Artikler - Whisky - 11. februar 2022

Yamazaki 55 års - verdens dyreste japanske whisky er landet i Danmark

En 55 års Yamazaki single malt japansk whisky er med en udsalgspris på mere end 5 millioner kroner et lille stykke historie, der nu er landet i Danmark.

Indrømmet, der skal meget til før vi hos RareWine ryster på hånden, når vi hver dag håndterer verdens dyreste vine. En sjælden gang er der alligevel en flaske, der skiller sig så meget ud, at den kan få hårene til at rejse sig på selv de mest rutinerede. En sådan flaske er Yamazaki 55 års med en salgspris på over 5 millioner kroner.   

Den ser egentlig ikke ud ikke ud af meget, som den står der på bordet i varemodtagelsen, den lille flaske med det orange skær, som indeholder 700 ml. japansk whisky-historie. Man skal dog ikke lade sig narre af det beskedne og stilrene ydre. Der hviler nemlig en aura af ærefrygt omkring de gyldne dråber i flasken, for her har vi at gøre med noget af det mest unikke, man kan forestille sig.

Yamazaki 55 års

Touched by the hands of Shinjiro Torii

Det er ikke bare endnu en flaske i mængden. Her er der nemlig tale om én af kun 100 flasker af verdens til dato ældste frigivelse fra det ikoniske Suntory destilleri i Yamazaki – arnestedet for japansk whisky-produktion.

Netop denne whisky er ”touched by the hands of Shinjiro Torii” som producenten Suntory så fint beskriver det på deres hjemmeside. Selveste Shinjiro Torii – fadderen af whisky-produktion i solens rige og selvsagt 1. generation Master Blender af Yamazaki, der var det første japanske whiskydestilleri nogensinde – og uden tvivl det mest eksklusive.  

Den lille beskedne flaske indeholdende 55 års Yamazaki japansk single malt whisky er ikke bare den ældste Yamazaki-whisky nogensinde frigivet. Det er tilmed også den dyreste japanske whisky nogensinde - ligesom den også bærer rekorden for den dyreste enkeltflaske, som vi i RareWine Group har haft til salg.

Yamazaki 55 års bærer et prisskilt på € 570.000 eksklusiv moms. Prisen inklusiv moms omregnet til danske kroner er således tæt på 5,3 millioner. 

Yamazaki 55 års

Yamazaki slår rekord efter rekord

Rekorderne står nærmest i kø for japanske Suntory, når snakken falder på deres berømmede Yamazaki whiskyer. Først og fremmest er de sjældent at finde i det åbne marked, selv hos de største og mest eksklusive auktionshuse, og når de endelig er, så slår de rekord efter rekord.

I 2005 frigav man en 50 års Yamazaki i sølle 50 eksemplarer, endnu en udgave af 50 års Yamazaki så dagens lys i 2007 i endnu 50 eksemplarer. Derpå skal man helt frem til 2011 før den sidste version af 50 års Yamazaki blev frigivet i yderligere 150 flasker. Alle tre versioner blev indledningsvist sendt på markedet til pris på ”kun” € 10.000.

Siden da har de tre frigivelser slået den ene rekord efter den anden på alverdens auktionshuse. Det ser nærmest ikke ud til at der er et loft for, hvad de bedste whiskyer kan koste. Den hidtidige rekord blev sat i 2019, da 2005-frigivelsen af Yamazaki 50 års blev solgt til € 375.000 hos auktionshuset Ravenel i Taipei - en salgspris, der med sikkerhed vil være langt højere i dag.

Rekorden holdt da også kun frem til frigivelsen af Yamazaki 55 års, som kom på markedet i 2020, og i august samme år blev handlet på Bonhams auktionshus i Hong Kong. Hammerslaget lød på € 695.000 og dermed rekorden som den dyreste japanske whisky nogensinde

Yamazaki 55 års

Hvem køber en flaske whisky til 5 millioner?

Miran Buric, der er head of spirits hos RareWine Group, er også manden der har hentet flasken til Danmark, og han tør ikke gætte på hvor mange år, der går, før vi ser en lignende frigivelse.

”Det er ren spekulation. Der er et stort og nærmest mytisk hemmelighedskræmmeri omkring frigivelserne af de sparsomme mængder af de bedste Yamazaki-whiskyer. Det eneste vi ved med sikkerhed er, at der oftest går mange år imellem. Så det kan være at der går yderligere 5 eller 10 år før, vi igen ser en lignende frigivelse af 55 års Yamazaki - og som oftest er første frigivelse den mest eftertragtede” tilføjer Miran Buric som fastslår, at den nok ikke har slået sin sidste rekord.

Det er langt fra første gang, at Miran Buric og RareWine Group har trukket internationale overskrifter, når det kommer til handel med verdens dyreste flasker. I 2021 var Miran Buric også den første til at samle alle seks flasker af den mytiske Red Collection på europæisk jord. Faktisk lykkes det hele to gange i 2021 at samle Red Collection, der er produceret af det skotske kultdestilleri Macallan. Prisen på daværende tidspunkt var €530.000 for Red Collection, der i dag er vurderet langt højere.

Også i 2018 var RareWine Group nævnt i internationale overskrifter for at have samlet den ikoniske Macallan Lalique 6 Pillars collection som på daværende tidspunkt kunne erhverves til ”blot” € 440.000 og i dag repræsenterer en langt større markedsværdi.

Hvis man undrer sig over hvem, der potentielt set kunne være slutkunden til de ekstraordinære flasker, så skal vi ifølge Miran Buric kigge mod internationale samlere og investorer: ”hvis man allerede har de tre frigivelser af Yamazaki 50 års i sin samling, så er det næsten underordnet hvad Yamazaki 55 års må koste, for værdien af hele samlingen er nærmest uvurderlig – og denne her er uden tvivl kronjuvelen i samlingen” slutter Miran Buric.   

Yamazaki 55 års

Whisky leverer 478 % i afkast - Er whisky en god investering?

Hos RareWine Invest mærker vi stigende interesse for investering i whisky, og her er det netop de bedste skotske og japanske whiskyer, der tiltrækker sig størst bevågenhed. Og med god grund. Således er whisky, som alternativ, nemlig steget hele 478 % i pris over de sidste 10 år ifølge Frank Knights The Wealth Report 2021 – til sammenligning konkluderer rapporten, at designerure er steget med 89 % i samme periode.

”Det er soleklart, at med et gennemsnitlig årligt afkast på mere end 19 % i 10 år, så er whisky blevet en af vores mere efterspurgte investeringskategorier. Det man dog skal være opmærksom på er, at whisky typisk også er forbundet med væsentlig større risiko end vin. Endelig vil de bedste flasker whisky også udgøre en anseelig del af en portefølje, så det er langt fra alle som vi anbefaler whisky-investering til” nævner Rune Spliid, der er kommerciel direktør i RareWine Invest, hvor whisky normalt hører til i kategorien Rest-of the-world, som i 2021 leverede et afkast på godt 12 %.

Bliv kontaktet af RareWine Invest

Udfyld formularen, så kontakter vi dig hurtigst muligt - ganske uforpligtende naturligvis.