Investeringstips - Whisky - 16. november 2023

Talisker 45 YO: Den ældste Parley til dato og et afsluttende kapitel

Helt ny frigivelse, der både er et af de ældste udtryk nogensinde frigivet fra Talisker og samtidig tegner et afsluttende kapitel.

Talisker hører unægtelig til blandt et af verdens mest kendte og velansete destillerier. Her kan du læse nærmere om muligheden for investering i den helt nye frigivelse Talisker 45 YO Glacial Edge, der bærer et spændende potentiale. Men inden da bør du overveje at tage med os en tur til Isle of Skye og se, hvor disse flasker har sit ophav.

Besøg Talisker

Kom med RareWine på et eksklusivt besøg hos Talisker i videoen herover...

Parley-serien – et afsluttende kapitel

I næsten 200 år har Talisker ligget klos op ad Loch Harport og har gennem generationer været dedikeret til havet og den rå, maritime natur som en essentiel del af destilleriets DNA. Foranlediget af dette bånd til havet har Talisker i de senere år samarbejdet med Parley om at sætte verdenshavene på dagsordenen. Parley For The Ocean er en global miljøorganisation og et netværk af kreative sjæle, videnskabsfolk og innovatører, der gennem succesfulde samarbejder med andre ikoniske brands som Dior og Adidas, har igangsat initiativer om reetablering af store mængder havmiljø.

Sammen med Talisker søsatte Parley et ambitiøst projekt om reetablering og beskyttelse af 100 millioner kvadratmeter maritimt økosystem inden udgangen af 2023 – blandt andet finansieret af tre limited edition-frigivelser under Talisker X Parley. Alt dette er nu kulmineret i den ældste whisky i serien, hvilket samtidig tegner det afsluttende kapitel for Talisker X Parley-serien bestående af Talisker Wilder Seas, Talisker 44 YO Forest of the Deep og nu Talisker 45 YO Glacial Edge.

Vildt eksperiment i meget begrænset antal

Talisker 45 YO Glacial Edge er en whisky, der har været på en rejse. I 96 timer har fadene med de kostbare og sjældne dråber fået deres afsluttende finish i den bidende canadiske kulde, der med knusende, frostladet sne har givet fadderne ny karakter og bidraget til dette enestående udtryk.

Talisker 45 YO har modnet på ex-Canadiske whiskey-fade af hvid amerikansk eg, og der er kun produceret 2.455 flasker til hele verden. Nu har du mulighed for at sikre investering i denne lille mængde.

Et sted i Canada Et sted i Canada

Sådan er det gået Talisker 44 YO Forrest Of The Deep

Sidste år frigav Talisker deres 44 YO Forest Of The Deep, og den har ifølge wine-searcher.com fået en rigtig flot start, hvad angår prisudvikling. Siden juni 2022 er den gennemsnitlige udbudspris nemlig steget ca. 10 %.

Forstå whiskyinvestering med DCI-modellen

Når vi taler whiskyinvestering, er der nogle forskellige egenskaber, der har betydning for, hvorvidt en whisky er investeringsegnet. Disse egenskaber knytter sig til hvilket publikum, whiskyen henvender sig til, og jo flere af disse, der rammes, jo mere attraktiv og investeringsegnet er whiskyen.

Talisker 45 YO Glacial Edge henvender sig absolut til whiskyelskeren, herunder omtalt som ”drinker” – om end den mere bemidlede del af dette segment. Desuden vil både andre investorer og whiskysamlere have potentiale for at finde interesse i denne whisky: Talisker er uanfægteligt et ikonisk destilleri, whiskyen er af høj kvalitet, 45 YO er kun produceret i 2.455 nummererede flasker og giver desuden mulighed for at samle en hel serie. 

dci_model.png

Prisen sat i perspektiv

Skotsk single malt whisky behøver ikke at være dyrt. Men whisky bliver som bekendt bedre med årerne mens tidens tand og de møjsommeligt sammensatte fade nænsomt afrunder de forædlede dråber – og ønsker man denne oplevelse, må man betale. Men trods dette kan du nu få Talisker 45 YO til en særdeles attraktiv pris, hvis man sammenligner med, hvad man ellers skal betale for whisky ”med alder”, der ligeledes er nye i markedet:

WhiskyAlderTappetAntal flasker frigivetPris pr. flaske
The Macallan Annual Release30 YO2023??€ 4.000
Mortlach Midnight malt30 YO2022350€ 5.700
Tomantin45 YO2023225€ 5.000
Dalmore45 YO2022500€ 20.000
Talisker Glacial Edge45 YO20232.455€ 3.050

Der er naturligvis flere ting, der spiller ind på prisdannelsen, men ønsker man gammel whisky, synes Talisker 45 YO alligevel at tilbyde rigtig meget for pengene.

