Investeringstips - Whisky - 25. april 2024

Hul i markedet giver attraktivt potentiale for ikoniske Lagavulin 12 YO

For blot et par år siden var den likvide markedspris for Lagavulin 12 YO ca. 40 % højere, end i dag. Det skulle mærkeligt være at…

Lagavulin: Et skotsk ikon fra øen Islay

For elskere af skotsk single malt er Lagavulin ganske enkelt umuligt at komme udenom. Lagavulin, udtales "lagga-voo-lin" og stammer fra det gæliske Laggan Mhoulling, hvilket betyder "hul ved møllen".

Omringet af smuk natur ligger destilleriet på den sydlige del af øen Islay lige ved siden af de to andre berømte Islay-destillerier Ardbeg og Laphroaig i en lille, beskyttet bugt med udsigt til ruinerne af Dunyveg Castle. Lagavulin betragtes som et af øens ældste destillerier, men selvom man mener, at der blev produceret whisky i området allerede i 1742, fik Lagavulin først sin licens til legal produktion i 1816.

Interessant nok hed det oprindelige destilleri, der blev grundlagt af John Johnston, Kildalton, men året efter etableringen af Kildalton blev et andet destilleri opført ved siden af. Det nye destilleri blev døbt Lagavulin, og i 1837 fusionerede de to til det nuværende Lagavulin.

Lagavulins popularitet tog fart i 1890'erne, da Peter Mackie, den daværende ejer af destilleriet, brugte Lagavulin som hovedingrediens i sit White Horse-blend – et blend, som ligeledes eksisterer i bedste velgående i dag, og som de fleste formentligt har set på et eller andet tidspunkt. Allerede som 23-årig begyndte han at arbejde for sin onkel  James Logan Mackie i firmaet Mackie & Co. Omkring 1890 blev en ny virksomhed ved navn Mackie & Co. (Distillers) etableret, hvor Peter Mackie blev partner. Under hans ledelse voksede virksomheden til at blive en af samtidens helt store whiskyproducenter takket være hans insisteren på konsistent kvalitet og whiskiens karakteristiske profil.

Peter Mackie blev således en legendarisk skikkelse i whiskyindustrien og regnes for en af industriens store pionerer.

I 1925 blev Lagavulin tilføjet til Destillers Company, der i dag kendes som Diageo – verdens største spiritusproducent med en fornem portefølje af skots single malt, herunder andre ikoner som Port Ellen, Johnny Walker og Talisker. Det er med andre ord en gigantisk maskine, der har kæmpe interesse i at sprede og øge verdens kærlighed til Skotlands gyldne, forædlede dråber.

Lagavulin 12 YO

Diageo Special Release og andre vigtige Lagavulin-frigivelser

Denne artikel omhandler Lagavulin 12 YO The Ink of Legends, der er en del af Diageos 2023 Special Release.

Special Release er en årligt tilbagevende serie af særligt udvalgte udtryk fra Diageos spektakulære portefølje af prestige-whisky. Særlige udtryk fra lukkede destillerier, aldrig tidligere-frigivet aldersudtryk, eksperimenterende fadbrug osv. Alle sammen cask strength og i limiterede frigivelser kun under Special Release-prædikatet.

Special Release-serien har tidligere præsenteret frigivelser fra eksempelvis Convalmore og Brora, 50 YO Glenury Royal, samt flere non-age statement-frigivelser.

Lagavulin er langt fra en sjælden gæst i disse sortimenter med frigivelser strækkende fra 8 YO til 21 YO og herunder adskillige 12 YO-udgaver.

En anden bemærkelsesværdig Lagavulin er destilleriets 16 YO, der i 1988 blev udvalgt til en af de seks originale ”Classic Malts of Scotland” – en serie, der stadig den dag i dag står som et benchmark for, hvad skotsk single-malt er*.

Med andre ord er Lagavulin stærkt repræsenteret i den skotske single malt-arv, er et benchmark i sin klasse og unægteligt en del af kerneporteføljen hos Diageo.

*Den originale serie af Classic Malts of Scotland indeholder: Lagavulin 16 YO, Glenkinchie 10 YO, Dalwhinnie 15 YO, Cragganmore 12 YO, Oban 14 YO og Talisker 10 YO.

Lagavulin 12 YO

Hvorfor investere i Lagavulin?

Selvom lovprisningerne for Lagavulin står i kø i den globale whiskyverden (særligt fordi de ganske enkelt bare laver en god dram), er det alligevel investeringsvinklen, det skal handle om her.

Lagavulin 12 YO har de egenskaber, der skal til, for at den bevæger sig langt ind i området for investeringswhisky; Den kommer fra et ikonisk destilleri med stor historisk efterspørgsel, den er fra en limiteret frigivelse, det er cask strenght (altså ikke vandet ned, det er den koncentrerede væske), og så har den aldersbetegnelse.

