Investeringstips - Bourgogne - 12. oktober 2023

Bedste Vinous-vurderede Méo-Camuzet Clos de Vougeot til dato

Et uroligt vinmarked har medført priskorrektioner, og det tilbyder investorerne favorable muligheder. Sådan en mulighed får du her med 2019 Méo-Camuzet Clos de Vougeot.

“Sculpted with Jean-Nicolas Méos finest chisel, this is a wonderful Clos de Vougeot”

– Neal Martin, Vinous om 2019 Méo-Camuzet Clos de Vougeot

Tilbage i 2020 kunne vi for første og hidtil eneste gang tilbyde Méo-Camuzet bredt til investering, og det siger blot lidt om, hvor stor rift der er om Bourgognes bedste samt lidt om, hvor sjældent Méo-Camuzet er. 2019 Méo-Camuzet Clos de Vougeot er den bedst vurderede til dato, hvilket ikke er underligt, når den er født i den måske bedste Bourgogneårgang – nogensinde. Og så tilbyder markedssituationen tilmed en favorabel indgang til investering. Læs meget mere om potentialet i bourgogneikonet her.

Méo-Camuzet: Verdenskendt domaine i hænderne på Henri Jayers lærling

I 120 år har fire personer været toneangivende i rejsen mod at gøre Méo-Camuzet til en verdenskendt vinproducent, der placerer sig i Bourgognes vintop.

I starten af det 20. århundrede grundlagde Etienne Camuzet det, verden i dag kender som Méo-Camuzet. Etienne var fransk parlamentsmedlem og borgmester i Vosne-Romanée, men havde også næse for vinfremstilling. Han udvalgte og opdrev nogle af regionens ypperste parceller på nogle af de i dag mest eftertragtede marker i Bourgogne.

Etienne formåede hurtigt at skabe et godt omdømme, men det til trods, valgte han at udleje mange af sine parceller, og vinene blev solgt til negocianter. Det var først i 1985, da en slægtning til Etienne, Jean Méo, overtog domænet, at der for alvor begyndte at blive produceret vin under eget domænenavn – Méo-Camuzet.

De sidste lejeaftaler på Méo-Camuzets marker udløb i løbet af 1980’erne, hvilket også betød, at den legendariske regionsfader Henri Jayer også afgav de parceller, han i 40 år havde varetaget for Meó-Camuzet. Men det stoppede ikke her. Henri Jayer forblev en helt essentiel figur hos Méo-Camuzet, da han i fire år agerede mentor for Jeans søn, Jen-Nicolas Méo, der skulle overtage driften af familieforetagendet.

Den Jayerske arv er dermed dybt forankret i Méo-Camuzet, hvor Jean-Nicolas Méo er ansvarlig for at sikre husets status som topproducent i Bourgogne. Et ansvar han til fulde lever op til.

2019 Clos de Vougeot Grand Cru

Clos de Vougeot er en ikonisk grand cru-mark i Bourgogne på cirka 50 hektar, hvorfra mange forskellige producenter er heldige at kunne fremstille vin – heriblandt Roumier, Coquard Loison-Fleurot, Leroy og Méo-Camuzet.

Méo Camuzet råder over små 3 hektar på Clos de Vougeot, hvorfor de maksimalt kan producere 14.800 flasker pr. årgang. Men det er nærmere reglen end undtagelsen i Bourgogne, at kvalitet vejer væsentligt tungere end kvantitet, hvorfor det maksimale udbytte sjældent opnås. Og selv hvis det gjorde, ville 14.800 slet ikke kunne tilfredsstille et Bourgogne-hungrende vinmarked.

Den bedst Vinous-vurderede Méo-Camuzet Clos de Vougeot nogensinde

Méo-Camuzet er konsekvent smagt og bedømt af både Vinous, Burghound og Wine Advocate siden årgang 2005, hvorfor en score på tværs af de tre kritikere er illustreret herunder på samtlige årgange. Diagrammet viser også, at Méo-Camuzets Clos de Vougeot leverer et konsekvent flot niveau – om end 2019 placerer sig som den bedst vurderede nogensinde.

Her er det værd at bemærke, at kun ganske få af de tildelte scores er endelige bottle-scores – altså score af vinen, når den er kommet på flaske. Langt de fleste har fået en såkaldt barrel-score, hvor vinen vurderes, mens den stadig er på fad, og det understreger i virkeligheden blot, hvor sjælden Clos de Vougeot fra Méo Camuzet er.

2019 Méo-Camuzet Clos de Vougeot får 91-94 point fra Burghound, 95-97 point fra Vinous, og 93-95 point fra Wine Advocate. Dette er den højeste score, en Clos de Vougeot fra Méo-Camuzet nogensinde har fået af Vinous.

At 2019 Méo-Camuzet får flotte vurderinger er ikke en overraskelse. Den kommer nemlig fra en årgang 2019 i Bourgogne, som beskrives som den bedste årgang nogensinde – sammenlignelig med den legendariske årgang 1865. Ifølge Wine Advocates Vintage Chart er årgang 2019 i Cote de Nuits ”extraordinary”, hvilket også er den ypperste kategorisering af årgange.

2019-frigivelserne afspejler således et ekstremt højt Bourgogne-niveau, og det medfører selvsagt en ekstremt stor efterspørgsel.

Læs mere i artiklen: Bourgogne årgang 2019 – ”Bedste årgang siden 1865”

diagram2.png

Sammenlignelige årgange: Sådan performer de

Fordi Méo-Camuzet Clos de Vougeot er sjælden allerede ved frigivelse, er den også en sjældenhed hos RareWine Invest. Både 2015 og 2016 Méo-Camuzet Clos de Vougeot har været under administration af RareWine Invest, og fordi de placerer sig i slipstrømmen på 2019-årgangens flotte pointlag, er det oplagt at anskue deres performance.

