordi den ligger blandt Grand Cru-marker, har mange sat spørgsmålstegn ved, hvorfor den ikke også modtog Grand Cru-klassifikation i 1936 – der er dog adskillige, der mener, at netop Les Suchots burde få den højeste rangering.

Vosne-Romanée Aux Reignots

Arnoux-Lachaux’ besiddelse på Aux Reignots er et godt eksempel på, hvordan de arbejder i marken. Her råder de over 0,20 hektar, og de er alle håndteret 100 procent biodynamisk. Det betyder, at udbyttet her er ekstremt lavt. De forsøger at få et udbytte på 25 hl/hektar. Men i 2019 var udbyttet 18 hl/hektar, mens det i 2021 var helt nede på 13 hl/hektar, hvoraf sidstnævnte kun giver et udbytte på 347 flasker.

Village-appellaitioner

På kort tid er Arnoux-Lachaux’ popularitet eksploderet, hvilket også betyder, at der er stor efterspørgsel på deres vine – uanset klassifikation. Foruden grand- og premier cru har Arnoux-Lachaux også vine i deres sortiment med village-klassifikation, der på dansk kan oversættes til kommune-klassifikation. Disse er vine lavet på druer fra forskellige marker i en og samme kommune. 

Chambolle-Musigny

Arnoux-Lachaux laver en village-vin fra Chambolle-Musigny. Denne vil laves på et blend fra fem forskellige lokationer, der alle befinder sig i toppen af Chambolles skråninger. Vinstokkene har en gennemsnitsalder på 45 år, og Lachaux råder over sammenlagt 1,62 hektar.

Nuits-Saint-Georges

Også i Nuits-Saint-Georges producerer Lachaux en village-vin fra 1,42 hektar fordelt på syv forskellige vinmarker i det nordlige Nuits-Saint-Georges. Her har vinstokkene en gennemsnitsalder på 50 år.

Nuits-Saint-Georges Les Poisets

Les Poisets ligger under Nuits-Saint-Georges Les Cailles. Her laver Arnoux-Lachaux en cuvée fra 0,7 hektar fra 60 år gamle vinstokke.

Vosne-Romanée:

Dette Vosne-Romanée blend er lavet fra vinmarkerne: Les Saules, Les Bossières og Les Communes, hvor Lachaux i alt råder over 0,57 hektar. Gennemsnitsalderen på vinstokkene er her 50 år.

Vosne-Romanée Hautes Maizières

På Les Maizières vinmarken råder Lachaux over 0,6 hektar, og marken er ikke ret meget større end det. Aldersgennemsnittet på vinstokkene her er omkring 40 år. 

Bourgogne Pinot Fin

Sidst, men bestemt ikke mindst, har Arnoux-Lachaux en Bourgogne rouge lavet fra marker i henholdsvis Chambolle-Musigny, Vosne-Romanee og Nuits-Saint-Georges. Pinot Fin er et sjældent syn i dag, men det er ældre vinstokke, som pinot noir faktisk er efterkommer af. Den er efter sigende vanskelig at arbejde med, men det passer perfekt ind i Charles Lachaux tilgang til vinfremstilling.

En af de bedste arbejdspladser i verden

Der bliver skabt helt fantastiske vine i hele verden, men der er områder, der adskiller sig fra resten. Sådan et område er Bourgogne, hvor Arnoux-Lachaux råder over arbejdsplads på ovenstående marker. Fra en af de bedste arbejdspladser i verden har Charles Lachaux for alvor har opnået berømmelse – både i og uden for Bourgogne. Og det skyldes selvsagt formidable arbejdsforhold.

Men det skyldes også en revolutionerende tilgang til arbejdet i marken. Læs det store portræt om Domaine Arnoux Lachaux og særligt Charles Lachaux lige her.

Bliv kontaktet af RareWine Invest

Udfyld formularen, så kontakter vi dig hurtigst muligt - ganske uforpligtende naturligvis.