Investeringstips - Champagne - 7. november 2023

Egly-Ouriet: Én af kun seks 2008 champagner med 100 Parker-point nu tilgængelig

Sammen med Selosse pionerede Egly-Ouriet i Champagne og er spydspids for grower-bevægelsen. Men prisen afspejler ikke formatet.

Hører du til dem, der ser spændende potentiale i Champagne, kender Ambonnay og får gåsehud af navnet ”Selosse”, er dette til dig. Dette er nemlig ikke blot første gang, vi her har mulighed for at tilbyde denne champagneperle til investering, men en af de der champagnemuligheder, der for alvor skiller sig ud.

Egly-Ouriet pionerede Champagne sammen med Selosse

Champagne Egly-Ouriet er et familieejet champagnehus, der er dybt forankret i den rige jord i Ambonnay – en af Champagne-regionens mest berømte Grand Cru-landsbyer. Egly-Ouriet blev grundlagt i 1945 af Michel Egly, men drives i dag af sønnen, Francis Egly, der i dag har mere end 30 års erfaring i spidsen for familiens champagneproduktion.

Historien om Egly-Ouriet er en fortælling om jordforbindelse og respekt for tradition, kombineret med en innovativ ånd. Fra de tidlige dage, hvor familien dyrkede druer og solgte dem til større Champagne-huse, tog Egly-Ouriet skridtet til at blive en "récoltant-manipulant", hvilket betyder, at de dyrker deres egne druer og producerer deres egen Champagne under eget navn – noget, der i dag populært kaldes ”grower champagne”. Dette skifte skete under ledelse af Francis' far, Michel Egly, i 1960'erne og 1970'erne, og det har banet vejen for, at Egly-Ouriet kunne blive en af de mest respekterede producenter af grower champagne.

Familien Egly var på mange måder forud for sin tid og har haft et visionært syn på champagneproduktion. Foruden stor modstand mod brug af pesticider og et valg om at holde fast i vinificering i egefadde, fremfor ståltanke – pesticider og ståltanke, der i øvrigt ellers var og er stærkt udbredt og generelt accepteret. Men mest interessant er det, at Egly som en blandt ganske få producenter afviste, at der skulle spredes ”boues de ville” på deres marker. I 70’erne og 80’erne var det hyppigt brugt, at urbant affald blev brugt i vinmarker som gødning, hvorfor der i dag på mange af de bedste og største marker i Champagne kan findes rester af glas, plastik og metal fra denne ordning. Det skulle Michel Egly ikke have noget af på sine marker.

Styrken og berømmelsen i Egly-Ouriets vine ligger i dag i Francis' tilgang, der er præget af en næsten manisk opmærksomhed på detaljer, fra omhyggelig håndtering af vinmarkerne, der dyrkes med biodynamiske metoder, til præcisionen i kælderen, hvor intet overlades til tilfældighederne.

Egly-Ouiret krediteres i dag som en af grower-bevægelsens pionerer, der uafhængigt men sideløbende med Anselme Selosse afsøgte og fulgte mange af de samme idéer og tiltag fra den tid. I dag står grower champagne fra eksempelvis Selosse og Egly-Ouriet som fyrtårne i Champagne, der hædrer nogle af de samme dyder, man kender fra Bourgogne, og som har formået at skabe Champagne af samme eksklusive karakter med et sublimt højt niveau.

Egly-Ouritet-harvest-800x800.jpg Høst hos Egly-Ouriet i Ambonnay

Stor hæder til årgang 2008

Med første kritiker-anmeldte årgang, 1989, Egly-Ouriets Grand Cru Millesime, husets flagskibs årgangschampagne, har vi her ikke at gøre med en historisk cuvée, men til gengæld en, der har trukket opmærksomhed. Årgang 2008, som dette investeringstip omhandler, har fået 95 point af Richard Juhlin, 96 af Vinous og de perfekte 100 point af Wine Advocate. Dette var første gang Egly-Ouriet har modtaget 100 Parker-point, men har 2 x 99 point (2002 + 2012) i bagagen, samt endnu en 100 point-score til den seneste årgang – nemlig årgang 2013.

Uenigheden mellem de tre væsentligste kritikeres opfattelse af årgang 2008 er i øjenfaldende, men her er det ligeledes i øjenfaldende at Wine Advocates champagneekspert, William Kelley, har smagt og vurderet årgang 2008 ikke bare en eller to gange, men tre gange over tre år – og har holdt fast i de 100 point alle tre gange.