Siden januar 2021 har 2015 Méo-Camuzet under administration af RareWine Invest givet et gennemsnitligt årligt afkast på 14 %. I samme periode har 2016 Méo-Camuzet Clos de Vougeot givet et gennemsnitligt årligt afkast på 18 %. På tværs af de tre ovenstående kritikere får både 2015 og 2016-årgangen 93,2 point.

Samme pristendens viser sig, når prisudviklingen hos Wine-searcher.com anskues. Siden frigivelsen på henholdsvis årgang 2015 og 2016 Méo-Camuzet Clos de Vougeot har pristendensen været stødt opadgående. Således er priserne i gennemsnit steget 13% om året for 2016 Méo-Camuzet, mens tallet er 12% for 2015.

Hertil vil det være væsentligt at se på pristendenserne på 2010, der har været flere år i markedet, og som kvalitetsmæssigt placerer sig mellem årgang 2019 og 2015+2016. 2010 Méo-Camuzet Clos de Vougeot, får 93,8 point på tværs af ovenstående tre kritikere, og siden frigivelse har den set en pristendens på 10 % i gennemsnit om året de seneste 10 år ifølge wine-searcher.com.

Méo-Camuzet performer således på tværs af årgange.

Ændret udbuds- og efterspørgselsdynamik: Hvad betyder det her?

Det er efterhånden ikke længere en nyhed, at 2023 har medført priskorrektioner grundet inflation, renteregimet og krigen i Ukraine. Verden er urolig, og det har resulteret i, at udbuds- og efterspørgselsdynamikken har ændret sig. I juli 2023 var Burgundy 150 indekset faldet med 10.3 %, om end vi kun skal to uger tilbage, før Bourgogne stod for 22,1% af den samlede handel på Liv-ex målt i værdi. Markeds-sentimentet hælder dog i øjeblikket til fordel for købere, og det vidner denne case også om.

Den seneste vurdering på 2019 Méo-Camuzet Clos de Vougeot hos vores handelsforretning, RareWine Trading, lød på €350*, men også her er priskorrektioner en realitet. Derfor kan du nu investere i den bedst Vinous-vurderede Méo-Camuzet til €335*, hvilket er en favorabel indgang til investering i Bourgogne grand cru.

*ex told moms og afgift. I hele kasser og perfekt stand.

meoCamuzet2019-800x600.jpg

Og hvad så med klimaforandringerne?

Bourgogne har de seneste år været mere eller mindre garant for prisstigninger, massiv efterspørgsel og et ekstremt sparsomt udbud. Selvom priskorrektioner for et øjeblik er en realitet, står de to andre fakta stadig ved magt. Og desværre kommer klimaforandringer til at reducere udbuddet endnu mere i fremtiden.

Vi har berørt det før i artiklen: 2021 Bourgogne – sjældenhed er en selvfølge.

Klimaforandringerne foregår lige nu. Nattefrost i april. Massive haglbyger. Varme vintre. Tidlig modning af druer. Vejret er mere ekstremt, og det er mere uforudsigeligt. I flere vinområder undersøges brugen af nye druesorter, der kan klare det nye klima, mens der i andre områder eksperimenteres med mere modstandsdygtige kloner.

Vinens dommedag er formentligt ikke forestående, men vinområderne som vi kender dem i dag, står over for en stor fremtid udfordring med en utilregnelig klimafjende.

Og det gør blot de eksisterende bourgogne-vine endnu mere eftertragtede.

RareWine Invest mener

Her har vi at gøre med en ikonisk Bourgogne-producent, der sjældent udbydes til investering – simpelthen fordi udbuddet er sparsomt. Her har vi også at gøre med en ikonisk vinmark i Bourgogne. Og vi har at gøre med en årgang, der begejstrer Vinous, hvorfor den kan placere sig øverst på sejrsskamlen. Den har tilmed været i markedet nogle år, hvorfor de i forvejen sparsomme mængder formentlig allerede er reduceret.

Sammenlignelige årgange har performet flot – både på kort og på længere sigt. Læg hertil, at markedssituationen lige nu tilbyder en favorabel investeringsindgang på 2019 Méo Camuzet Clos de Vougeot.

Klimaforandringerne har allerede vist sit ansigt, og ingen ved, hvordan verdens vinproduktion ser ud om fem og 10 år. Vi ved til gengæld, hvordan kvaliteten i Bourgogne er nu, og denne 2019 Méo-Camuzet er et flot eksempel på noget af det bedste. At få fingrene i bourgogne grand cru er i sig selv en bedrift. Når der står 2019 på etiketten er det dog endnu mere vanskeligt. Også her er mængderne ekstremt små, hvorfor det som altid er først til mølle.

Invester i 2019 Méo-Camuzet Clos de Vougeot

Kontakt os via kontaktformularen nederst på siden, hvis du vil høre mere om dine muligheder for investering, eller bestil vinene direkte igennem formularen.

ÅRGANGVINVOLPAKNINGPRIS/FL.*
2019Méo-Camuzet Clos de Vougeot750OC6€ 335
*Alle priser er i EUR ex. told, afgift og moms ved levering til toldoplag. Priser inkl. told, afgift og moms sendes på forespørgsel. Vinene sælges kun i hele kasser, medmindre andet er angivet og prisen er pr. flaske. Mindste ordrestørrelse € 2.500. Forudsætter en samlet portefølje på min. € 10.000 (75.000 kr.). Prisen på disse vine kan have ændret sig siden udgivelsen af denne artikel. Der tages forbehold for fejl.

Bliv kontaktet af RareWine Invest

Udfyld formularen, så kontakter vi dig hurtigst muligt - ganske uforpligtende naturligvis.