Invester langt under markedet

£ 4.599, hvilket omregnet til euro og fratrukket britisk moms lander på € 4.138. Kigger vi på wine-searcher.com, kan den billigste erhverves til € 3.962, mens den gennemsnitlige udbudspris er € 4.612. Din investeringspris her er € 3.050*. Du kommer med andre ord ind i Talisker 45 YO-investering langt under markedet.   

Udsigt for whisky-kategorien: Whisky-vækst

Fremtiden for whiskykategorien ser særdeles spændende ud. Herunder får du nogle højdepunkter fra en del af en anden whiskyanalyse, som du finder i sin helhed her.

  • Det globale whiskymarked forventes at vokse med 4,7% om året de næste ti år
  • Kina er blevet verdens 5. største importør af skotsk whisky og øgede importen med 84,9% fra 2020 til 2021
  • Indien er verdens største whisky-marked og den tredje største importør af skotsk whisky
  • Eksporten af skotsk whisky til Indien udgør kun 2% af Indiens whiskymarked på grund af en importtarif på 150%
  • UK og Indien har i længere tid forhandlet frihandelsaftaler – herunder en reduktion i whisky-tariffen. I sommer berettede flere medier om, at parterne er tæt på at nå til enighed om en foreløbig aftale, med bl.a. en reduktion i import-tariffen på whisky fra de 150 % til 100 %. En mærkbar reduktion
  • En reduktion i tariffen forventes at øge eksporten til Indien med €1,1 milliarder over de næste fem år

Dette er nogle af de mest spændende katalysatorer for stigning i whiskypriserne i fremtiden – og samtidig skal man huske væksten og potentialet i whiskyens hjemmemarkeder som Europa og USA.

Vil du have mere indsigt i fremtidsudsigterne for whiskyinvestering kan du læse mere her: Investering i whisky: Det skal du vide om whiskyinvestering

RareWine Invest mener

Dette investeringstip drejer sig ikke blot om en ny, eksklusiv whiskyfrigivelse, men om at eksponere sig mod en hel kategori med nogle rigtig spændende fremtidsudsigter, hvor makrotendenserne tegner nogle særdeles spændende muligheder for denne historiske kategori.

Skal det gøres mere konkret og nærværende, drejer det sig om din mulighed for at komme med fra start i et af Taliskers ældste udtryk til dato, et punktum for en serie og et samarbejde, som i øvrigt kun er produceret i 2.455 eksemplarer.

Gammel whisky er kostbart, men Talisker 45 YO giver dig ikke blot mulighed for at investere i flot, moden whisky til en attraktiv pris, sammenlignet med øvrige store brands, men samtidig giver vi dig lige nu adgang til at investere til en særdeles attraktiv pris, sammenlignet med det øvrige marked. Faktisk sparer du mere end 23 % i skrivende stund sammenlignet med billigste pris på wine-searcher.com, hvilket er den billigste pris, vi har præsteret at finde. Dét giver en rigtig god start på din investering.

Invester i Talisker 45 YO Glacial Edge

Kontakt os via kontaktformularen nederst på siden, hvis du vil høre mere om dine muligheder for investering, eller bestil vinene direkte igennem formularen.

AftappetWhiskyVOLPAKNINGPRIS/FL.*
2023Talisker 45 YO Glacial Edge700OC1€ 3.050
*Alle priser er i EUR ex. told, afgift og moms ved levering til toldoplag. Priser inkl. told, afgift og moms sendes på forespørgsel. Vinene sælges kun i hele kasser, medmindre andet er angivet og prisen er pr. flaske. Mindste ordrestørrelse € 2.500. Forudsætter en samlet portefølje på min. € 10.000 (75.000 kr.). Prisen på disse vine kan have ændret sig siden udgivelsen af denne artikel. Der tages forbehold for fejl.

Bliv kontaktet af RareWine Invest

Udfyld formularen, så kontakter vi dig hurtigst muligt - ganske uforpligtende naturligvis.