For at sætte formatet i perspektiv er følgende værd at tage til efterretning: Wine Advocate har smagt og vurderet 168 af de allerede legendariske 2008-årgangschampagner. Af disse har kun seks nået de perfekte 100 point:

  1. 2008 Salon
  2. 2008 Champagne Roses de Jeanne Les Ursules
  3. 2008 Bollinger Blanc de Noirs Vieilles Vignes Francaises (V.V.F)
  4. 2008 Cristal Rosé
  5. 2008 Jacques Selosse Extra-Brut Millésime
  6. 2008 Egly-Ouriet Grand Cru Millésime

Dette er fornemt selskab og vidner om Egly-Ouriets høje niveau.

Et hurtigt kig på afkast, Selosse og Ambonnay

Granskes den britiske vinbørs Liv-exs database, bliver det hurtigt klart, at der over de seneste år har været heftige prisstigninger på Egly-Ouriets årgangschampagner. Da det er en mindre cuvée fra et mindre hus, er der i sagens natur ikke voldsomt store datasæt bag, men alle årgange fra dette årtusinde er steget mellem 200 % og 800 % over de seneste fem år. At afkastene er SÅ hidsige, kan blandt andet tilskrives, at udgangspunktet for prisen for fem år siden var meget lav, relativt set til vinens karakter.

For at sætte dette i perspektiv, kan vi tage et kig på to beslægtede vine. Som nævnt stammer hovedparten af Egly-Ouriets frugt fra Ambonnay, der også er hjemsted for Krugs enkeltmarkschampagne Krug Clos d’Ambonnay. Årgang 2008 af denne er dog ikke frigivet endnu, men det er søstervinen, Clos du Mesnil, der historisk set nemt koster det halve af en Clos d’Ambonnay. En 2008 Clos du Mesnil koster i dag i omegnen af € 2.000*. Skal du have fingre i en årgang 2008 fra Selosse, skal du mindst regne med at betale det dobbelte.

Du kan her investere i 2008 Egly-Ouriet for € 750*.

*Pris pr. flaske, uden told, afgift og moms, i hele kasser og perfekt stand

2008 Egly-Ouriet Grand Cru Millésime

RareWine Invest mener

Det er muligt, at du endnu ikke har stiftet bekendtskab med Champagne Egly-Ouriet, men har du fulgt med her i noget tid og dyrker du investeringschampagne, vil du være bekendt med tyngden af ovenstående udredte egenskaber for en champagne.

Egly-Ouriet producerer grower champagne af tårnhøj karakter under flere dyder der minder om, hvad vi kender fra de største og bedste cuvéer fra eksempelvis Côte de Nuits og Côte de Beaune i Bourgogne. Produktionen er ligeledes særdeles begrænset og tæller kun i omegnen af 100.000 flasker pr. årgang fordelt på 8-10 forskellige champagner, hvor flagskibsvinen, Grand Cru Millésime klart vil være den mindste.

Med en pris, der er blevet fordoblet flere gange over de seneste år, vil det være løgn at sige, at verden ikke har fået øje på Egly-Ouriet, men potentialet er fortsat enormt, når champagnens karakter tages i betragtning, og ikke mindst hvad beslægtede vine handles for.

Hertil kommer det, at 100 point-vin aldrig går af mode, mens 2008-champagnes storhed på ingen måde har nået toppen endnu.

Det er næppe sidst gang, du kommer til at møde Egly-Ouriet her, men det er tvivlsomt, at vi ser mængder af 2008 Grand Cru Millésime. Og her har du mulighed for både at investere i almindeligt og magnumformat.

Invester i 2008 Egly-Ouriet Grand Cru Millésime

Kontakt os via kontaktformularen nederst på siden, hvis du vil høre mere om dine muligheder for investering, eller bestil vinene direkte igennem formularen.

ÅRGANGVINVOLPAKNINGPRIS/FL.*
2008Egly-Ouriet Grand Cru Millésime 750OC6€ 750
2008Egly-Ouriet Grand Cru Millésime (MAG)1500OC3€ 1.550
*Alle priser er i EUR ex. told, afgift og moms ved levering til toldoplag. Priser inkl. told, afgift og moms sendes på forespørgsel. Vinene sælges kun i hele kasser, medmindre andet er angivet og prisen er pr. flaske. Mindste ordrestørrelse € 2.500. Forudsætter en samlet portefølje på min. € 10.000 (75.000 kr.). Prisen på disse vine kan have ændret sig siden udgivelsen af denne artikel. Der tages forbehold for fejl.

Bliv kontaktet af RareWine Invest

Udfyld formularen, så kontakter vi dig hurtigst muligt - ganske uforpligtende naturligvis.