Investeringstips - Italien - 15. juni 2023

‘Seriøst imponerende Barolo’: 2019 GD Vajra Barolo Bricco Viole

Italiensk vin er på fremmarch, og med 97 point fra Italiens-eksperten Vinous, synes denne benchmark-Barolo alt, alt for billig. Den gyldne æra i Barolo er lige nu.

“The 2019 Barolos at Vajra are seriously impressive.” Antonio Galloni, Vinous

RareWine Invest har længe plæderet for, at Italiensk vin er på fremmarch. Kvaliteten af vine fra de bedste italienske producenter har været stødt stigende de seneste 20 år – til nu at matche verdens bedste vine. Priserne er dog kun fulgt med kvaliteten på en håndfuld af de italienske top-producenter, hvilket efterlader et stort investeringspotentiale hos de resterende.

2019 GD Vajra Barolo Bricco Viole er ikke en italiensk rest, men en fornem repræsentant for husets høje kvalitet og det massivt høje niveau, Barolo præsenterede i årgang 2019. Prisen er dog slet ikke repræsentativ for kvaliteten – og her entrerer den fornuftige investor, der tror på fremtiden for italiensk vin.

GD Vajra: Bannerfører for bæredygtig vinfremstilling

GD Vajra råder over 40 hektar i Barolo, og den forrygende 4,79 hektar Bricco delle Viole-mark, hvorfra vinen i dette investeringstip kommer fra, troner som en af de bedste vinmarker i Barolo. Familieejendommen ligger i Vergne, som er den højest beliggende landsby i Barolo, og den drives af Giuseppe, Isidoro og Francesca Vaira*, som her er anden generation af vinmagere. Deres forældre Milena og Aldo er dog slet ikke færdige med familieforetagende, hvorfor de stadig fører tilsyn med vingården.

Aldo grundlagde vingården i 1972 og opkaldte den efter sin far Giuseppe Domenico. Aldo brugte de marker, der havde været i familiens varetægt siden 1920’erne, og faktisk var Vajra en af de første producenter i Barolo, der helligede sig de økologiske metoder for vinfremstilling – og i dag er bæredygtighed ligeledes en vigtig faktor for Vajra-familien.

“The land asks for absolute dedication. It asks to be loved for better or worse, in abundance and scarcity. The land is almost more than a house. It's part of our life and asks to be guarded with the same tenderness that we have for our loved ones. And the amazing thing is that, despite all the difficulties, to love it does not need any effort.” – Vajra

Ovenstående rammesætter families tilgang til vinfremstilling, hvis tilgang til naturen er meget ydmyg. Ligeledes betegner familiens medlemmer deres interne samarbejde som værende en drøm. De har forskellige ideer, positioner og forskellige anskuelser – men de når altid til enighed og skaber fantastisk vin.

*Fun fact: indtil 1918 var families navn Vajra, hvor bogstavet J blev fjernet fra det italienske sprog, og familienavnet blev ændret til Vaira. Da Aldo grundlagde virksomheden, skete der dog en fejl, hvorfor det lille j sneg sig ind i navnet – og familien valgte at bibeholde det til vingården, om end deres egne navne staves Vaira.

Den gyldne æra i Barolo

Sættes autopiloten på, når en vininvestering skal placeres, er brands som eksempelvis Cristal, Leroy, Sassicaia og Dom Pérignon både anbefalelsesværdige og åbenlyse – og derfor er der selvsagt mange, der tiltrækkes af netop dem. De har allerede vist sit værd, og kræver ikke yderligere analyse. Den svære og tidskrævende udfordring er at finde et vinområde og et brand med uudnyttet potentiale. Før alle andre. Og sådan en form for hjemmearbejde er langt fra overkommeligt for alle.

Autopiloten er endnu ikke sat med kursen mod Piemonte, men det er efterhånden et faktum, at nogle af verdens bedste vine er født i netop Piemonte – nærmere bestemt Barbaresco og Barolo. Her findes der vin af ekstremt god kvalitet, som slet ikke afspejles i de endnu lave prissætninger. Vin, der endnu ikke er kendt af den og globale skare af vinelskere.

“After the highly problematic and uneven 2018s, Barolo bounces back with a stellar vintage in 2019 that could very well represent the beginning of a new cycle of strong, outstanding years for this historic appellation.” – Antonio Galloni, Vinous, January 2023.

Årgang 2019 nævnt ovenfor er særligt relevant for denne case, fordi netop 2019 GD Vajra Barolo Bricco Viole er en storslået repræsentant for årgangen. Ifølge Wine Advocates Vintage chart er 2019 årgangen i Barolo ‘Extraordinary’ – den absolut bedste kategori. Læg hertil, at kvaliteten synes at være markant anderledes (og bedre), end den var for blot 20 år siden.

Og mens klimaforandringerne fører varmere klima med sig, er det ikke til at vide, hvordan kvaliteten i Barolo ser ud om 10, 20 og 30 år – vi ved kun, at den gyldne æra hersker nu med årgang 2019 og 2020 som stærke protagonister. I videoen herunder kan du få et indblik i netop Piemonte og den nye æra.

2019 GD Vajra Bricco delle Viole: Repræsentant for sin årgangs storhed

Når det kommer til de italienske vine, er Vinous den førende ekspert. Det er også kun Vinous af de hyppigst anvendte kritikere af RareWine Invest, der endnu har smagt 2019 GD Vajra Bricco delle Viole. Derfor giver det mening at holde 2019-scores op mod tidligere Viole-scores fra Vinous.