Fundamentet er således solidt, men det er alligevel ikke her, det mest interessante argument for investering ligger.

Det er nemlig prispunktet, historiske priser og priser på tidligere 12 YO-frigivelser, der gør denne case særdeles interessant.

For blot et par år siden handledes Lagavulin 12 YO lystigt i området omkring € 100* i RareWine Trading – ikke som enkeltstående handler, men som et bread and butter-produkt. Men fordi markedet er, som det er, og er gået i en form for søvndyssende afventen, kan vi nu tilbyde Lagavulin 12 YO 2023 til blot € 73* – en særdeles attraktiv pris fordi:

  • Den effektive markedspris for blot et par år siden var ca. 40 % højere end din investeringspris – og grundpræmissen har ikke ændret sig. Produktet er stadig lige så fedt. Lagavulin er ikke blevet ufedt. Når likviditeten for alvor vender tilbage i markedet, er der ingen grund til, at prisen ikke skulle vende tilbage til dette niveau – og højere med tiden.
  • De billigste priser på wine-searcher.com på Lagavulin 12 YO 2023 starter fra € 95*, mens den gennemsnitlige udbudspris er € 166*. Dette er baseret på løsflasker. Billigste pris pr. flaske i hele kasser (hvilket der i øvrigt kun er tre tilbud af på platformen) er € 124,5*.
  • Kigger vi tilbage på en Lagavulin 12 YO, der har været ca. fem år på markedet (2018 release), starter laveste priser på løsflasker på wine-searcher.com (med undtagelse af et enkelt lettere suspekt amerikansk tilbud på € 68*) på € 106*, mens den gennemsnitlige udbudspris på tværs af de 37 tilgængelige tilbud er € 197*.
  • Går vi tilbage til 2013-frigivelsen af Lagavulin 12 YO er de to billigste løsflasker hhv. € 138* og € 159*, mens der ikke er hele kasser tilgængelige.
  • Laveste priser på Lagavulin 12 YO, der hhv. har fem og 10 år i markedet er altså hhv. 45 % og 89-118 % højere end din investeringspris. Men her skal det huskes, at de to respektive frigivelser er frigivet til lavere priser end 2023-frigivelsen er. Eksempelvis kan det nævnes, at den gennemsnitlige udbudspris på Lagavulin 12 YO 2013 over de seneste 10 år er mere end tredoblet (+216,3 %).

Et midlertidigt trængt spiritusmarked tilbyder altså en særdeles attraktiv indgang til en investeringscase med rigtig spændende historik.

Lagavulin 12 YO

RareWine Invest mener

Lagavulin har en flot og rig historie og står velfortjent som et af skotsk single malts ikoner og repræsenterer smukt den karakteristiske Islay-stil.

Hos Lagavulin behøver man ikke krystalkarafler pakket ind i håndgjorte kunstværker eller generationer gamle frigivelser. Lagavulin laver bare god whisky uden dikkedarer – ganske enkelt.

Men det investeringsmæssige potentiale består i særdeleshed af, at du lige kan købe ind til en uhørt lav pris – både sammenlignet med hvad de tidligere er blevet handlet til i stor stil, hvad billigste priser på wine-searcher.com i øjeblikket er, mens de ældre frigivelser har leveret særdeles flotte afkast.

Tror du på af spiritusmarkedet igen en dag vil se normalisering, og tror du på, at der er et marked for en god dram af godt navn til en pris, hvor ekstremt mange af verdens whiskydrikkere kan være med, så er Lagavulin 12 YO 2023 The Ink of Legends noget for dig.

Invester i Lagavulin 12 YO 2023 The Ink of Legends

Kontakt os via kontaktformularen nederst på siden, hvis du vil høre mere om dine muligheder for investering, eller bestil vinene direkte igennem formularen.

WhiskyVOLPAKNINGPRIS/FL.*
Lagavulin 12YO – The Ink of Legends700OC6/GB1€ 73
*Alle priser er i EUR ex. told, afgift og moms ved levering til toldoplag igennem Nordic Freeport. Vinene sælges kun i hele kasser, medmindre andet er angivet og prisen er pr. flaske. Minimumskøb gældende – kontakt os for konkret minimumskøb på denne mulighed. Forudsætter portefølje hos RareWine Invest. Prisen på disse vine kan have ændret sig siden udgivelsen af denne artikel. Der tages forbehold for fejl.

Bliv kontaktet af RareWine Invest

Udfyld formularen, så kontakter vi dig hurtigst muligt - ganske uforpligtende naturligvis.