Vinous tildeler 97 point, hvilket er den højeste score, en Bricco della Viole nogensinde har fået fra den kyndige Italien-ekspert. Kun den højtprofilerede årgang 2016 samt 2013 har matchet kvaliteten på denne 2019, hvorfor 2019 er en repræsentant for både årgangens storhed og det ypperste niveau, en Bricco delle Viole har opnået.

Vajra-Diagram-DK+ENG+NL+SE.png

Bricco Viole: Sammenlignelige årgange performer

2019 har allerede markeret sig som en formidabel årgang i Barolo, og dette er i sig selv et kvalitetsstempel, der tiltrækker opmærksomhed. 2016 har samme status og deler i dette tilfælde de 97 Vinous-point. Det samme gælder 2013, hvorfor det er oplagt at se på pristendenserne på netop disse.

Udbudsprisen på 2013 Bricco Viole er ifølge wine-searcher.com steget 66% siden frigivelsen for seks år siden, hvilket er en årlig vækst på 9 %. 2016 Bricco Viole har været på markedet i næsten fire år, og udbudsprisen er i denne periode, ifølge wine-searcher.com, steget 55 % – altså 14 % om året.

Det vides ikke med sikkerhed, hvor mange flasker Vajra Barolo Bricco delle Viole, der er produceret i årgang 2019, men i 2016 var tallet 15.000 flasker, hvorfor det antages, at vi her befinder os i samme leje. Dette er således en mikroskopisk produktion med meget flotte point, hvis sammenlignelige forgængere har fået en flot start i investeringsøjemed – Og potentialet for Italiens bedste vine ligger fortsat forude.

Investering i Italiensk vin

Det er ikke længere nogen nyhed, at RareWine Invest også fokuserer på Italiens bedste vine. Det skyldes naturligvis, at italienske vine er på vej til at indtage en dominerende position på den globale scene for eksklusive og sjældne vine. Kvaliteten er steget markant i løbet af de sidste 20 år, men priserne virker meget lave sammenlignet med deres franske modstykker – På grund af de lave priser på italiensk vin vil køberskaren og konsumet også være markant større end des ses i eksempelvis Bourgogne. Og få ville lægge mærke til, hvis de italienske vine steg med 10 eller 20 %, som prisniveauet ser ud nu – der er med andre ord masser af plads til vækst.

Desuden ser italiensk vin ud til at klare sig ekstremt godt i krisetider, og nedenstående passage er fra en RareWine Invest markedsanalyse, der fremhæver, hvordan fremtiden ser ud for investering i italiensk vin. Læs hele analysen her: Investering i italiensk vin: Hvordan ser fremtiden ud?

‘"While the stock market almost halved* between November 2007 and April 2009 and only achieved full recovery in spring 2013, the Italy 100 rose by 62.9%, which corresponds to an average annual return of 11.9% during this period. A return that significantly outperformed the broad Liv-ex Fine Wine 1000 index and even outperformed the Champagne 50."

Læg dertil, at Liv-ex Italy 100-indekset steg med 11,2% i en jævn og næsten lineær bevægelse i første halvdel af 2020 – i en verden fyldt med uro, en handelskrig mellem USA og EU, uro i Hong Kong (centrum for vinhandelen i Sydøstasien), Brexit-uro og ikke mindst den globale Covid-nedlukning.

* 1: Based on MSCI World, NET Return, EUR

RareWine Invest mener

Mens verden kiggede mod Bordeaux, begyndte vi at flirte med Bourgogne, og den flirt viste sig mere end gunstig. Og på samme tid spottede vi det uudnyttede potentiale i Champagne, inden det blev alment kendt. Da så flere og flere blev forført af Bourgogne og Champagne (det er vi med rette stadig), spejdede vi mod Italien, og meget tyder på, at de Italienske vine er på fremmarch.

Den gyldne æra i Barolo bruger årgang 2019 som kransekagefigur, og 2019 GD Vajra Barolo Bricco Viole lever fuldt ud op til årgangens ry med 97 Vinous-point. Den er tilmed produceret i ekstremt små mængder (15.000 flakser) set i Italiensk perspektiv, og så har dens sammenlignelige forgængere fået en flot start på deres prisrejse.

Ovenstående er sig selv argumenter for investering, men det et afgørende lod på vægtskålen i denne case er selvfølgelig prisen. Denne koster kun € 73, og selv hvis den steg 10 eller 20 % ville forbrugeren formentligt ikke skænke det meget opmærksomhed.

Invester i 2019 GD Vajra Barolo Bricco Viole

Kontakt os via kontaktformularen nederst på siden, hvis du vil høre mere om dine muligheder for investering, eller bestil vinene direkte igennem formularen.

ÅRGANGVINVOLPAKNINGPRIS/FL.*
2019GD Vajra Barolo Bricco Viole750OC6€ 73
*Alle priser er i EUR ex. told, afgift og moms ved levering til toldoplag. Priser inkl. told, afgift og moms sendes på forespørgsel. Vinene sælges kun i hele kasser, medmindre andet er angivet og prisen er pr. flaske. Mindste ordrestørrelse € 2.500. Forudsætter en samlet portefølje på min. € 10.000 (75.000 kr.). Prisen på disse vine kan have ændret sig siden udgivelsen af denne artikel. Der tages forbehold for fejl.

Bliv kontaktet af RareWine Invest

Udfyld formularen, så kontakter vi dig hurtigst muligt - ganske uforpligtende naturligvis.